Persbericht: de kerk zendt een sterk signaal van steun uit voor gemeenschappen die getroffen zijn door mijnbouw en voor het werken aan effectieve antwoorden - CIDSE
Persbericht

Persbericht: Kerk geeft een krachtig signaal van steun aan door mijnbouw getroffen gemeenschappen en voor effectieve antwoorden

Vandaag zal de Pauselijke Raad voor Gerechtigheid en Vrede ongeveer dertig vertegenwoordigers verwelkomen van gemeenschappen die getroffen zijn door mijnbouwactiviteiten uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika voor een driedaagse bijeenkomst, "Een dag van bezinning - in eendracht met God horen we een pleidooi". De bijeenkomst is bedoeld als een tijd voor het verzamelen van bewijsmateriaal, het delen van ervaringen, reflectie en voorstellen voor toekomstige actie door de kerk of gemeenschappen zelf.

CIDSE en Iglesias y Minería 'Persbericht
-Iglesias y Minería'is partner van CIDSE en van zijn leden

Het horen van de roep van de onderdrukten en de roep van de aarde: Gemeenschappen in verschillende delen van de wereld worden geconfronteerd met situaties van geweld en intimidatie, wetteloosheid en corruptie, vervuiling en mensenrechtenschendingen in verband met mijnbouw, evenals criminalisering en vervolging van leiders die hun land en rechten verdedigen.

“Alleen al in onze regio Carajás, in het noorden van Brazilië, hebben we de afgelopen drie jaar 26-conflicten gezien tussen mijnbouwbedrijf Vale en lokale gemeenschappen. Na de demonstraties van mensen, in veel gevallen, is de reactie van regeringen en de multinational de criminalisering en het indienen van rechtszaken tegen onze mensen. Op deze manier probeert het bedrijf te veranderen van agressor in slachtoffer, alsof onze gemeenschappen hun projecten lastig vallen en een obstakel worden voor hun winst. ”- zei Alaide Abreu da Silva, een leider van een van de gemeenschappen die getroffen zijn door mijnbouw in de Maranhão Staat.

De oecumenische coalitie Iglesias y Minería (kerken en mijnbouw) brengt ongeveer 70 Latijns-Amerikaanse christelijke grassroots-groepen samen, die zij aan zij samenwerken met gemeenschappen om de menselijke waardigheid te bevorderen en te verdedigen. Zoals paus Franciscus benadrukte bij het aanspreken van sociale bewegingen in Bolivia op 9 juli, kunnen en de arme en uitgeslotenen veel doen en doen: de toekomst van de mensheid is grotendeels in hun handen, in hun vermogen om zich te organiseren en creatieve alternatieven te promoten tot de huidige ontwikkelingsmodellen, die zowel de natuur als de mensen schaden.

Iglesias y Minería omarmt deze boodschap en streeft naar empowerment van gemeenschappen, maar veroordeelt tegelijkertijd het onderliggende probleem van onevenwichtigheid waarbij grote bedrijven aan de ene kant kapitaal investeren en handelen volgens nauwe economische belangen in een gebied, en aan de andere kant de plaatselijke gemeenschappen. De laatste verdedigen elke dag het bestaan ​​van hun volkeren, hun culturen, projecten, levensstijl en relatie met Moeder Aarde, tegen projecten die hen beïnvloeden; maar ze missen de economische, politieke en media-invloed die bedrijven vaak hebben.

“Ons netwerk van christelijke groepen aan de basis is opgericht met het doel gemeenschappen te verdedigen in dit soort onevenwichtigheden. De politieke lobby en economische macht van bedrijven is zeer sterk en bevordert een voortdurende toename van mijnbouwactiviteiten. Het is echt belangrijk dat de kerk op alle niveaus (ook op institutioneel niveau) de zichtbaarheid, de afkeuring van bepaalde beleidsmaatregelen en de terechte claims van zelfbeschikking door de gemeenschappen versterkt ”- zei de Comboni Missionaris Dario Bossi, werkzaam in Latijns-Amerika over deze onderwerpen.

