Laudato Si ': CIDSE-leden sluiten zich aan bij de encycliek van de paus voor dringende actie om klimaatverandering aan te pakken - CIDSE
Foto door Moyan Brenn

Laudato Si ': CIDSE-leden sluiten zich aan bij de encycliek van de paus voor dringende actie om klimaatverandering aan te pakken

Foto door Moyan Brenn

In het licht van de groeiende ecologische crisis komt de dringende oproep van de paus op een cruciaal moment, omdat wereldleiders kritische beslissingen moeten nemen over de toekomst van ontwikkeling en de zorg voor onze planeet.

Zoals de paus zegt over zijn encycliek Laudato Si ', “Het klimaat is een algemeen welzijn, van iedereen en bedoeld voor iedereen. Op mondiaal niveau is het een complex systeem dat verband houdt met veel van de essentiële voorwaarden voor het menselijk leven. Een zeer solide wetenschappelijke consensus geeft aan dat we momenteel getuige zijn van een verontrustende opwarming van het klimaatsysteem [...] De mensheid wordt geroepen om de noodzaak van veranderingen in levensstijl, productie en consumptie te erkennen om deze opwarming te bestrijden, of tenminste de menselijke oorzaken die produceren of verergeren. "

Met deze boodschap in gedachten hebben veel van onze leden de boodschap van de paus op verschillende manieren herhaald om bewustzijn te verspreiden en reflectie op zijn woorden aan te moedigen. Sommigen hebben ook hulpmiddelen verstrekt om de encycliek beter te begrijpen en te delen met anderen.

Op zijn campagnenieuws, CAFOD (Engeland en Wales) benadrukt de nadruk van de encycliek op de relatie tussen klimaatverandering en sociale ongelijkheid en biedt een Q & A-pagina dat helpt om de encycliek van de paus te begrijpen. Samen met SCIAF, het lanceerde een petitie de Britse premier David Cameron en besluitvormers vragen om klimaatverandering te voorkomen, een situatie die de meest kwetsbare mensen in armoede drijft.

Verenigd handen (Spanje) biedt ook nuttige hulpmiddelen voor een beter begrip van de encycliek en wat het betekent voor alle burgers op een speciale pagina die gewijd is aan de analyse ervan.

Bovendien werden een aantal artikelen geproduceerd door verschillende organisaties. CCFD-Terre Solidaire (Frankrijk) richt zich op twee kernboodschappen uit de encycliek, de bescherming van het milieu en de strijd om armoede te beëindigen en de urgentie in het licht van de klimaatverandering; en opmerkingen over hoe de encycliek een hefboom is voor bewustwording en mobilisatie van burgers.

Dit wordt ook weerspiegeld in Cordaid's (Nederland) dit artikel, die zich richt op het leiderschap van de paus en de aandacht van de encycliek benadrukt op de ingewikkelde verbanden tussen klimaatverandering en wijdverbreide ongelijkheid.

Entraide & Broederschap (België) herinnert ons aan het belang van de encycliek van de paus in het kader van de VN-klimaatonderhandelingen.

Focsiv (Italië) herhaalt het persbericht van CIDSE in zijn artikel “Laudato Si ': Cambiare stili di vita e modello di sviluppo per salvare sorella terra”Waarin wordt opgeroepen tot beslissende en effectieve actie van besluitvormers. Het persbericht van CIDSE werd ook weerspiegeld in het artikel van Fe et Cooperacao (Portugal):Nova Encíclica do Papa Francisco: Cuidar da Casa Comum'.

Trocaire publiceerde een blogpost onderstrepend dat de encycliek van de paus een wake-up call is voor een wereld die steeds verder gaat naar een diepere ecologische en sociale crisis.

Tot slot, om de lancering van de encycliek te vieren, Broederlijk Delen's directeur Lieve Herijgers herinnert eraan dat klimaatverandering in de eerste plaats sterk wordt gevoeld door landen in het Zuiden en benadrukt het belang van alternatieve manieren van leven waar solidariteit het meest essentiële element is.

Sommige CIDSE-partners uit verschillende landen in de wereld rapporteerden ook over de encycliek via artikelen en berichten.

Een artikel is verder te lezen Tunupa, informatieve bullettin van de Fundación Solón, gevestigd in Bolivia.

Padre Dario Bossi, Combonian Missionary Father, gevestigd in de staat Maranhão in Brazilië, schreef een blogpost in Italiaans en in Portugees, die de encycliek relateert aan een context van milieuconflicten waarbij lokale gemeenschappen betrokken zijn.

Jij kunt lezen hier het persbericht: CIDSE sluit aan bij de oproep van de paus voor wereldwijde solidariteit om klimaatverandering en ongelijkheid te bestrijden door middel van de encycliek 'Laudato si' '
CIDSE en zijn leden bespraken verder de encycliek tijdens de conferentie: "People and Planet First: the imperatief to koers veranderen" georganiseerd met de Pauselijke Raad voor Gerechtigheid en Vrede. Dit wordt voorafgegaan door een persconferentie op 1 juli.

 

CIDSE_encyclical_press_release.docx

Naomi Klein vertelt over de encycliek Laudato Si '

Deel deze inhoud op sociale media