Interviews over Laudato Si 'en klimaatveranderingsactie gepubliceerd ter gelegenheid van de Werelddag van Gebed voor de zorg voor de schepping - CIDSE

Interviews over Laudato Si 'en klimaatveranderingsactie gepubliceerd ter gelegenheid van de Werelddag van Gebed voor de zorg voor de schepping

De conferentie "People and Planet First: the Imperative to Change Course" bood de gelegenheid om via verschillende geweldige sprekers inzichten te verzamelen over de encycliek en de klimaatverandering.

Vandaag, 1 september, is de katholieke "Werelddag van gebed voor de zorg voor de schepping"; de uitkomst van een initiatief van paus Franciscus in augustus. Deze dag staat in het teken van de zorg voor het creëren en heeft tot doel aandacht te schenken aan milieuproblemen voorafgaand aan de Klimaatverandering-conferentie COP 21, die in november in Parijs zal plaatsvinden. Vandaag volgt ook op de Encycliek Laudato Si 'van de paus, die wereldwijd en binnen de katholieke wereld een wereldwijde reflectie tot stand bracht over de zorg voor het milieu en de stappen die we moeten zetten om ons gemeenschappelijke huis te beschermen. September 1st is ook de dag waarop orthodoxe christenen markeren voor bescherming van het milieu: dit geeft het gebaar toegevoegde symboliek en duidt op openheid tussen de oosterse en westerse takken van het christendom.

In dezelfde visie op openheid voor verschillende realiteiten en mensen, organiseerde CIDSE in juli een conferentie getiteld "People and Planet First: the Imperative to Change Course". Tijdens het tweedaagse evenement deelden sprekers en deelnemers hun mening over de encycliek en de transformatie die nodig is om klimaatverandering te bestrijden.

Kardinaal Peter Turkson, president van de Pauselijke Raad voor Justitie en Vrede

"De paus wil dat we voor de aarde zorgen, zodat de aarde voor ons zal zorgen".

In dit interview vertelt kardinaal Turkson over de impact van de encycliek op de Verenigde Naties en de relatie tussen vrede, zorg voor de schepping en zorg voor de natuur.

Klik hier om het interview te bekijken.

Naomi Klein, auteur

“Het probleem met klimaatactie is dat het altijd afgelegen lijkt te zijn, bijna als een luxe waar je om kunt geven als je niets dringends hoeft te verzorgen. De taak is om een ​​visie te formuleren voor een post-koolstofeconomie die beter is dan de economie die we nu hebben, voor de overgrote meerderheid van de mensen op aarde, die levens tastbaar zou verbeteren ”.

In dit interview deelt Naomi Klein de punten van de encycliek die haar het meest aansprak, waaronder de kritiek op 'wegwerpcultuur' en de noodzaak om over te schakelen naar een zorgzame cultuur. In het interview presenteert ze ook enkele concrete acties die nodig zijn om klimaatverandering te bestrijden.

Klik hier om het interview te bekijken.

Mary Robinson, voorzitter van de Mary Robinson Foundation - Climate Justice, speciale gezant voor klimaatverandering van de secretaris-generaal van de VN

“Wat indruk op mij maakte over de encycliek was de holistische aard ervan, de intellectuele kracht ervan bij het bijeenbrengen van alle elementen van de geïntegreerde ecologie; het ging verder dan klimaatrechtvaardigheid. "

In dit interview richt Mary Robinson zich op de elementen van de encycliek die haar het meest aanspreekt, en benadrukt haar enige voorbehoud: het feit dat het niet het belang van de empowerment van vrouwen en meisjes benadrukte. Mevrouw Robinson benadrukt ook de impact van de encycliek op de politieke wereld en legt uit wat regeringen moeten doen om ons op weg te helpen naar nulemissies.

Klik hier om het interview te bekijken.

Sr. Cécile Renouard, filosoof en econoom

"We moeten stoppen met redeneren binnen het paradigma van eindeloze groei, afhankelijk van de groei van het BBP, de groei van geproduceerde rijkdom, een ideologie gebaseerd op de illusie en het geloof dat onze hulpbronnen oneindig zijn."