Terwijl sommige mijnbouwbedrijven zeggen dat ze de dialoog met lokale gemeenschappen zoeken, onthullen de ervaringen van lokale gemeenschappen vaak een valsheid in deze 'dialoog'. Vaak is het hoofddoel eerder om ze de projecten van de bedrijven te laten goedkeuren, in ruil voor zeer weinig voordelen op korte termijn en voor het handhaven van een façade van 'goede relaties'.

Met ijver en verantwoordelijkheid handelen in dienst van het algemeen welzijn, gerechtigheid en menselijke waardigheid: een aantal getroffen gemeenschappen wordt gesteund, geadviseerd en verdedigd door de kerken, die in verschillende contexten moedige standpunten hebben ingenomen. De bijeenkomst die op 17 en 19 juli door de Pauselijke Raad voor Gerechtigheid en Vrede (PCJP) werd georganiseerd om naar verhalen van getroffen gemeenschappen te luisteren, is een voorbeeld van een dergelijk kerkelijk engagement. Twee principes, respect voor de zelfbeschikking van gemeenschappen en voor zorg voor het algemeen welzijn boven economisch belang, worden benadrukt in de encycliek en motiveren het werk aan kerken en mijnbouw verder - in de notities voor redacteuren zijn enkele citaten uit de encycliek die deze punten ondersteunen geselecteerd.

Door de kerk gemachtigd, is het belangrijk om te werken aan maatregelen om ervoor te zorgen dat bedrijven de rechten van gemeenschappen respecteren. Aan de hand van de concrete ervaringen van gemeenschappen zullen tijdens de PCJP-vergadering verschillende aspecten worden overwogen met betrekking tot voorstellen voor toekomstige acties. Onder deze zijn respect voor zelfbeschikking van gemeenschappen, door de eis om een ​​proces te ondernemen naar vrije, voorafgaande en geïnformeerde toestemming van gemeenschappen, verankerd in het internationale recht. Er is ook behoefte aan correct afgedwongen regelgeving. Een voorbeeld op internationaal niveau is het werk dat is begonnen met een bindend VN-verdrag inzake bedrijfsleven en mensenrechten. De Heilige Stoel gaf belangrijke steun aan het proces op weg naar een verdrag door middel van zijn verklaring ten gunste van een rechtsinstrument tijdens de 2014 VN-Mensenrechtenraadszitting die besloot tot instelling van het proces. [I]

Ter gelegenheid van deze ontmoeting lanceerde Iglesias y Minería in verschillende talen de documentaire "Kerken en mijnbouw in Latijns-Amerika", waarin de situatie wordt blootgelegd waarin inheemse volkeren en traditionele gemeenschappen worden bedreigd door diegenen die geïnteresseerd zijn in mijnbouwgebieden.

[1] Zie Statement van de permanente waarnemer van de Heilige Stoel bij de Verenigde Naties in Genève, 11 juni 2014.

Opmerkingen voor editors:
- De volgende mensen zijn beschikbaar voor interviews:
Patrizia Generoso (Brazilië) - leider van de gemeenschap Conceição do Mato Dentro, in conflict met het mijnbouwproject "Minas-Rio", van het mijnbedrijf Anglo American.
Vader Gillarme Joy B. Pelino (Filippijnen) - Fr. Joy Pelino was actief in de gemeenschap Tampakan, waar het bedrijf Sagittarius Mines, Inc. (SMI), een dochteronderneming van het mijnbouwbedrijf Glencore, momenteel de ontmanteling voorbereidt van de grootste onaangeboorde koperafzetting in Zuidoost-Azië.

Padre Dario Bossi - Comboni Missionaris en lid van het coördinatieteam van Iglesias y Minería.

