"Klimaatrechtvaardigheid en zinkende staten" - CIDSE
CIDSE

"Klimaatrechtvaardigheid en dalende staten"

CIDSE

De staten van de Stille Oceaan zijn een treffend voorbeeld geworden van de dramatische gevolgen die grillige weersomstandigheden en stijgende zeespiegel als gevolg van klimaatverandering samenlevingen en ecosystemen kunnen veroorzaken. Welke toekomst voor een eiland als Tuvalu en de kinderen van Tuvalu?

“We zijn te comfortabel waar we zitten (…) de angst is om uit die comfortzone te stappen. En ik denk dat we de menselijke boodschap daarin moeten brengen - de mensheid om de mensheid te redden, niet om economieën te redden. We zijn er allemaal in. "

Met de zeespiegel geleidelijk stijgend, ingegeven door smeltende gletsjers en ijskappen in het Noordpoolgebied, worden kleine eilandontwikkelingsstaten (SIDS) steeds meer bedreigd uit het bestaan ​​te worden gewist naarmate ze meer en meer in de oceaan zinken. Laaggelegen eilanden zijn op deze manier een soort 'lakmoesproef' geworden voor de dramatische gevolgen van klimaatverandering voor de menselijke samenleving en ecosystemen.

Vanwege hun geïsoleerde staat, slechts een paar meter boven de zeespiegel, liggen laaggelegen eilandstaten en hun inwoners aan de frontlinie van klimaatverandering. Een van de nieuwste meldt door het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) van de VN voorziet in een zeespiegelstijging van ongeveer een meter met 2100. Als de temperaturen niet onder 1.5 ° C worden gehouden, kunnen kleine eilandstaten letterlijk van de wereldkaart worden gewist. De meest kwetsbare onder hen zijn Kiribati, Vanuatu, de Marshalleilanden, Tuvalu, de Malediven en de Bahama's.

As Eerste minister van Tuvalu Enele Sopoaga wijst erop dat de feiten duidelijk zijn. Er is levend bewijs dat stijgende zeespiegel kan leiden tot totale overstroming voor laaggelegen eilandstaten; sterkere stormen en tyfoons hebben velen al zonder onderdak achtergelaten; de landbouw is sterk getroffen door binnendringen van zout water in de bodem en het grondwater, en veel van deze eilanden zijn afhankelijk geworden van buitenlandse import van voedsel. Toch wordt het beeld grimmiger als we ons realiseren dat naast de fysieke en economische gevolgen, hele talen, geschiedenissen, inheemse kennis en een heel cultureel erfgoed onder water dreigen te verdwijnen.

Terwijl de zee deze eilandstaten overweldigt en zwaardere weersomstandigheden de hele bevolking treffen, evenals voedsel- en energiesystemen - essentieel voor het overleven van de mens -, is het duidelijk dat duizenden mensen gedwongen zullen worden te migreren. Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) is er een geschat bereik van klimaatvluchtelingen tussen 25 miljoen tot 1 miljard mensen door 2050 (1). Maar klimaatgerelateerde migratie gebeurt al. In het geval van Tuvalu en Kiribati trekken mensen zich bijvoorbeeld terug naar hoger gelegen gebieden, waar hun al overvolle hoofdsteden liggen. De regering van Kiribati is begonnen zich voor te bereiden op een onzekere toekomst door grond in het nabijgelegen Fiji te kopen als een verzekeringspolis, om de voedselvoorziening in de toekomst te verzekeren en deze ruimte mogelijk zelfs te beschouwen als een hervestigingssite (2). Migratie is echter voor velen nog een laatste redmiddel.

Over deze zaak, Premier Sopoaga onderstreept ten sterkste dat gedwongen klimaatmigratie een zelfvernietigende optie is, omdat het geen aandacht besteedt aan klimaatverandering. Gezamenlijk hebben eilandlanden bijgedragen aan slechts een fractie van de totale uitstoot van broeikasgassen - ruwweg 0.3% (3), maar toch dragen ze de hoge kosten van een onverantwoord economisch model, waarvan de grote spelers terughoudend zijn om enige verantwoordelijkheid te nemen. Hij benadrukt dat er een bewuste transformatie van onze levensstijl en onze samenlevingen nodig is, waardoor kwetsbare staten als de zijne kunnen blijven bestaan. "Klimaatrechtvaardigheid voor Tuvalu", zegt hij, "is om hen de kans te geven om te floreren en hun volledige potentieel te realiseren, met behoud van het recht op soevereiniteit, het recht om voor altijd op hun eilanden te blijven. Het klimaat zou ze niet moeten laten verhuizen, verhuizen of zich elders vestigen. ”

De casus van de zinkende eilandstaten is een treffend voorbeeld van hoe de toekomst eruit zou zien voor veel staten en bevolkingsgroepen over de hele wereld als er op dit moment geen actie wordt ondernomen. Het is ook een krachtige herinnering aan de uitdagingen waarmee we zullen worden geconfronteerd. Het is absoluut een dringende oproep tot een systematische verandering van onze samenlevingen en onze economieën, waarbij het respect voor de natuur en de menselijke waardigheid centraal staan.

-

(1) O'Hagan, Ellie M., Massamigratie is geen 'crisis': het is de nieuwe norm als het klimaat verandert. The Guardian. 18 augustus 2015. Online. http://www.theguardian.com/commentisfree/2015/aug/18/mass-migration-crisis-refugees-climate-change 

(2) Harvey, Gemina. Dalende staten: klimaatverandering en de Stille Oceaan. De diplomaat. 22 mei 2014. Online. http://thediplomat.com/2014/05/sinking-states-climate-change-and-the-pacific/ 

(3) Harvey, Gemina. idem.

 

 

Deel deze inhoud op sociale media