The People's Test: een dringende oproep tot klimaatactie - CIDSE

The People's Test: een dringende oproep tot klimaatactie

"Niets minder dan een systemische transformatie van onze samenlevingen, onze economieën en onze wereld zal volstaan ​​om de klimaatcrisis op te lossen en de steeds groter wordende ongelijkheidskloof te dichten". -peoplestestonclimate.org

Klimaatverandering en armoede zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en voor veel door leken geleide katholieke organisaties, waaronder CIDSE, definieert het ons werk aan beide. Zonder de ene aan te spreken, kunt u de andere niet aanspreken. Dit is ook de kern van de pauselijke encycliek die eerder deze maand werd versoepeld. Het spreekt over de ecologische crisis als een manifestatie van de diepere menselijke crisis, waar alles met elkaar verbonden is, en de oplossing is niet alleen technisch maar systemisch. We zijn geroepen om de huidige paradigma's van economische groei en materiële consumptie ter discussie te stellen, waarvan alleen de rijksten in de samenleving profiteren.

Met de aanstaande internationale onderhandelingen over ontwikkeling en klimaatverandering biedt 2015 een kans om de broodnodige juiste beslissingen te nemen voor de mensheid en onze planeet. Het sombere tempo van internationale onderhandelingen in de afgelopen twee decennia en het vooruitzicht op nog een teleurstelling bij de COP 21 in december hebben burgers, sociale bewegingen, geloofsgroepen en maatschappelijke organisaties over de hele wereld gemotiveerd om gezamenlijk hun stem te voegen voor een grondige en systemische transformatie van onze samenlevingen, om de ecologische crisis en de verdieping van sociale ongelijkheid aan te pakken.

De People's Test on Climate probeert de resultaten van COP21 te evalueren door de ogen van mensen, vooral diegenen die het meest kwetsbaar zijn en wier levensonderhoud worden beïnvloed door steeds onstabielere klimaatomstandigheden. Het doel is om druk uit te oefenen op besluitvormers om ambitieuzer en minder business-as-usual te zijn, aangezien niets minder de meest urgente existentiële uitdaging van ons leven zal aangaan. De urgentie om de temperatuur laag te houden en de uitstoot te verminderen gaat inderdaad niet alleen over de planeet en het milieu, het gaat ook over "ons vermogen als mensheid om een ​​veilig en waardig leven voor iedereen te verzekeren".

Als ondertekenaar van dit initiatief voegt CIDSE zijn stem toe aan deze dringende oproep voor een diepgaande sociale en ecologische transformatie van onze samenlevingen, waar sociale integratie en solidariteit de belangrijkste drijfveren zijn.

De eisen van de mensen worden geïnspireerd door een visie op een wereld die de noodzaak erkent om in harmonie met de natuur te leven en waar mensenrechten worden gerespecteerd en gegarandeerd. Deze eisen omvatten:

- Duurzame energietransformatie: financiering omleiden van vuile energie naar schone, betaalbare, betrouwbare en veilige hernieuwbare energie, ondersteuning van de oplossing van mensen, met inbegrip van gedecentraliseerde gemeentelijke systemen voor hernieuwbare energie, verbieden van nieuwe projecten voor vuile energie, zorgen voor toegang tot schone, betaalbare, betrouwbare en veilige hernieuwbare energie is een publiek goed dat het energieverbruik van met name rijke elites terugdringt en ervoor zorgt dat het terugdringen van armoede en het bereiken van rechters prioriteit krijgt tijdens de transformatie;
- Het recht op voedsel en water: ervoor zorgen dat mensen toegang hebben tot water en land voor klimaatbestendige voedselproductie, landroof stoppen en de voortdurende omschakeling van land van goede naar grondstoffen zoals biobrandstoffen die ten onrechte worden gepresenteerd als oplossingen voor de klimaatcrisis, en ondersteuning duurzame agro-ecologie en klimaatbestendige voedselproductiesystemen;
- Gerechtigheid voor getroffen mensen: het veiligstellen en opbouwen van de veerkracht van de getroffen mensen, inclusief herstelbetalingen voor de verarmde en gemarginaliseerde mensen in de wereld die geen rol spelen bij het veroorzaken van klimaatverandering, maar wier leven en middelen in gevaar worden gebracht door de gevolgen ervan, en een rechtvaardige overgang van werknemers naar de nieuwe ecologische en sociaal inclusieve economie en het ondersteunen van mensen - en gemeenschapsgestuurde aanpassings- en rehabilitatieoplossingen.
Om aan de People's Test te voldoen, moet de VN-conferentie in Parijs onmiddellijke, dringende en drastische emissiereducties katalyseren; voldoende monetaire, technologische en technische ondersteuning bieden voor aanpassing en veerkracht opbouwen in kwetsbare en arme landen; rechtvaardigheid bieden voor getroffen mensen en gemeenschappen en zich richten op transformationele actie, dat wil zeggen ervoor zorgen dat duurzame en efficiënte oplossingen worden benadrukt in plaats van valse oplossingen die niet de resultaten en bescherming opleveren die we nodig hebben, zoals koolstofmarkten in land en bodem of in geo-gebieden engineering.

De resultaten van de COP21 in Parijs zullen worden beoordeeld op basis van deze eisen en voorstellen. Het uiteindelijke doel van de People's test is echter, buiten de prestaties of niet-verwezenlijkingen van de conferentie, van de gelegenheid gebruik te maken om de eisen van mensen voor rechtvaardigheid, gelijkheid, voedselsoevereiniteit en fundamentele mensenrechten te verbinden, en onze collectieve en individuele acties op een bepaalde manier te versterken dat regeringen zal dwingen te luisteren en te handelen in het belang van velen, en niet alleen in het belang van enkelen.

Elk jaar dat we missen verhoogt de uitdaging en de risico's. Klimaatverandering heeft ons vastberaden engagement op lokaal, nationaal, regionaal en mondiaal niveau nodig om ervoor te zorgen dat de zorg voor ons gemeenschappelijke thuis en het respect voor de menselijke waardigheid centraal staan ​​in de ingrijpende transformatie die onze samenleving nodig heeft.

Bezoek de People's test Startpagina, word een deel van een groeiende beweging voor verandering.

Contact:

Meera Ghani- Beleidsmedewerker, klimaatrechtvaardigheid

ghani (at) cidse.org

 

Deel deze inhoud op sociale media