Neem voor het regelen van interviews contact op met: fr. Dario Bossi, Comboni Missionary, mobiel + 39 342 834 3904
of Valentina Pavarotti: pavarotti (at) cidse.org; + 32 (0) 491 39 54 75

Het persbericht van het evenement, dat plaatsvond op 17 juli, is hier te bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=1fVMGB_svLk

De percepties van de persconferentie zijn hier te lezen: http://press.vatican.va/content/salastampa/en/bollettino/pubblico/2015/07/17/0579/01250.html#int

Meer materiaal voor journalisten zal na de bijeenkomst beschikbaar zijn: "Een dag van bezinning - in eendracht met God horen we een pleidooi"

- Enkele relevante citaten van Laudato Si ':

Over bedrijven die het milieu vervuilen en hulpbronnen exploiteren:
“De export van grondstoffen om de markten in het geïndustrialiseerde noorden tevreden te stellen, heeft lokaal schade aangericht, bijvoorbeeld door kwikverontreiniging bij de goudwinning of zwaveldioxide bij de kopermijnbouw. … De vervuiling veroorzaakt door bedrijven die in minder ontwikkelde landen opereren op een manier die ze thuis nooit zouden kunnen doen, in de landen waar ze hun kapitaal bijeenbrengen: “We merken op dat de bedrijven die op deze manier opereren vaak multinationals zijn. Ze doen hier wat ze nooit zouden doen in ontwikkelde landen of de zogenaamde eerste wereld. Over het algemeen laten ze na het beëindigen van hun activiteit en het terugtrekken grote menselijke en ecologische verplichtingen achter zoals werkloosheid, verlaten steden, de uitputting van natuurreservaten, ontbossing, de verarming van de landbouw en lokale veeteelt, open kuilen, verscheurde heuvels, vervuilde rivieren en een handvol sociale werken die niet langer duurzaam zijn ”. (51)

Over de noodzaak van toestemming van getroffen gemeenschappen bij de beoordeling van risico's en voordelen van projecten:
“In die zin is het essentieel om speciale zorg te tonen voor inheemse gemeenschappen en hun culturele tradities. Ze zijn niet slechts een van de minderheden, maar zouden de belangrijkste dialoogpartners moeten zijn, vooral wanneer grote projecten worden voorgesteld die hun land betreffen. … [I] n verschillende delen van de wereld wordt er druk op hen uitgeoefend om hun thuisland te verlaten om plaats te maken voor landbouw- of mijnbouwprojecten die worden ondernomen zonder rekening te houden met de achteruitgang van natuur en cultuur. " (146) “Er moet altijd een consensus worden bereikt tussen de verschillende belanghebbenden, die verschillende benaderingen, oplossingen en alternatieven kunnen bieden. De lokale bevolking zou een speciale plaats aan tafel moeten hebben; ze maken zich zorgen over hun eigen toekomst en die van hun kinderen, en kunnen doelen overwegen die het onmiddellijke economische belang overstijgen. " (183)

Over de noodzaak van actie op internationaal niveau om grootschalige sociale en milieuschade door bedrijven in de context van mondiale markten te voorkomen:
“Afdwingbare internationale overeenkomsten zijn dringend nodig, omdat lokale autoriteiten niet altijd in staat zijn tot effectieve interventie. De betrekkingen tussen staten moeten respect hebben voor elkaars soevereiniteit, maar moeten ook wederzijds overeengekomen middelen bevatten om regionale rampen te voorkomen die uiteindelijk iedereen zouden treffen. Wereldwijde wettelijke normen zijn nodig om verplichtingen op te leggen en onaanvaardbare acties te voorkomen, bijvoorbeeld wanneer krachtige bedrijven verontreinigd afval of offshore vervuilende industrieën in andere landen dumpen. ”(173)

Over de relatie met de natuur die alleen wordt gezien als een bron van winst:
“Wanneer de natuur uitsluitend wordt beschouwd als een bron van winst en winst, heeft dit ernstige gevolgen voor de samenleving. Deze visie van "macht is goed" heeft geleid tot immense ongelijkheid, onrechtvaardigheid en gewelddadigheden tegen de meerderheid van de mensheid, aangezien middelen in handen komen van de eerste bezoeker of de machtigste: de winnaar neemt alles. Geheel in strijd met dit model zijn de idealen van harmonie, gerechtigheid, broederschap en vrede zoals voorgesteld door Jezus. ”(82)

Contact:

Valentina Pavarotti, CIDSE Media- en Communicatiemedewerker

pavarotti (at) cidse.org

+ 32 (0) 491 39 54 75

 

Documentary_launch_IyM _-_ INGLES.pdf
IyM_press_release_Espanol.docx
IyM_press_release_Italiano.docx
IyM_press_release_English.docx

Deel deze inhoud op sociale media