Week van actie om zakelijke straffeloosheid te stoppen - CIDSE

Week van actie om straffeloosheid van bedrijven te stoppen

Parallel met de eerste zitting van de intergouvernementele werkgroep van de VN, zullen mensenrechtenactivisten uit de hele wereld in Genève bijeenkomen om bedrijfsmisbruik en straffeloosheid aan de kaak te stellen.

De eerste sessie van de open intergouvernementele werkgroep (IGWG) op weg naar een Verdrag inzake transnationale ondernemingen (TNC's) en andere zakelijke ondernemingen met betrekking tot mensenrechten, zal plaatsvinden vanaf 6-10 juli in Genève, waardoor de weg wordt vrijgemaakt voor het stoppen van bedrijven straffeloosheid. CIDSE, samen met andere partners van de Verdrag Alliantie, zal discussies opvolgen en nevenevenementen mede organiseren om een ​​stem te geven aan de eisen van het bredere maatschappelijk middenveld.

De week van mobilisatie zal vertegenwoordigers van sociale bewegingen en grassroots-organisaties samenbrengen - vaak degenen die het meest worden getroffen door mensenrechtenschendingen, waardoor de werkelijke gevolgen van straffeloosheid van bedrijven ter plaatse worden benadrukt, evenals de noodzaak om toegang te hebben tot een effectieve remedie. De activiteiten zullen naar verwachting plaatsvinden zowel in een gebouw buiten de VN - Palais des Nations als tijdens de eerste IGWG-sessie.

In het bijzonder, CIDSE samen met FIAN International, Franciscans International, The Women's International League for Peace and Freedom (WILPF), The International Baby Food Action Network (IBFAN) en Friends of the Earth organiseert twee side-events op 6 en 7 juli. Het eerste nevenevenement op 6 juli op 13: 00 onderzoekt "De impact van transnationale bedrijven en andere bedrijven op grassroots-gemeenschappen" in kamer XXIV. Het tweede nevenevenement, op 7 juli op 13: 00 in kamer XXIV zal zich concentreren op "De impact van transnationale ondernemingen en andere zakelijke ondernemingen, en de behoefte aan internationale regelgeving vanuit het perspectief van sociale bewegingen."

De 910-organisatie Verdragsalliantie werkt samen aan een juridisch bindend instrument sinds 2013, toen het voor het eerst een reeks eisen uitbracht, waaronder de goedkeuring van een resolutie van de VN-Mensenrechtenraad om een ​​IGWG op te richten met een mandaat om het verdrag te ontwikkelen. Voorafgaand aan de eerste sessie van de IGWG, de Verdragsalliantie heeft een tweede verklaring afgegeven met enkele specificaties over hoe processen, reikwijdte en inhoud moeten worden benaderd.

CIDSE hoopt dat de op mensenrechten gebaseerde mobilisatie er verder voor zorgt dat staten actief te goeder trouw en constructief deelnemen aan de ontwikkeling van het verdrag, en, samen met de IGWG, hun integriteit beschermen tegen ongewenste beïnvloeding door actoren van of in verband met de privesector.

Zie de voor meer informatie over de week van mobilisatie agenda.

Volg de IGWG-sessie en TA-activiteiten via #StopCorporateAbuse

Contact:
Valentina Pavarotti
Communicatiemedewerker
pavarotti (at) cidse.org

Noot voor de redactie:
CIDSE maakt deel uit van een grotere coalitie van NGO's achter de conflictmineralen campagne

- Over CIDSE
CIDSE is een internationale alliantie van katholieke ontwikkelingsbureaus. Haar leden delen een gemeenschappelijke strategie in hun pogingen om armoede uit te bannen en mondiale rechtvaardigheid te bewerkstelligen. www.cidse.org

CIDSE-leden zijn: Broederlijk Delen (België), CAFOD (Engeland en Wales), CCFD - Terre Solidaire (Frankrijk), Centre of Concern (VS), Cordaid (Nederland), Development & Peace (Canada), Entraide et Fraternité (België) ), eRko (Slowakije), Fastenopfer (Zwitserland), FEC (Portugal), FOCSIV (Italië), Fondation Bridderlech Deelen (Luxemburg), KOO (Oostenrijk), Manos Unidas (Spanje), MISEREOR (Duitsland), SCIAF (Schotland), Trócaire (Ierland)

CIDSE_press_release_TA_-Geneva_1July.pdf

Deel deze inhoud op sociale media