Oecumenische conferentie over klimaatverandering en pauselijke encycliek - CIDSE

Oecumenische conferentie over klimaatverandering en pauselijke encycliek

Spreken en handelen naar waarden, klimaatverandering en duurzaamheid

29 september 2015 - 17u00 tot 18u30
Europees Parlement (zaal A5E3) - Brussel

Dit evenement, georganiseerd door Europarlementariër Othmar Karas (Oostenrijk / EVP), zal senior kerkleiders, vertegenwoordigers van op geloof gebaseerde organisaties en van de Europese Unie bijeenbrengen. Ze zullen de dringende noodzaak bespreken dat de EU het voortouw neemt bij de aanpak van klimaatverandering en welke kernboodschappen van Laudato Si 'en de huidige christelijke oplossingen kunnen bijdragen tot het succesvol bereiken van politieke overeenkomsten op COP21 die zullen zorgen voor duurzame ontwikkeling en krachtige klimaatmaatregelen om de de hulpbronnen van de aarde en ondersteunt de armste gemeenschappen ter wereld.

Ontwerpagenda
17: 00-18: 00
Introductie
- EP-lid Othmar Karas

Keynote-toespraken van kerkleiders:
- Mgr. Luc Van Looy, bisschop van Gand (België) en voorzitter van Caritas Europa
- ZE Metropoliet Athanasios, Kerk van Griekenland, Conferentie van Europese Kerken

Interventies door:
- Bernard Pinaud, directeur van het Katholieke Comité tegen Honger en voor Ontwikkeling (CCFD-Terre Solidaire / CIDSE)
- Delia Villagrasa, opdrachtgeverschap voor klimaat bij de permanente vertegenwoordiging van Luxemburg in Brussel

18: 00-18: 30 Debat met publiek

18: 30-ontvangst
Vertolking beschikbaar in het Engels en het Frans.

Achtergrondinformatie
De geloofsgemeenschap wordt in toenemende mate gezien als een belangrijke en invloedrijke bondgenoot ter voorbereiding op een succesvolle VN-klimaattop in Parijs in december 2015 (COP21) en bij het instellen van de wereldeconomie op een duurzaam en sociaal rechtvaardig pad op de lange termijn.

Paus Franciscus 'Encycliek Laudato Si' had wereldwijd veel enthousiasme. De specifieke focus op het milieu en de integrale menselijke ontwikkeling bouwt voort op katholieke sociale leer over menselijke waardigheid en menselijke ontwikkeling en biedt boodschappen van persoonlijke en gezamenlijke verantwoordelijkheid om voor ons gemeenschappelijke huis te zorgen dat resoneert met katholieke gemeenschappen en ver daarbuiten.

Christelijke kerken hebben in toenemende mate gewaagde stappen genomen om de klimaatverandering aan te pakken. Ze hebben hun gemeenschappen gemobiliseerd om lokale klimaatacties te ondernemen; daagde investeringen in fossiele brandstoffen uit en hield zich bezig met politieke besluitvormers. In Europa hebben zij de EU opgeroepen het voortouw te nemen bij het koppelen van het klimaat aan het ontwikkelings-, milieu- en energiebeleid; en de gelegenheid aangrijpen die het "Junker-pakket" voor de energie-unie, de kapitaalmarktenunie en het Europees Fonds voor strategische investeringen biedt om systeemproblemen binnen het Europese beleid aan te pakken.

Mis deze kans niet om meer te weten te komen over de christelijke kijk op de zorg voor creatie, klimaatverandering en duurzaamheid!

Deadline om te registreren: 25 september 2015 op 12: 00

Registreren via deze link.

 

Deel deze inhoud op sociale media