Verhalen voor klimaatrechtvaardigheid - CIDSE

Verhalen over klimaatrechtvaardigheid

CIDSE is van mening dat klimaatverandering niet alleen een milieuprobleem is, maar ook een ontwikkelingsnoodsituatie die rechtstreeks mensen treft; vooral de meest kwetsbare.

We hebben mensen die rechtstreeks worstelen met klimaatgerelateerde kwesties gevraagd wat klimaatrechtvaardigheid voor hen betekent en wat ze verwachten van COP 21. We verzamelen hun antwoorden in een serie getiteld 'Stories for Climate Justice', die verhalen uit verschillende delen zal bevatten van de wereld, met de nadruk op specifieke kwesties, die allemaal bijdragen aan het debat over klimaatrechtvaardigheid. Hieronder lees je alvast over de eerste verhalen of luister je ernaar via onze video's.

Klik hier om de YouTube-afspeellijst te openen. Klik hier om het Flickr-album te openen met foto's van de geïnterviewden.

Klimaatrechtvaardigheid en mensenrechten: Maximu Ba Tiul uit Guatemala
"We zouden geen investeringen moeten hebben om klimaatverandering aan te pakken die uiteindelijk de mensenrechten schenden, zoals het geval is in mijn gemeenschap in Guatemala".
Als vertegenwoordiger van de Council of People van Tezulutlán, deelde Maximu Ba Tiul zijn ervaring met het Santa Rita waterkrachtproject in Guatemala, en sprak over de harde gevolgen die dit project had op de lokale Maya-gemeenschap. Volgens de grondwet moet de Guatemalteekse regering de traditionele 'inheemse waarden' respecteren en deze raadplegen bij het nemen van beslissingen die hun economische of sociale ontwikkeling beïnvloeden. De Raad stelt echter dat het Santa Rita-project zonder overleg was gepland en daarmee ook in strijd was met een vereiste van het Clean Development Mechanism.

Klik hier om de video te bekijken.

Klimaatrechtvaardigheid en natuurrampen: Dr. Efleda Bautista uit de Filipijnen
"In de Filippijnen dragen we niet zozeer bij aan de vervuiling, maar wij zijn degenen die de gevolgen ervan opvangen".
Dr. Efleda Bautista vertegenwoordigt “People Surge”, een brede alliantie van slachtoffers van tyfoon Yolanda. People Surge brengt mensen samen om overlevenden van tyfoons te helpen en hen in staat te stellen passende maatregelen te nemen om de risico's voor soortgelijke calamiteiten in de toekomst te verkleinen. People Surge gelooft dat natuurrampen onvermijdelijk kunnen zijn, maar het leven van mensen kan worden gespaard als de overheid adequaat en snel actie onderneemt bij calamiteiten. Dr. Batista benadrukt hoe tegenstrijdig het is dat veel lage-inkomenslanden, zoals de Filippijnen, de gevolgen van klimaatverandering en vervuiling voelen, ook al zijn zij niet de verantwoordelijken.

Klik hier om de video te bekijken.

Climate Justice and Community Supported Agriculture: Judith Hitchman uit URGENCI, Frankrijk
“Climate Smart Agriculture is niet het antwoord, noch de groene revolutie of genetisch gemodificeerde organismen. Ik geloof dat participatieve veredeling van zaden, boerenlandbouw en lokale voedselsystemen gebouwd op voedselsoevereiniteitsconcepten, met directe netwerken tussen producenten en consumenten die boerenlandbouw een volledige rol in het voedselsysteem laten spelen, het antwoord zijn. ”

Judith Hitchman is Advocacy Officer ar URGENCI, een internationaal netwerk voor door de gemeenschap ondersteunde landbouw. Het netwerk brengt lokale producenten en consumenten samen om kleinschalige biologische familiale landbouw te onderhouden en te ontwikkelen en, via een op solidariteit gebaseerd partnerschap, lokale voedselsoevereiniteit te bereiken. Urgenci wil ook de klimaatverandering aanpakken door samenwerking en landbouwmethoden te verbeteren die in harmonie zijn met de natuur. Bovendien wil het maatschappelijke verantwoordelijkheid in economische relaties activeren door meer sociaal rechtvaardige en duurzame gemeenschappen te bevorderen, waar solidariteit en samenwerking de belangrijkste drijfveren zijn.

