Persbericht: Agro-kolonialisme in Congo: Europese en Amerikaanse ontwikkelingsfinanciering financieren een nieuwe ronde van agro-kolonialisme in de DRC - CIDSE
(Foto: Feronia)

Persbericht: Agro-kolonialisme in Congo: Europese en Amerikaanse ontwikkelingsfinanciering bankrollt een nieuwe ronde van agro-kolonialisme in de DRC

(Foto: Feronia)

Verschillende vooraanstaande instellingen voor ontwikkelingsfinanciering (DFI's) financieren Feronia Inc., een Canadees landbouwbedrijf dat wordt beschuldigd van landroof en mensenrechtenschendingen in de Democratische Republiek Congo (DRC). Het bijgevoegde rapport, Agro-kolonialisme in Congo: Europese en Amerikaanse ontwikkelingsfinanciering, financiert een nieuwe ronde van kolonialisme in de DRC. Het rapport en persbericht zijn beschikbaar in EN / FR.

Verschillende prominente ontwikkelingsfinancieringsinstellingen (DFI's) financieren Feronia Inc., een Canadees agribusinessbedrijf dat wordt beschuldigd van landroof en mensenrechtenschendingen in de Democratische Republiek Congo (DRC).

Gemeenschapsleiders die binnen de 100,000 hectare wonen die onder de oliepalmconcessiegebieden van Feronia Inc. vallen, zeggen dat het land illegaal van hen is afgenomen en dat ze Feronia nooit toestemming hebben gegeven om daar te opereren. Feronia overtreedt het DFI-beleid dat bedrijven waarin zij investeren belet te opereren op land dat is verworven zonder de vrije, voorafgaande en geïnformeerde toestemming van lokale gemeenschappen.

Feronia Inc. exploiteert plantages en een grootschalige graanboerderij op 120,000 ha landconcessies in de DRC. De concessies voor oliepalm werden overgenomen van het transnationale voedingsmiddelenbedrijf Unilever in 2009.

Het bedrijf is voor meer dan 80 procent in handen van de Britse CDC Group en een aantal andere DFI's - waaronder het Franse Agentschap voor Ontwikkeling (AFD) en de Overseas Private Investment Corporation (OPIC) van de Amerikaanse overheid - dankzij hun investeringen in de in Mauritius gevestigde Afrikaanse landbouw. Fonds (AAF).

DFI's hebben een mandaat om armoedebestrijding in ontwikkelingslanden te ondersteunen en moeten werken volgens strikte beleidsmaatregelen die hen beletten te investeren in bedrijven die land veroveren, arbeidsrechten schenden of corrupte praktijken toepassen. Een nieuw rapport, gebaseerd op bedrijfsdocumenten en getuigenissen van getroffen gemeenschappen, laat zien hoe Feronia Inc. in flagrante schending is van het beleid van de eigenaars van DFI.

"We eisen in de eerste plaats de start van de onderhandelingen om onze rechten terug te eisen op de gronden die ons illegaal zijn ontnomen", luidt een verklaring afgeleverd aan RIAO-RDC en de internationale organisatie GRAIN op 8 maart 2015 door meer dan 60 chiefs en andere gemeenschapsleiders uit het hele district Yahuma, waar 90 procent van Feronia's Lokutu oliepalmplantages zich bevinden.

Gemeenschapsleiders geïnterviewd door RIAO-RDC en GRAIN in Lokutu spraken ook over een brutaal systeem van arbeidsuitbuiting en intimidatie van de gemeenschap dat duidelijk in strijd is met het DFI-beleid inzake arbeidsrechten en nationale arbeidswetten.

Om een ​​dagloon te ontvangen, zeggen arbeiders op de Lokutu-plantages van Feronia dat ze taken moeten voltooien die in een dagtaak onmogelijk te voltooien zijn. Hoewel de directeuren van het bedrijf een flinke vergoeding krijgen, zeggen plantage- en boomkwekerijarbeiders dat ze tegen het einde van de maand ongeveer $ 1.50 per dag hebben verdiend, ruim onder het toch al lage minimumloon van de DRC.

"We hebben berekend dat de topdirecteuren van Feronia in 2010 1,000 keer het gemiddelde jaarloon van de plantagearbeiders van het bedrijf ontvingen", zegt Ange David Baimey van GRAIN.

