CIDSE in Genève, betrokken bij de discussies over een bindend verdrag voor transnationale bedrijven - CIDSE

CIDSE in Genève, betrokken bij de discussies over een bindend verdrag voor transnationale ondernemingen

De eerste sessie van de open intergouvernementele werkgroep (OEIWG) over transnationale bedrijven (TNC's) en andere zakelijke ondernemingen met betrekking tot mensenrechten kan onopgemerkt blijven voor veel mensen over de hele wereld die worden misbruikt door TNC's.

Maar wat er deze week in Genève op het spel staat, is van cruciaal belang voor alle mensen die om onze planeet geven en het volledige respect voor de mensenrechten van andere medeburgers.

Hoewel een breed scala aan mensenrechtenschendingen, zoals willekeurige detentie, doodsbedreigingen, ontkenning van vrijheid van vereniging, ontheemding, mensenhandel, marteling, slavernijarbeidsomstandigheden, allerlei discriminatie, massale aantasting van het milieu, enz. Nog steeds elke dag voorkomen in veel regio's van de wereld komen VN-leden deze week bijeen in Genève om te bespreken hoe een wettelijk bindend verdrag kan worden ontwikkeld dat het gedrag van TNC's zou kunnen reguleren en het pad zou kunnen openen voor een effectieve toegang tot de rechter voor slachtoffers van mensenrechtenschendingen.

Voorafgaand aan de sessie heeft CIDSE dit voorbereid briefing, die de sterke vraag naar actie van onze partners ter plaatse blootlegt en herinnert aan de urgentie van internationale actie om ons gemeenschappelijke thuis te beschermen. Vóór de sessie hebben CIDSE-leden contact opgenomen met hun regeringen om hen aan te sporen op een constructieve manier aan de discussies deel te nemen.

Tijdens de sessie organiseert CIDSE mede-evenementen samen met FIAN International, Franciscans International, The Women's International League for Peace and Freedom (WILPF), The International Baby Food Action Network (IBFAN) en Friends of the Earth op de impact van transnationale ondernemingen en andere bedrijven op grassroots communities en op de noodzaak van internationale regulering vanuit het perspectief van sociale bewegingen, met getuigenissen van CIDSE-partners, waaronder Ximena Gonzalez van Tierra Digna in Colombia en Pablo Sanchez van GRUFIDES in Peru. Andere CIDSE-partners die naar Genève komen, uit Bolivia, Brazilië, Colombia, de Democratische Republiek Congo, Honduras, Indonesië, Maleisië, Filipijnen, Peru, Thailand en Zuid-Afrika, zullen deelnemen aan de poging om de financiële, politieke en gerechtelijke machtsasymmetrie tussen multinationals aan het licht te brengen. en getroffen gemeenschappen, en helpen om de discussies over manieren voor een bindend verdrag vooruit te helpen.

Voor meer diepgaande informatie uit de discussies die plaatsvinden in Genève, kunt u de Website van het Verdrag Alliantie alsmede de EECJ website.

Contact:

Denise Auclair, CIDSE Senior beleidsadviseur

Auclair (at) cidse.org

 

IGWG nevenevenementen Genève juli 2015
Schriftelijke verklaring aan OEIWG eerste sessie juli 2015

Deel deze inhoud op sociale media