De oproep van paus Franciscus aan de hele wereld: hoor de roep van de mensen, de roep van de aarde - CIDSE
Blogs

De oproep van paus Franciscus aan de hele wereld: hoor de roep van het volk, de roep van de aarde

De zorg voor de aarde is hetzelfde als de zorg voor de mensen. Volgens kardinaal Turkson is dat de oproep van paus Franciscus in zijn nieuwe encycliek Laudato Si '.

Blog van Lakan Beech, student aan het Hato Paora College, geschreven na de conferentie People and Planet First: de imperatief om van koers te veranderen. Het artikel werd voor het eerst gepubliceerd in Te Reo (zie hieronder de originele taal) op de van de van de katholieke kerk in Aotearoa, Nieuw-Zeeland 

Mensen kwamen van heinde en verre naar Rome voor een grote bijeenkomst om op deze oproep te reageren. De essentie van deze bijeenkomst was om na te denken over het doel van deze encycliek, om te discussiëren over hoe we zullen reageren op het veranderende klimaat. Het werd geleid door mensen die pijlers zijn van de katholieke kerk.

“De aarde is onze moeder. Het is niet alsof de voogdij over de aarde slechts een verantwoordelijkheid is die God ons heeft gegeven. Maar we moeten ook zorgen voor en liefde voor de aarde zoals een kind van zijn moeder houdt. '

In de encycliek bevestigt paus Franciscus de waardigheid van de inheemse bevolking van de wereld. Inheemse mensen kwamen van de einden der aarde naar de samenkomst; uit Brazilië, de Filippijnen, Afrika en de Stille Oceaan.

De opkomst van de zee doet de bevolking van de Stille Oceaan pijn. Hun ontevredenheid kwam over de vernietiging van het milieu door Pakeha. De premier van Tuvalu legde deze uitdaging uit:

“De wereld wordt vertrapt. De opkomst van de zee doet de bevolking van Tuvalu pijn. We moeten veranderen voor het overleven van de mensen van Tuvalu, we moeten veranderen voor het overleven van de mensen van de hele wereld. '

De uitdaging is vastgelegd: we hebben de roep van mensen en van de aarde gehoord. Dit is de oproep van paus Franciscus aan de hele wereld. Ga de uitdaging aan, ga aan je riem en onderneem actie!

***

“Hij orite te kaitiakitanga o te whenua ki te kaitiakitanga o te tangata.” E ai ki a Katinara Turkson, koia te karanga a Papa Werahiko i roto i tana Encylical hou (hij reta nui ki te ao katoa) ko Laudato Si '(Whakamoemititia ).

I tae mai nga iwi mai tawhiti, mai tata ki Roma mo tetahi tahuna a tara ki te whakautu i tenei karanga. Ko te tino ngako o tenei huihuinga kia whakaaroaro ai i te aronga o tenei Encycliek, kia tohe ai me pehea tatou e whakautu ai ki te panoni o te huarere i roto i te ao. Ka arahina tenei hui e nga tino pou o te Hahi Katorika.

“Ko PapatUanuku om jou te versieren. Ehara i te mea ko te kaitiakitanga o te whenua hij takohanga anake o nga tangata i homaitia e te Ariki. Engari, me tiaki, me aroha te whenua. Ano nei te aroha o tetahi tamaiti mo tOna whaea ”.

I roto i te Encyclical, ka whakapaetia e Papa Werahiko te mana o nga tangata tiketike o te ao. I tae mai nga tangata tiketike i nga pito katoa o te ao. Ik haramai ratou i Parihi, i Piripini, me Awherika me Te Moana nui a Kiwa.

Ma te aranga ake o te moana, ka whakamamaetia nga iwi o Te Moana nui a Kiwa. Ka puta to ratou nanunanu ki te anea o Papatuanuku na nga Pakeha. Na Te Minitia Tautahi o Tuvalu ik takoto i tetahi manuka ki te Pakeha.

“Ka takahia a Nuku, ka takahia a Rangi ma te apo a te Pakeha. Ka ara ake te moana, me te aha, ka whakamamamaetia nga iwi o Tuvalu. Me panoni tatou mo te oranga o toku iwi. Me panoni tatou mo te oranga o te ao ”.

No reira e te iwi, kua takoto te Manuka. Kua rangona e tatou te tangi a nga iwi, me te tangi a Papatuanuku. Kua Karanga a Papa Werahiko ki nga iwi o te ao katoa! No reira, tangohia te Manuka, ki te hoe!

Deel deze inhoud op sociale media