Inspiratie van Montreal tot Rome - CIDSE
Blog
Foto door ontwikkeling en vrede

Inspiratie van Montreal tot Rome

Foto door ontwikkeling en vrede

Ik ben net terug van de bijeenkomst die gezamenlijk is georganiseerd door CIDSE, een coalitie van katholieke instellingen waartoe Ontwikkeling en vrede behoort, en de Pauselijke Raad voor Justitie en Vrede in Rome, om de lancering van de nieuwe Encycliek "Laudato Si" te vieren (Wees geprezen) en om onze eerste indrukken, emoties en plannen te delen om te zorgen voor de grootst mogelijke verspreiding en implementatie van dit document, dat door velen als revolutionair is beschreven.

Blog door Josianne Gauthier, directeur van In-Canada-programma's bij Development and Peace. Deze blogpost werd voor het eerst gepubliceerd op Development and Peace van de.

De dag voor de CIDSE-conferentie woonde ik de persconferentie bij, waar Naomi Klein, Canadese journalist, auteur en milieuactivist, getuigde van de kracht en kracht van de boodschap die paus Franciscus de hele wereld heeft uitgezonden. Bijna 200-mensen waren verzameld voor de twee dagen van vergaderingen, waaronder een indrukwekkende verscheidenheid aan deelnemers, niet alleen uit de hele katholieke gemeenschap, maar ook wetenschappers en activisten uit de klimaatbeweging, sommige mensen van het moslim-, joodse en protestantse geloof, en zelfs atheïsten. Ongeacht hun persoonlijke overtuigingen, bevestigden alle aanwezigen dat de Encycliek alles verandert (om een ​​zin te verzinnen), de lat hoger legt en een duidelijke koers uitzet voor wat we moeten doen om een ​​echte ecologische conversie aan te gaan en deze aarde te redden , wat ons gemeenschappelijke thuis is. Veel mensen zeiden dat de Encycliek van de Heilige Vader tot nu toe het meest moedige en gewaagde beleidsdocument over het milieu is.

De president van Tuvalu, het vierde kleinste land ter wereld, gelegen in het midden van de Stille Oceaan, kwam spreken over zijn angsten voor een natie die met uitsterven wordt bedreigd in het licht van de klimaatcrisis, en het onrecht van de ecologische schuld die rijke landen lijken de kwetsbaardere landen niet te erkennen. Tegelijkertijd verbond hij zich ertoe zijn land te verplaatsen naar 100% hernieuwbare energiebronnen door 2020. Moema de Miranda, van IBASE in Brazilië, sprak met passie en emotie over hoe sociale bewegingen die de huidige manier van leven in twijfel durven te trekken, strafbaar worden gesteld. Verwijzend naar de Encycliek, waar wordt gezegd dat de roep van de armen samengaat met de roep van de aarde, herinnerde ze ons eraan dat de natuur zich gedraagt ​​als een moeder die haar kinderen verdedigt tegen misbruik en bedreiging.

Samen hebben we ook een openluchtmis gevierd, voorgezeten door kardinaal Turkson, president van de Pauselijke Raad voor Justitie en Vrede, in een park in een onrustige buurt van Rome. Dit bracht, in zeer concrete termen, het concept van integrale ecologie naar voren (de sociale, culturele, politieke, ecologische en economische omgeving van de mens zijn allemaal onderling verbonden). We baden voor verzoening op deze plaats van pijn, waar zowel mensen als de natuur leden.

Ik kan je natuurlijk niet alles vertellen in zo'n kort bericht, maar ik wilde wel iets delen van wat ik voelde, omdat ik het niet alleen voor mezelf kon houden! Ik zal eindigen met het gedicht Postcscript van Seamus Heaney, dat werd geciteerd door Mary Robinson, voormalig president van Ierland en nu speciale gezant van de Verenigde Naties over klimaatverandering. Het spreekt tot onze eer voor de overvloed en vrijgevigheid van de schepping.

En maak tijd om naar het westen te rijden
In County Clare, langs de Flaggy Shore,
In september of oktober, wanneer de wind
En het licht werkt van elkaar af
Zodat de oceaan aan de ene kant wild is
Met schuim en glitter, en landinwaarts tussen stenen
Het oppervlak van een leigrijs meer is verlicht
Door de geaarde bliksem van zwerm zwanen,
Hun veren ruw en ruches, wit op wit,
Hun volwassen, koppig ogende hoofden
Verscholen of cresting of druk onder water.
Het heeft geen zin om te denken dat je het parkeert of vastlegt
Grondiger. Je bent hier noch daar,
Een haast waardoor bekende en vreemde dingen passeren
Terwijl grote zachte buffers zijdelings naar de auto komen
En vang het hart van de wacht en blaas het open

Tot slot raad ik u ook sterk aan om de Encycliek te lezen. Zoals veel van onze vrienden en partners hebben gezegd, het ligt zo dicht bij onze eigen manier om dingen te zien dat het door ons zou kunnen zijn geschreven.

 

http://us4.campaign-archive1.com/?u=3f8655bab3e369c0421a5f597&id=ee8578a251&e=3c111378c9
Deel deze inhoud op sociale media