Campagneverandering voor de planeet - Zorg voor de mensen: bevordering van duurzame levensstijlen - CIDSE

Campagneverandering voor de planeet - Zorg voor de mensen: bevordering van een duurzame levensstijl

CIDSE lanceerde samen met zijn leden op 1 juli 2015 een campagne over duurzame levensstijlen: "Change for the Planet, Care for the People."

U kunt de campagne volgen op Facebook - Twitter: @ChangeandCare #change4planet

De campagne bouwt voort op het werk dat CIDSE samen met haar lidorganisaties uitvoert voor sociale rechtvaardigheid, door duurzame manieren van leven te bevorderen. De wereldwijde overexploitatie van natuurlijke hulpbronnen brengt mens en planeet in gevaar - en het begint bij kwetsbare mensen die in armoede leven.

"Verandering voor de planeet - zorg voor de mensen" roept op tot een radicale verandering in de levensstijl van mensen in de richting van leven, simpelweg door het algehele energieverbruik te verminderen en milieuvriendelijke voedselkeuzes te maken. Dit kan worden gedaan door de consumptie te beperken tot duurzaam geproduceerd lokaal voedsel dat de impact op het milieu minimaliseert, producenten in staat stelt eerlijk in hun levensonderhoud te voorzien, de mensenrechten niet schendt en ook betaalbaar is.

Tijdens het uitvoeren van onze campagne voelen we ons ook aangemoedigd, ondersteund en geïnspireerd door paus Franciscus 'Encycliek Laudato si' over de Care for Our Common Home, die veel principes van de campagne samenvat en luidt: 'Alle inspanningen om onze wereld te beschermen en te verbeteren houdt ingrijpende veranderingen in levensstijl, productie- en consumptiemodellen en de gevestigde machtsstructuren in die vandaag de samenleving besturen ”. We zijn ervan overtuigd dat "een verandering in levensstijl een gezonde druk zou kunnen uitoefenen op degenen die politieke, economische en sociale macht hebben".

Door middel van sociale media-activiteiten en de organisatie van evenementen dagen we mensen uit om een ​​verschil te maken door hun dagelijkse keuzes, en op deze manier bij te dragen aan het bouwen aan een betere wereld. Verminder de hoeveelheid energie die u gebruikt, koop lokaal voedsel, geef prioriteit aan het nemen van het openbaar vervoer en eet minder vlees - zijn voorbeelden van uitdagingen die we hebben gelanceerd op onze sociale media gedurende 2015.

Wij geloven dat verschillende succesvolle modellen van duurzaam leven bestaan ​​al over de hele wereld, en onze campagne wil ook een platform zijn waar deze alternatieven resoneren en door andere mensen worden uitgeprobeerd. We willen de kracht van mensen laten zien om de verandering teweeg te brengen waar we om vragen, en die beleidsmakers niet doorvoeren. We geloven dat we een verschil kunnen maken als we samenwerken. Bijvoorbeeld de documentaire "Verhalen van verandering“, Gelanceerd door de campagne in 2017, bundelt 10 verschillende verhalen, ervaringen en reflecties van mensen die eenvoudige en zinvolle stappen zetten naar duurzaam leven.

Omdat de oorzaken hiervan diepgaand ingaan op de manier waarop onze samenleving functioneert, geloven we dat de verschuiving die we willen moet beginnen met de herdefiniëring van de pijlers waarop onze systemen zijn gebouwd. Patronen van voedsel en energieverbruik illustreren de bredere context van overconsumptie, ongelijkheden en alternatieven met betrekking tot voedselzekerheid en klimaatverandering. Gelijkheid, verantwoordelijkheid, decentralisatie en participatie moeten daarom de basis vormen van een nieuwe visie op consumptie en productie van voedsel en energie.

Billijkheid: Dit omvat gedifferentieerde verantwoordelijkheden, sociale integratie / bescherming / herverdeling en gendergelijkheid. Het betekent het realiseren van mensenrechten, waaronder het recht op voedsel en recht op energie, door de meest kwetsbaren in onze gemeenschappen toegang te bieden. Tegelijkertijd kunnen we als ontwikkelingsorganisaties de diepe historische ongelijkheden niet over het hoofd zien. We moeten de hypocrisie onder ogen zien die het gebrek aan billijkheid tussen Noord en Zuid niet aanpakt. De verantwoordelijkheid kan niet alleen liggen bij degenen die het nog nooit hebben gehad.