Een van de directeuren van Feronia die het meest van het bedrijf heeft geprofiteerd, is Barnabe Kikaya bin Karubi, sinds augustus 2008 de ambassadeur van de DRC in het VK en daarvoor de kabinetschef en minister van Informatie van president Joseph Kabila.

Onderzoek door GRAIN en RIAO-RDC naar de bedrijfsgegevens van Feronia toont aan dat Kikaya in totaal bijna $ 3 miljoen in contanten en aandelen heeft ontvangen tijdens zijn tijd als directeur bij het bedrijf van 2009-2014. Het grootste deel van het geld werd betaald door middel van “huurgelden” tussen $ 120,000 en $ 150,000 per jaar voor zijn verblijf in Kinshasa en via een uitkoop van zijn belang in Feronia's houdstermaatschappij op de Kaaimaneilanden. Het anticorruptiebeleid van de DFI-eigenaren van Feronia zou dergelijke betalingen aan invloedrijke politici moeten voorkomen.

Gemeenschapsleiders van Lokutu vertelden GRAIN en RIAO-RDC ook dat Feronia de lokale bevolking verhindert om vee te houden of te boeren binnen de concessie van het bedrijf, zelfs op gronden die het bedrijf heeft verlaten. Leden van de gemeenschap die worden betrapt door bedrijfswachten met slechts een paar noten die uit de oliepalmen zijn gevallen, krijgen een boete of, in veel gevallen, geslagen, met de hand geboeid en naar de dichtstbijzijnde gevangenis gebracht.

"Gemeenschapsleiders uit de gebieden waar Feronia zijn plantages heeft, hebben genoeg van dit bedrijf", zegt Jean-François Mombia Atuku van RIAO-RDC. "Ze willen dat Feronia hen het land teruggeeft, zodat ze weer kunnen profiteren van het gebruik van hun bossen en boerderijen."

"De CDC en de andere DFI's die Feronia bezitten, moeten het juiste doen: de mensen van de DRC hun land teruggeven en hen compenseren voor de jaren van lijden die ze hebben doorstaan", zegt Graciela Romero Vasquez van de in Londen gevestigde organisatie War op Want.

Het rapport, Agro-kolonialisme in Congo: Europese en Amerikaanse ontwikkelingsfinanciering financiert een nieuwe ronde van kolonialisme in de DRC, is geschreven door GRAIN en RIAO-RDC in samenwerking met Fundación Mundubat, War on Want, Association Française d'Amitié et de Solidarité avec les Peuples d'Afrique, World Rainforest Movement, Food First, SOS Faim en CIDSE.

Bijgaand vindt u het rapport in het Frans en Engels, evenals de folder voor het debat over dit onderwerp. Het debat vindt plaats op 16 juni 2015 in Brussel.

Kontakte:

Emmanuel Yap
CIDSE
Projectmedewerker
Voedsel, landbouw en duurzame handel
Tel: + 32 (0) 2 282 4071
Yap (at) cidse.org

Jean-François Mombia
Réseau d'information et d'appui aux ONG nationales (RIAO-RDC)
Dakar, Senegal
+ 221-773-469-621
jfma2013 (at) gmail.com

Devlin Kuyek
GRAAN
Montreal, Canada
+ 1-514-571-7702
Devlin (at) grain.org

Ange David Baimey
GRAIN Accra, Ghana
+ 233 269089432
ange (at) grain.org

Voor vragen over de rol van de CDC:

Graciela Romero Vasquez
War on Want
Londen, Verenigd Koninkrijk
+44 (0) 20 7324 5066
gromero (at) waronwant.org

Voor vragen over de rol van de AFD / Proparco:

Jean-Claude Rabeherifara
Vereniging Française d'Amitié et de Solidarité met les Peuples d'Afrique
Parijs, Frankrijk
tel: + 33 6 86 62 68 60
jc.rabeh (at) gmail.com

Voor vragen over de rol van het Spaanse agentschap voor internationale ontwikkelingssamenwerking (AECID):

Fernando Fernandez
Fundación Mundubat
+ 34 630448838
ffernandez (at) mundubat.org

Voor vragen over de rol van OPIC:

Tanya Kerssen
Eten eerst
Oakland, VS.
cel: (+ 591) 6702-6706
tkerssen (at) foodfirst.org

 

Feronia_press_release_FR_FINAL.pdf
Feronia_press_release_FINAL.pdf
Feronia_EN_FINAL.pdf
Feronia_FR_FINAL.pdf
invitation_16juin15_RDC.pdf

Deel deze inhoud op sociale media