Persbericht: publicatie van een openbare oproep aan wereldleiders vóór de VN-top over duurzame ontwikkeling - CIDSE
Persbericht

Persbericht: publicatie van een openbare oproep aan wereldleiders vóór de VN-top voor duurzame ontwikkeling

Invloedrijke stemmen roepen wereldleiders op om meer te doen om sociale rechtvaardigheid en gelijkheid voor de mensen en de planeet te ondersteunen

#imperativetochange

Een groep leidende stemmen is samengekomen om een ​​grotere ambitie te eisen bij het aanpakken van sociale onrechtvaardigheden, waarbij wordt opgeroepen tot een nieuwe nadruk op noties van welzijn, een zorgcultuur en gedeelde welvaart. De gemeenschappelijke verklaring, mede ondertekend door politieke besluitvormers, schrijvers, activisten, leiders van het geloof en vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld, werd net vóór de top van de Verenigde Naties in New York (25-27 september) en vóór de toespraak van Paus Francis tot de VN vrijgegeven Algemene vergadering (25 september) waarin hij naar verwachting wereldleiders zal roepen om de armen en kwetsbaren centraal te stellen in hun beslissingen.

De oproep, gecoördineerd door CIDSE (internationale alliantie van 17 ontwikkelingsagentschappen), bracht een reeks vooraanstaande stemmen bijeen. Onder de ondertekenaars waren Viviane Reding (voormalig vicevoorzitter van de Europese Commissie en lid van het Europees Parlement, Luxemburg), Susan George (PhD, voorzitter, transnationaal instituut), Hilal Elver (hoogleraar recht, Turkije; en speciale VN-rapporteur on Right to Food), Bill McKibben (medeoprichter 350.org), Georges Bach (lid van het Europees Parlement, Luxemburg), Pa Ousman Jarju (minister van Milieu, Klimaatverandering, Water Resources and Parks and Wildlife van Gambia), Mamadou Goita (Insitut de Recherche pour des Alternatives au Développment en Afrique), Mgr. Theotonius Gomes (hulpbisschop Emeritus van Dhaka, conferentie van de Federatie van Aziatische Bisschoppen), Naderev "Yeb" Saño (leider van de People's Pilgrimage for Climate Action, OurVoices), Kumi Naidoo, (Executive Director, Greenpeace International), Nicolas Hulot, ( Speciale gezant van de president van de Franse Republiek voor de bescherming van de planeet), verschillende vertegenwoordigers van het CIDSE-netwerk en vele anderen.

De verklaring, die slechts 70 dagen vóór de 21st-conferentie van partijen van het Raamverdrag van de VN voor klimaatverandering (COP 21) komt, verwelkomde het groeiende aantal religieuze leiders van over de hele wereld die zich blijven uitspreken over klimaatverandering: de encycliek Laudato Si 'over ons gemeenschappelijk huis, de islamitische verklaring over klimaatverandering en de Lambeth-verklaring ondertekend door geloofsleiders in het VK zijn voorbeelden van deze betrokkenheid.

De Sustainable Development Goals (SDG's) proberen volgens de verklaring te reageren op veel van de meest urgente uitdagingen van vandaag, maar overwinnen geen fundamentele tegenstellingen in de wereldeconomie. Ze pakken de onrechtvaardige regels voor financiën, belastingen, handel en investeringen niet aan, waarschuwden de ondertekenaars, betoogend dat dit essentiële elementen zijn van de structurele transformatie die nodig is om de diepere oorzaken van armoede en ongelijkheid aan te pakken.

Ondertussen werden wereldleiders opgeroepen om grenzen te stellen aan de winning van natuurlijke hulpbronnen, in te stemmen met rechtvaardige verdeling van natuurlijke hulpbronnen, weerstand te bieden aan de invloed van diepgewortelde belangen en om de macht van transnationale bedrijven om het overheidsbeleid te beïnvloeden tegen te gaan.

Ze werden ook aangespoord om de financiering van vuile energie te vernieuwen en om te leiden naar gedecentraliseerde, op de gemeenschap gebaseerde productie van hernieuwbare energie, het financiële systeem te transformeren om de opkomst van duurzame alternatieven te ondersteunen, de systemen te hervormen die de meerderheid van de wereld uitsluiten van het bepalen van wereldwijde belastingregels, handel overeenkomsten en andere gebieden die daar grote invloed op hebben.

Bovendien werden de wereldleiders door de ondertekenaars opgeroepen om gemarginaliseerde groepen zoals inheemse volkeren en migranten voor zichzelf te laten spreken aan de onderhandelingstafel.

De volledige verklaring kan worden gelezen hier en gedownload in bijlage.

Contact:

Valentina Pavarotti
CIDSE Media & Communicatie Officer
Mobiel: + 32 (0) 491 39 54 75 T: + 32 (0) 2 2824073
pavarotti (at) cidse.org

 

 

Public_Statement_Sept_2015_Final_EN_with_signatures.pdf
Public_Statement_Sept_2015_FRE_with_signatures.pdf
Public_statement_SPA_final_with_signatures.pdf
Public_Statement_Press_release.pdf

Deel deze inhoud op sociale media