 Klik hier om de video te bekijken.

Climate Justice and Women: Cecilia M. Kibe uit Kenia
“We willen geen beslissingen die zonder ons worden genomen [vrouwen], we moeten er zijn, fysiek aanwezig, omdat beslissingen meestal niet in onze afwezigheid zijn”.

Cecilia M. Kibe is de uitvoerend directeur van de Kenya Climate Justice Women Champions (KCJWC), een netwerk van 30 grassroots vrouwenorganisaties die werken aan het verenigen van de acties en de stemmen van grassroots vrouwen om de problemen van klimaatverandering en gendergelijkheid aan te pakken, pleitbezorger voor klimaatrechtvaardigheid, en manieren begrijpen en implementeren waarop vrouwen zich beter kunnen aanpassen aan klimaatverandering. Mevrouw Kibe becommentarieert de moeilijkheden waarmee vrouwen worden geconfronteerd als gevolg van verslechterende klimaatomstandigheden in Kenia en hoe belangrijk het is dat vrouwenstemmen worden gehoord in klimaatonderhandelingen om klimaatrechtvaardigheid te bereiken.

Klik hier om de video te bekijken.

Klimaatrechtvaardigheid en conflict: Baker A'wawdy uit Israël-Palestina

“Waar een conflict is, is er een begrip van het gebruik van middelen […] Toch betekenen conflicten dat mensen anderen niet zien, ze zien alleen zichzelf. Ik denk dat middelen voor alle mensen kunnen zijn, we moeten gewoon vertrouwen opbouwen ”.

Baker A'wawdy is de algemeen directeur van The Galilee Society - The Arab National Society for Health, Research and Services (RA). Het is een Palestijnse, niet-partijdige, gemeenschapsbrede NGO in Israël, opgericht door vier zorgverleners. Het beoogt de rechten op rechtvaardige gezondheid, milieu en sociaal-economische rechten van Palestijnse Arabieren die in Israël wonen te verdedigen. De heer A'wawdy becommentarieert de moeilijke situatie waarmee Palestijnen in Israël worden geconfronteerd en hoe deze conflictomstandigheden het aanpassingsvermogen en de veerkracht van de Palestijnse bevolking tegen klimaatverandering belemmeren. 

Klik hier om de video te bekijken.

Klimaatrechtvaardigheid en zinkende staten: Enele Sopoaga, premier van Tuvalu

“We zijn te comfortabel waar we zitten (…) de angst is om uit die comfortzone te stappen. En ik denk dat we de menselijke boodschap daarin moeten brengen - de mensheid om de mensheid te redden, niet om economieën te redden. We zijn er allemaal in. " 

Enele Sopoaga is de huidige premier van Tuvalu, een Polynesisch eiland aan de Stille Oceaan. Tuvalu is een van de 52 klein-ontwikkelende eilandstaten (SIDS) en momenteel een van de meest kwetsbare voor stijgende zeespiegel als gevolg van klimaatverandering. Premier Sopoaga heeft zijn ambt bekleed bij 2013 en heeft sindsdien deelgenomen aan verschillende fora om te pleiten voor klimaatactie in het licht van de vele risico's van zijn land. Onlangs woonde hij de conferentie "People and Planet First: The Imperative to Change Course" bij, gezamenlijk gehouden door de Pauselijke Raad voor Justitie en Vrede en CIDSE in Rome (juli 2015).

Klik hier om de video te bekijken.

 

Deel deze inhoud op sociale media