Zal Addis Abeba het startpistool afvuren voor een nieuwe benadering van duurzame ontwikkeling? - CIDSE

Zal Addis Ababa het startkanon afvuren voor een nieuwe benadering van duurzame ontwikkeling?

Graham Gordon van CAFOD geeft een update vanuit Addis Abeba, waarin hij de huidige stand van zaken en de hoop en verwachtingen van CSO belicht.

 

“Addis presenteert het startpistool voor de reis van de komende zes maanden die in december in Parijs eindigt voor de onderhandelingen over klimaatverandering. Zoals Ban Ki Moon vandaag tegen maatschappelijke organisaties zei, is een succesvol resultaat in Addis cruciaal voor succes in al het andere "

Duizenden afgevaardigden zijn afgedaald op een regenachtige Addis Abeba, Ethiopië, voor de derde internationale conferentie over ontwikkelingsfinanciering. Dit is de eerste in drie VN-toppen dit jaar die zal laten zien hoeveel regeringen bereid zijn de huidige mondiale uitdagingen aan te gaan, waaronder klimaatverandering, aanhoudende armoede, honger en ongelijkheid. Het is de kans om een ​​ambitieuze en transformatieve agenda te presenteren om structurele onrechtvaardigheden in het mondiale economische systeem aan te pakken, om ervoor te zorgen dat alle ontwikkeling gericht is op mensen voor de huidige en toekomstige generaties en om het milieu te beschermen.

Addis presenteert het startpistool voor de reis in de komende zes maanden die in december in Parijs eindigt voor de onderhandelingen over klimaatverandering. AS Ban Ki Moon zei vandaag tegen maatschappelijke organisaties dat een succesvol resultaat in Addis cruciaal is voor succes in al het andere.

De vooruitzichten zijn echter niet bemoedigend.

In de afgelopen maanden hebben we de ambitie systematisch zien verminderen. Zo zijn voorstellen om ervoor te zorgen dat alle publieke en private ontwikkelingsfinanciering naar gemeenschappen gaat die dit het hardst nodig hebben afgezwakt. De toezeggingen voor het verhogen van ontwikkelingshulp en klimaatfinanciering zijn onvoldoende om aan de vastgestelde behoeften te voldoen. Voorstellen voor een nieuw internationaal orgaan om te werken aan belasting hangen op de balans. Er bestaat zelfs twijfel over de status van elk lopend proces op VN-niveau om te blijven kijken naar de structurele onrechtvaardigheden in het mondiale economische systeem met betrekking tot kwesties als schulden, belastingen en illegale financiële stromen.

Als het akkoord dat deze donderdag wordt bereikt er niet in slaagt deze kwesties aan te pakken, is het moeilijk om het te zien als transformerend, ambitieus of zelfs een stap in de goede richting. Regeringen zullen hun verantwoordelijkheden hebben ontlopen, zoals de paus onlangs heeft gezegd: 'wat zou iemand in dit stadium ertoe brengen om aan de macht te blijven, alleen om te worden herinnerd vanwege zijn onvermogen om actie te ondernemen wanneer dit dringend en noodzakelijk was?'1

Er is nog tijd om te handelen. Dus wat moet er gebeuren?

Een ruimte voor reflectie

De paus heeft opgeroepen tot een nieuwe dialoog met alle stemmen; 'aandachtig te luisteren naar wat er met ons gemeenschappelijk huis gebeurt om actie te ondernemen ... om wat er met de wereld gebeurt om te zetten in ons eigen persoonlijk lijden' ... 'en zo te ontdekken wat ieder van ons eraan kan doen'2. Meer dan duizend vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties uit meer dan honderd landen, van wie velen momenteel negatief worden beïnvloed door de huidige ontwikkelingspraktijken, zijn hier in Addis Abeba. Meer regeringsdelegaties moeten erachter komen om met hen te spreken, hun realiteit en prioriteiten te begrijpen en zich hun oorzaken eigen te maken.

Een dwingende visie op een nieuwe benadering van duurzame ontwikkeling

In de kern gaat de financiering voor ontwikkelingsconferentie over de visie op ontwikkeling in de 21st eeuw. Het gaat over de manier waarop we ontwikkeling doen en de voorwaarden zijn nodig om die ontwikkeling mensgericht en duurzaam te maken, armoede te elimineren en elke man, vrouw en kind in staat te stellen hun volledige potentieel te benutten. Er moet een ondubbelzinnige toezegging zijn dat alle financiering naar duurzame ontwikkeling gaat die niemand achterlaat. Dit omvat ook een verbintenis om over te schakelen van een ontwikkelingsmodel op basis van het gebruik van vervuilende fossiele brandstoffen, zoals steenkool, olie en gas, naar een model dat is gebaseerd op schone vormen van energie, zoals wind- en zonne-energie.

Duidelijke verplichtingen die het verschil maken

Sommige van de meer innovatieve voorstellen zijn onderweg verloren gegaan en deze moeten worden ingediend. Met de toegenomen rol van de particuliere sector bij het leveren van ontwikkeling, is er bijvoorbeeld behoefte aan duidelijke criteria en verantwoordingsmechanismen die van toepassing zijn op alle soorten financiering, om ervoor te zorgen dat deze terechtkomt waar dit het meest nodig is, bijvoorbeeld zodat mensen naar school gaan, hoogwaardige gezondheidsdiensten en wegen hebben om deel te nemen aan lokale markten. Ontwikkelingslanden hebben gevraagd om een ​​nieuw wereldwijd orgaan om het belastingstelsel te hervormen om ervoor te zorgen dat belasting wordt betaald waar bedrijven actief zijn, bijvoorbeeld door het winnen van koper in Zambia. Dit opnemen is een essentiële test van het VN-systeem.

We moeten ook duidelijke plannen zien om te voldoen aan bestaande financiële verplichtingen op het gebied van ontwikkeling en klimaatfinanciering. Alle donoren moeten een tijdlijn overeenkomen om te voldoen aan hun belofte van 0.7% van het nationale inkomen aan ontwikkelingshulp en aan hun extra verplichting om $ 100bn te vinden om klimaatverandering aan te pakken via het Groene Klimaatfonds. De toezeggingen van individuele landen om hun billijke aandeel bij te dragen zullen een lange weg helpen om vertrouwen op te bouwen en de financieringskloof te dichten.

Zinvolle follow-up

Er is geen ander forum zoals dit dat alle ontwikkelde en ontwikkelingslanden op gelijke voet bijeenbrengt om problemen van het mondiale economische systeem aan te pakken die armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling ondermijnen. Tijdens de FFD-conferentie moeten we een afzonderlijk krachtig follow-upmechanisme zien dat de moeilijke systeemkwesties in de wereldeconomie blijft aanpakken.

Laten we hopen dat donderdag het startkanon klinkt waarop we allemaal wachten en niet eindigen als een valse start.

 

Volg de CAFOD Policy Team Blog Here.  

 1 Laudato Si, para 57

ibid, paragrafen 14-19

Deel deze inhoud op sociale media