Hoe zorgen we ervoor dat de EU mondiaal bindende regels voor bedrijven en mensenrechten steunt? - CIDSE

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de EU wereldwijde bindende regels voor het bedrijfsleven en de mensenrechten steunt?

Oorspronkelijk gepubliceerd op woensdag 17 juni 2015 door De Europese Coalitie voor Corporate Justice

Vorig jaar probeerden alle EU-lidstaten van 28 een veto uit te spreken over de ontwikkeling van een VN-verdrag dat bedrijven zou verplichten de mensenrechten in hun wereldwijde toeleveringsketens te respecteren en ervoor te zorgen dat degenen wier rechten in het gedrang komen de mogelijkheid hebben om juridische uitdagingen aan te gaan. Mensenrechten zijn niet vrijwillig voor EU-lidstaten - dus hoe kunnen we deze oppositie overwinnen door ze verplicht te stellen voor bedrijven?

Dit probleem is deze week aangepakt tijdens een ontbijtbijeenkomst in het Europees Parlement georganiseerd door Richard Howitt, de rapporteur van het Europees Parlement over maatschappelijk verantwoord ondernemen, en mede georganiseerd door de Europese Coalitie voor Corporate Justice, Friends of the Earth Europe en CIDSE - de internationale paraplu van katholieke ontwikkelingsorganisaties.

Een aantal EP-leden die bekend staan ​​om hun betrokkenheid bij kwesties met betrekking tot bedrijfsverantwoordelijkheid, hebben zich aangesloten bij de brainstorm over hoe het Europees Parlement het VN-proces kan ondersteunen - Judith Sargentini van de Groenen, Barbara Lochbiler, van de Groenen, en Anne-Sophie Mineur, van de Verenigde Links / Nordic Green Left, allemaal samen met beleidsadviseurs en andere EP-assistenten.

Tijdens de VN-Mensenrechtenraad van vorig jaar in Genève werden de wielen in gang gezet voor een internationaal verdrag om ervoor te zorgen dat transnationale ondernemingen de mensenrechten respecteren. Er werd een VN-resolutie aangenomen om een ​​open intergouvernementele werkgroep * op te richten, ondanks sterke tegenstand van westerse landen.

Dit jaar komt deze groep voor het eerst samen op 6 in juli, met als doel de basis te leggen voor een dergelijk verdrag. Regeringen van over de hele wereld zullen de reikwijdte van het verdrag moeten bespreken, het soort mensenrechten dat het zal behandelen en het type bedrijven waarop een verdrag van toepassing zou zijn.

Martin Drago, van Friends of the Earth Uruguay, herinnerde de aanwezigen aan de krachtige steun voor een verdrag van het maatschappelijk middenveld in ontwikkelingslanden, waar op dit moment veel obstakels zijn voor diegenen die op zoek zijn naar rechtsmiddelen voor mensenrechtenschendingen door bedrijven. Een wereldwijd verdrag zou ook de onevenwichtigheid van macht aanpakken die wordt gecreëerd door juridische systemen waarmee bedrijven landen kunnen aanklagen.

Vijf jaar na de goedkeuring van de VN-richtsnoeren voor het bedrijfsleven en de mensenrechten moeten we vooruitgang boeken

Richard Howitt herinnerde zich dat de UN Guiding Principles on Business and Human Rights zijn nooit een vervanging geweest voor bindende normen op internationaal niveau. Ze zijn een belangrijke stap voorwaarts, maar vijf jaar na hun goedkeuring is het tijd om de uitvoering ervan te bevorderen en een nieuwe fase te beginnen waarin de basis wordt gelegd voor internationale bindende regels.

Denise Auclair, CIDSE, voegde eraan toe dat de implementatie van deze richtlijnen op nationaal niveau hand in hand moet gaan met de ontwikkeling van internationale bindende regels. Individuele actie op nationaal niveau kan alleen de kwestie van bedrijfsverantwoordelijkheid niet aanpakken - wat een mondiaal probleem is. Ze deelde de bezorgdheid dat niet alleen de EU en de meeste regeringen het proces belemmeren, maar ze vermijden ook het publieke en politieke debat hierover.

De discussies hebben geleid tot suggesties voor acties om ervoor te zorgen dat de Europese Commissie deze kwestie op de agenda zet. Voorgesteld werd om het verband met de huidige handelsbesprekingen beter te leggen en de mobilisatie op nationaal niveau te versterken om staten ertoe aan te zetten deel te nemen aan het proces. De aanwezige leden van het Europees Parlement hebben zich ertoe verbonden het verdragsproces intern bij het Europees Parlement te promoten, waardoor de kwestie beter zichtbaar wordt.

Deelnemers stelden voor om EP-leden naar sessies in Genève te laten gaan en te pleiten voor een verdrag, waaruit blijkt dat Europa geen verenigd blok is. Frankrijk stemde ermee in om toe te treden als waarnemer en Zwitserland zal deelnemen: het is niet te laat voor andere landen om aan de discussie deel te nemen.
De Verdragsalliantie, die honderden ngo's en sociale bewegingen over de hele wereld bijeenbrengt, organiseert een reeks acties in de aanloop naar de onderhandelingen in juli. U kunt meer vinden hier.

* Het mandaat van deze werkgroep is om "een internationaal juridisch bindend instrument uit te werken om, in internationale mensenrechtenwetgeving, de activiteiten van transnationale ondernemingen en andere zakelijke ondernemingen te reguleren".

Contact:
Stefan Reinhold
Advocacy Assistant (particuliere sector, conflictmineralen, EU LA Advocacy)
Reinhold (at) cidse.org

Deel deze inhoud op sociale media