Verantwoordelijkheid: Dit omvat verantwoordelijkheden voor alle actoren (overheden, bedrijven, burgers…), ook ten opzichte van toekomstige generaties en het milieu (duurzaamheid). Het betekent goed bestuur in het algemeen belang, verantwoordingsplicht en actief burgerschap.

Decentralisatie: Dit omvat lokale, gediversifieerde, veerkrachtige en zelfredzame maatschappelijke en economische modellen, waar mensen controle hebben over beslissingen die hen aangaan (subsidiariteit). Het betekent het identificeren van de juiste schalen voor productie en distributie van goederen en diensten (gebaseerd op economische / efficiëntie-, milieu- en sociale criteria). Het betekent het ondersteunen van nationaal en gemeentelijk politiek niveau.

Deelname: Dit omvat de mogelijkheid voor gemeenschappen om te kiezen van welke systemen ze afhankelijk zijn en hoe deze systemen moeten worden hervormd. Het betekent lokaal eigendom, controle over middelen en speciale actie om een ​​zinvolle betrokkenheid van vrouwen te waarborgen.

Klik hier om de lancering van de campagne te lezen persbericht.

Internationale evenementen waarbij de Campaign Change for the Planet- Care for the People is betrokken bij workshops en verschillende activiteiten:

- Verenigde Naties Klimaatconferentie COP 21, Parijs, Frankrijk, 2015: deelname met een delegatie van meer dan 100 vrijwilligers en organisatie van verschillende workshops in de ruimtes gewijd aan het maatschappelijk middenveld in Parijs.

-Europese ontwikkelingsdagen, Brussel, België, 2016: organisatie van de workshop “Op weg naar een duurzame levensstijl voor de mensen en de planeet'.

-Wereld Jeugddag, Krakau, Polen, 2016: deelname aan de delegatie van de wereldwijde katholieke klimaatbeweging.

-World Social Forum, Montreal, Canada, 2016: organisatie van evenementen in de jeugdruimte van het forum.

-United Nations Climate Change Conference COP 23, Bonn, Duitsland, 2017: vertoning van documentaire "Stories of change" en debat met het publiek en vertoning van de fototentoonstelling "Inspire Change" in een van de conferentiegebouwen "Bula Zone".

-World Social Froum, Salvador de Bahia, 2018: vertoning van documentaire "Stories of change" en debat met het publiek.

-European Development Days, Brussel, België, 2018: tentoonstelling van de fototentoonstelling “Inspire Change”.

Promotors en supporters van de campagne:

"Verandering voor de planeet - Zorg voor de mensen" wordt beheerd door CIDSE en zijn leden.

Met ingang van november 2015, de Internationale Federatie van landelijke volwassen katholieke bewegingen (FIMARC), het Jesuit Europees Sociaal Centrum (JESC) en Caritas Europa nam deel aan de campagne als partners. Sinds 2016, de internationale federatie van katholieke parochiale jeugdbewegingen (Fimcap) werd een partner van de campagne. 

Andere externe supporters van de campagne zijn de Focolari-beweging en ICMS Pax Romana.

De campagne online:

De campagne is gestart Facebook en Twitter: @ChangeandCare #change4planet.

Een deel van de CIDSE-website is eraan gewijd.

Informatie over de campagne 'Verandering voor de planeet - Zorg voor de mensen' is ook te vinden op de websites van onze ledenorganisatie:

Broederlijk Delen, België, 'Change for the Planet - Care for the People' - lancering internationale campagne over duurzame normen

CAFOD, Verenigd Koninkrijk, katholieke instanties werken samen om duurzaam leven te bevorderen

CORDAID, Nederland, CIDSE-campagne voor duurzame levensstijl lanceren

FOCSIV, Italië, Cambiamo per il Pianeta. Prendiamoci cura delle persone

KOO, Oostenrijk, Change for the Planet - Care for the People, CIDSE Lebensstil-Kampagne 2015-2017

Misereor, Duitsland, Die Kampagne "Verandering voor de planeet - zorg voor de mensen" ruft zu einer radikalen Lebensstiländerung auf

Verenigd handen, Spanje, Cambiemos por el planeta - Estilos de vida # Change4Planet

Contact: Chiara Martinelli, uitvoerend adviseur en projectmedewerker duurzame ontwikkeling

Martinelli (at) cidse.org

 

De campagne "Verandering voor de planeet - Zorg voor de mensen" wordt ondersteund door de KR Foundation 

KR foundation logo groen

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel deze inhoud op sociale media