In dit interview daagt Zr. Renouard het dominante economische paradigma uit op basis van groei, omdat het de eindige aard van onze hulpbronnen niet erkent. Renouard legt de noodzaak uit om onze creativiteit te gebruiken om activiteiten te genereren en werkgelegenheid te creëren op manieren die voor iedereen eerlijk zijn.

Klik hier om het interview te bekijken.

Kardinaal Pietro Parolin, Vaticaanse staatssecretaris

“We moeten in de gemoedstoestand komen dat we onze levensstijl moeten veranderen en een meer sobere levensstijl moeten aannemen die minder schadelijk is voor het milieu, dat respectvoller is. De afvalcultuur, waar de paus het vaak over heeft, zou minder aanwezig moeten zijn. ”

Kardinaal Parolin vertelt over de impact van de encycliek op de belangrijke politieke gebeurtenissen van 2015. Hij richt zich ook op wat ieder van ons kan doen om klimaatverandering te bestrijden, inclusief de overstap naar een levensstijl die minder gebaseerd is op verspilling.

Klik hier om het interview te bekijken

Victoria Tauli-Corpuz, speciale VN-rapporteur voor de rechten van inheemse volkeren

“Inheemse volkeren, zelfs als ze 5% van de totale wereldbevolking uitmaken, vormen ze 15% van de wereldbevolking die in armoede leeft. […] Hoe zou je überhaupt met een situatie omgaan als je niet eens de middelen hebt om je aan te passen en je aan te passen aan de veranderingen als gevolg van klimaatverandering? "

Victoria- Tauli Corpuz richt zich op hoe inheemse gemeenschappen lijden als gevolg van klimaatverandering. Ze legt bijvoorbeeld uit dat inheemse gemeenschappen vaak in zeer kwetsbare ecosystemen leven waar de gevolgen van klimaatverandering worden vergroot.

Klik hier om het interview te bekijken.

Monicah Wanjiru, internationale coördinatie van jonge christelijke werknemers

"Als jonge mensen hebben we het gevoel dat de encycliek ons ​​echt tot ons aanspreekt, en ook vinden we dat het ons echt vertelt dat we moeten opstaan ​​en iets moeten doen."

Monicah Wanjiru geeft haar standpunt over hoe de encycliek is ontvangen door jongeren, en ze geeft een voorbeeld van betrokkenheid van jongeren bij klimaatverandering in Afrika.

Klik hier om het interview te bekijken.

Pa Ousman Jarju, minister van Milieu, Klimaatverandering, Watervoorraden en Parken en wilde dieren - Regering van Gambia

"Als de meest kwetsbare landen in het UNFCCC-proces verwachten we een zeer ambitieuze overeenkomst in Parijs die zou antwoorden dat de ontwikkelde landen het voortouw nemen bij het verminderen van de uitstoot, maar dat alle partijen ook zouden bijdragen aan het verminderen van hun uitstoot."

Pa Ousman Jarju legt uit hoe Gambia wordt beïnvloed door klimaatverandering, met fenomenen zoals erosie van de kustlijn die zich in een zeer snel tempo voltrekt. Hij vermeldt ook de aanpassingsinitiatieven die Gambia uitvoert en richt zich op de verwachtingen van de minst ontwikkelde landen voor COP 21.

Klik hier om het interview te bekijken.

Mohamed El - Farnawany, directeur, strategisch management en uitvoerende leiding, International Renewable Energy Agency

"We hebben er alle vertrouwen in dat er een transitie naar een duurzame toekomst en energie plaatsvindt"

Mohamed El - Farnawany presenteert de uitdagingen die bestaan ​​bij de overgang naar duurzame energie in ontwikkelingslanden. Deze uitdagingen omvatten het creëren van een goed functionerend regelgevingsklimaat en het verbeteren van het inzicht van mensen in de voordelen die duurzame energie zou kunnen opleveren.

Klik hier om het interview te bekijken.

 

 

Deel deze inhoud op sociale media