Addis Ababa-update: dag drie en de onderhandelingen zijn eindelijk aan de gang - CIDSE
Blog

Addis Ababa-update: dag drie en de onderhandelingen zijn eindelijk begonnen

CSO-vertegenwoordigers die deelnemen aan de Derde Internationale Financiering voor Ontwikkeling-conferentie in Addis Abeba en samenwerken aan een wereldwijd belastingorgaan

Twee dagen na de start van de Derde Internationale Conferentie van de VN over ontwikkelingsfinanciering zijn de onderhandelingen gisteravond (14 juli) van start gegaan. Ondanks het feit dat de redactionele sessies in New York vorige maand werden verlengd, was de agenda voor Addis Abeba nog niet definitief toen de conferentie deze maandag begon (13 juli). Het belangrijkste punt van discussie waarover momenteel wordt onderhandeld, is de overeenstemming over de vraag of er een opwaardering van de VN-deskundigencommissie voor belastingen moet plaatsvinden naar een intergouvernementeel belastingorgaan.

CIDSE heeft, samen met vele andere maatschappelijke organisaties (CSO's), sterk gepleit voor een intergouvernementeel belastingorgaan dat meer inclusieve en duurzame internationale belastingbesprekingen mogelijk maakt. In samenwerking met maatschappelijke organisaties van over de hele wereld heeft CIDSE zich aangemeld bij een korte FAQ over het belastingorgaan, waarin wordt uitgelegd dat het belastingorgaan de vorm moet aannemen van een functionele commissie onder ECOSOC en moet zijn:
1. Intergouvernementele
2. Verantwoordelijk en transparant
3. Voldoende Resourced
4. Universeel of bijna universeel lidmaatschap hebben

De hele internationale CSO-gemeenschap werkt onvermoeibaar samen om het beste resultaat van de onderhandelingen te garanderen. Er zijn verschillende campagnes uitgevoerd om het bewustzijn te vergroten en ondersteuning te verkrijgen.

Een Franse versie van het FAQ-document is bijgevoegd.

Contactpersoon: Jean Saldanha, Senior beleidsadviseur: saldanha (at) cidse.org

 

 

 

Tax_body_FR.pdf

Deel deze inhoud op sociale media