Migranten- en vluchtelingencrisis in Europa: een tijd om dringend te handelen en tegelijkertijd stil te staan ​​bij de wortels van de crisis - CIDSE

Migranten- en vluchtelingencrisis in Europa: een tijd om dringend te handelen en na te denken over de wortels van de crisis

In de eerste zeven maanden van 2015 arriveerden 340 000 migranten en vluchtelingen in de Europese Unie (EU), volgens Frontex, het agentschap dat de grenscontroles van de EU coördineert.

Dit cijfer is meer dan verdubbeld in vergelijking met dezelfde periode in 2014 (tijdens welke 123 500 migranten en vluchtelingen de EU binnenkwamen). Met de aanhoudende humanitaire crisis in Syrië neemt het aantal vluchtelingen snel toe en wordt het steeds urgenter om actie te ondernemen om vluchtelingen te helpen.

Desondanks is de reactie van de Europese Unie tot nu toe onvoldoende en ongecoördineerd geweest. Verschillende solidariteitsnetwerken van het maatschappelijk middenveld bieden daarentegen hulp om vluchtelingen en migranten in veel steden in Europa te verwelkomen. Deze solidariteitsacties worden ook ondersteund door paus Franciscus. In een bericht dat werd uitgebracht nadat duizenden migranten Oostenrijk en Duitsland hadden bereikt na een zware periode in Hongarije, riep hij alle religieuze gemeenschappen in Europa op om hun steentje bij te dragen aan vluchtelingen.

Oorlog en conflict, maar ook armoede, zijn primaire redenen om te migreren en veel van onze leden reageren solidair en met humanitaire hulp op de situatie. Als het CIDSE-netwerk proberen we enkele van de vele onderliggende oorzaken aan te pakken, zoals de schending van de mensenrechten, onrechtvaardigheden, buitensporige exploitatie van natuurlijke hulpbronnen en oneerlijk handels- en landbouwbeleid. Klimaatverandering, het gebrek aan toegang tot land en steun voor boerenfamilies, evenals agressieve landroof door regeringen en investeerders, zijn ook enkele van de problemen die we aanpakken.

Naast de dringende en onmiddellijke antwoorden die we nodig hebben, geloven we in de noodzaak van een transformatie van ons economisch systeem en van beleid dat mensen boven winst brengt en de natuurlijke grenzen van onze planeten respecteert.
Hier is een lijst van enkele van de activiteiten die door CIDSE-leden worden uitgevoerd voor migranten en vluchtelingen:

CIDSE's lid in het VK, CAFOD, roept de premier op om meer te doen ter ondersteuning van kwetsbare Syrische vluchtelingen die zich in het VK hervestigen. Door deze paginakunnen burgers de premier e-mailen om de staat te vragen meer te doen voor vluchtelingen.
CAFOD heeft ook een Q & A document om de omvang van de vluchtelingencrisis uit te leggen en te laten zien hoe mensen kunnen bijdragen.

Simone Filippini, directeur van CIDSE's lid in Nederland, CORDAID, is momenteel op het eiland Lesbo, Griekenland, waar ze getuige is van het gebrek aan humanitaire respons op de aankomst van de vluchtelingen. CORDAID is ook donaties verzamelen en hulp bieden aan 125 000-vluchtelingen in Servië en Griekenland. Op dit moment komen 2,000 tot 8,000 vluchtelingen elke dag aan in Servië. In de eerste helft van 2015 kwamen bijna 100,000-mensen uit landen als Syrië, Irak, Eritrea en Afghanistan naar Griekenland.
Deze pagina geeft een overzicht van de activiteiten die CORDAID uitvoert voor vluchtelingen in verschillende landen.

FOCSIV, het Italiaanse lid van CIDSE, neemt deel aan de 'Marcia delle donne e degli uomini scalzi”(De mars van de blote voeten mannen en vrouwen). Onder de vragen van maart zijn: een beter antwoord op de humanitaire crisis, een meer respectvol en adequaat welkom van de vluchtelingen en de realisatie van een gemeenschappelijk asielsysteem in Europa, waarmee de Dublin-verordening wordt overwonnen.

In deze media rapport, África Marcitllach, een vertegenwoordiger van Manos Unidas (lid van CIDSE in Spanje), legt de strijd uit van Syrische en Iraakse vluchtelingen in Jordanië en vraagt ​​de Europese Unie om op gecoördineerde wijze de humanitaire crisis het hoofd te bieden.

CIDSE-lid in Duitsland, Misereor, hoogtepunten hier dat de situatie van miljoenen vluchtelingen steeds wanhopiger wordt. Veel organisaties van haar partners verzamelen nog steeds donaties. Het biedt een analyse van de diepere oorzaken van de crisis: http://www.misereor.de/blog/2015/08/11/die-strukturellen-migrationsursachen-angehen/

Trócaire, CIDSEs-lid in Ierland, roept op tot een vroegtijdige terugroeping van de Dáil om "een onmiddellijke en effectieve reactie tot stand te brengen" door Ierland op de Europese vluchtelingencrisis.

Verschillende bronnen van Trócaire over de vluchtelingen zijn hier ook te vinden:

Briefingnota over beleid: Europese migratiecrisis: falend beleid, fatale reizen
De EU moet de ongekende Europese migratiecrisis behandelen als een humanitaire noodsituatie
Vlucht ISIS in Sinjar, Irak
Meer over ons werk in Syrië

 

Deel deze inhoud op sociale media