Persbericht: Meer dan 350 maatschappelijke organisaties zeggen NEE tegen 'Climate Smart Agriculture' - CIDSE

Persbericht: Meer dan 350 maatschappelijke organisaties zeggen NEE tegen 'Climate Smart Agriculture'

Een jaar na de lancering van de Global Alliance for Climate Smart Agriculture (GACSA) bevestigt het maatschappelijk middenveld een stevige "NEE" tegen het concept en het programma van de alliantie in een gemeenschappelijke verklaring, ondertekend door meer dan 350-organisaties van over de hele wereld, in waarmee ze zich ernstig zorgen maken over de agenda van deze alliantie.

Climate Smart Agriculture (CSA) wordt door de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) gedefinieerd als een benadering voor het heroriënteren van landbouwsystemen om ontwikkeling en voedselzekerheid in een veranderend klimaat effectief en duurzaam te ondersteunen. Het concept werd voor het eerst geïntroduceerd door de FAO in 2010 en de GACSA werd officieel gelanceerd tijdens de klimaattop van de Verenigde Naties in september 2014. Harde kritiek is echter door verschillende partijen naar voren gebracht, ook door de wetenschappelijke gemeenschap. Bijvoorbeeld een letter ondertekend door 70-wetenschappers in september 2014, openlijk tegen het CSA-model, in plaats daarvan het bevorderen van de wetenschappelijke en sociale legitimiteit van agro-ecologie. (Een tweede brief van wetenschappers werd uitgebracht in juni 2015: http://www.iatp.org/documents/scientists%E2%80%99-open-letter-to-fao-director-general-graziano-da-silva-in-support-of-the-februa )

Deze onlangs vrijgegeven verklaring is de derde uitgave van een groeiende alliantie van maatschappelijke organisaties om zich te verzetten tegen GACSA. De verklaring vermeldt onder zijn ondertekenaars een record van meer dan 350 maatschappelijke groeperingen en markeert een groeiende oppositie tegen het Bondgenootschap. 'S Werelds grootste boerenbeweging, La Via Campesina, is een van de ondertekenaars. CIDSE (het 17-ledennetwerk van katholieke ontwikkelings-NGO's) - die de ontwikkeling van deze nieuwe verklaring heeft gecoördineerd - Greenpeace, FIAN (Foodfirst Information and Action Network), Friends of the Earth, Asia Pacific Farmers Forum, Eastern and Southern Africa Small Scale Farmers 'Forum, de African Food Sovereignty Alliance, ActionAid, Slow Food, Urgenci en vele anderen hebben de verklaring ook ondertekend.

Een van de belangrijkste kritieken in de verklaring is het feit dat de definitie van klimaatslimme landbouw is te breed en vaag om voordelig te zijn; vooral omdat de definitie ruimte laat voor het opnemen van schadelijke praktijken. Er zijn geen criteria die bepalen wat wel en niet 'slim' is. Bijvoorbeeld, agribusiness-bedrijven die synthetische meststoffen, industriële vleesproductie en grootschalige industriële landbouw promoten, waarvan algemeen wordt erkend dat ze bijdragen aan klimaatverandering en de veerkracht van landbouwsystemen ondermijnen, kunnen en noemen zichzelf "Climate Smart". Voorts de bestuursstructuur van de GACSA is onduidelijk, serieus genereren problemen van verantwoording.

Wereldleiders zullen dit jaar een nieuwe overeenkomst moeten ondertekenen op de 21st-conferentie van de verdragsluitende partijen bij het VN-Raamverdrag inzake klimaatverandering (COP 21) die proberen de chaos in de klimaatverandering op te lossen, en wij zijn van mening dat besluitvormers hun aandacht moeten richten op oplossingen die echt de voedsel- en klimaatcrisis aanpakken - zoals agro-ecologie die wereldwijd de belangrijkste pijler van de kaders voor landbouwbeleid zou moeten zijn. We maken ons zorgen over de mogelijkheid voor regeringen om de Global Alliance of Climate-Smart Agriculture-initiatieven op te nemen in de zogenaamde "Agenda of Solutions", gelanceerd door Ban-Ki Moon en waarschijnlijk toegevoegd aan de definitieve COP21 klimaatovereenkomst van Parijs. Daarom dringen we er bij regeringen op aan om Climate Smart Agriculture niet te steunen als een oplossing voor klimaatverandering en om geen enkele klimaatfinanciering te richten op projecten en programma's die worden aangeduid als "climate-smart landbouw".

“Als het Bondgenootschap en het concept ervan door overheden zouden worden gelegitimeerd als de beste manier voor een transitie naar duurzame voedselsystemen, en zou het worden geïntegreerd in alle internationale overeenkomsten en fora, zou dit ook een grote bedreiging vormen voor de toekomst van voedsel en landbouw. over de toekomst van onze planeet. ”zei Bernd Nilles, secretaris-generaal van CIDSE.

Dit is de reden waarom meer dan 350-organisaties zich hebben verenigd om besluitvormers en regeringen niet voor de gek te houden door klimaatvriendelijke landbouw.

Contact:
Valentina Pavarotti - CIDSE Media- en communicatieofficier pavarotti@cidse.org
Mobiel: + 32 (0) 491 39 54 75 T: + 32 (0) 2 2824073
François Delvaux - CIDSE beleidsmedewerker beleid en belangenbehartiging, voedsel, landbouw en duurzame handel delvaux@cidse.org

Opmerkingen voor de redactie:

Klik hier), om de volledige verklaring van het maatschappelijk middenveld te lezen: Laat je niet misleiden! Het maatschappelijk middenveld zegt nee tegen "Climate Smart Agriculture", wat besluitvormers aanspoort om agro-ecologie te ondersteunen.

Klik hier), om de vorige CSO-brieven tegen Climate Smart Agriculture te lezen.

Klik hier), om de CIDSE-reactie te lezen na de lancering van de GACSA in september 2014.
Klik hier), om de laatste publicatie van CIDSE over het onderwerp te lezen: “Climate-Smart Revolution… of een nieuw tijdperk van green-washing? "
Klik hier), om de CIDSE-publicatie 'Climate-Smart Agriculture' te lezen: de nieuwe kleren van de keizer? '
Bekijk de video Klimaatrechtvaardigheid en door de gemeenschap ondersteunde landbouw met Judith Hitchman uit URGENCI (een van de ondertekenaars van de verklaring), Frankrijk. Judith Hitchman is Advocacy Officer bij URGENCI, een internationaal netwerk voor door de gemeenschap ondersteunde landbouw. Het netwerk brengt lokale producenten en consumenten samen om kleinschalige biologische familiale landbouw te onderhouden en te ontwikkelen en, via een op solidariteit gebaseerd partnerschap, lokale voedselsoevereiniteit te bereiken. Urgenci wil ook de klimaatverandering aanpakken door samenwerking en landbouwmethoden te verbeteren die in harmonie zijn met de natuur. Bovendien wil het maatschappelijke verantwoordelijkheid in economische relaties activeren door meer sociaal rechtvaardige en duurzame gemeenschappen te bevorderen, waar solidariteit en samenwerking de belangrijkste drijfveren zijn.

 

EN_CSA-GACSA_Press_release.pdf
FR_CSA-GACSA_Communique_de_Presse.pdf
ES_CSA_GACSA_Comunicado_de_prensa_1.pdf
GACSA_statement_FINAL_17-09-2015_English.pdf

Deel deze inhoud op sociale media