Persbericht: Geloofsgemeenschappen dringen er bij de EU op aan om het voortouw te nemen bij het aanpakken van klimaatverandering - CIDSE

Persbericht: Geloofsgemeenschappen dringen er bij de EU op aan het voortouw te nemen bij de aanpak van klimaatverandering

Gezamenlijk persbericht van CIDSE en Caritas Europa

Christelijke kerken hebben in toenemende mate gewaagde stappen genomen om de klimaatverandering aan te pakken. Paus Franciscus heeft ieder van ons opgeroepen om voor ons gemeenschappelijke thuis te zorgen in zijn encycliek Laudato Si ', en christelijke kerken uit verschillende tradities hebben hun gemeenschappen op het continent gemobiliseerd door de organisatie van bedevaarten voor klimaatrechtvaardigheid en de organisatie van lokale klimaatacties .

De oecumenische conferentie over klimaatverandering en pauselijke encycliek vond plaats op 29 september in het Europees Parlement. Georganiseerd door verschillende op geloof gebaseerde organisaties (CIDSE, Caritas Europa, COMECE, ACT Alliance EU en The Conference of European Churches) pakten de behoefte aan de EU om het voortouw te nemen bij klimaatactie en de weg te effenen voor volledige koolstofarm maken tegen het midden van de eeuw. Op 18 september heeft de ENVI-Raad al zijn standpunt bepaald en op 23 september heeft de ENVI-commissie van het Europees Parlement gestemd over het ontwerpverslag van Parijs dat het Europees Parlement in de plenaire vergadering op 14 oktober zal goedkeuren. Desondanks weten we dat er nog veel op het spel staat vóór de bijeenkomst van de Europese Raad.

Volgens mevrouwgr. Van Looy, president van Caritas Europa, die tussenbeide kwam tijdens de conferentie: “Beleid moet inclusief zijn en gericht zijn op het overwinnen van onrecht (..). Beheer van de schepping is de sleutel in elke menselijke actie, daarom roept de Encycliek de noodzaak op om onze eigen gewoonten te heroverwegen door de gevolgen voor onze planeet en voor arme mensen te overwegen. Politieke instellingen hebben de verantwoordelijkheid om deze verandering te leiden en het haalbaarder en gemakkelijker te maken voor mensen om betrokken te zijn. ”

Op geloof gebaseerde groepen riepen beleidsmakers op om samen te werken en verder te kijken dan kortetermijnacties en duurzame beslissingen te nemen voor het algemeen belang. Hun oproepen weerspiegelen ook de belangrijkste principes die paus Franciscus naar voren bracht toen hij de milieuministers enkele weken geleden ontmoette: solidariteit met de meest kwetsbaren en gerechtigheid bij het oplossen van de ecologische schuld en participatie. Bernard Pinaud, directeur van CCFD-Terre Solidaire en vice-president van CIDSE, herinnerde tijdens zijn interventie aan een belangrijk punt van Laudato Si 'en een punt dat door op geloof gebaseerde groepen werd overgenomen in hun oproepen: er zijn geen verschillende crises, maar slechts één complexe en systemische sociaal-ecologische crisis.

Ze riepen de politieke leiders van de EU op om hun inspanningen op te voeren om de verdeeldheid tussen ontwikkelde en ontwikkelingslanden te overbruggen, door een redelijk deel van de wereldwijde inspanningen bij te dragen en door financiële technische ondersteuning te bieden aan de armste en meest kwetsbare landen. Deze landen zijn niet verantwoordelijk voor klimaatverandering en worden al geconfronteerd met aanpassingsproblemen en dodelijke verliezen en schade.

Ze riepen de EU op om op lange termijn actie te ondernemen bij het ontwikkelen van maatregelen om haar burgers te inspireren en te betrekken. Klimaatbeleid mag niet alleen gericht zijn op industriële activiteiten. Klimaatverandering is het resultaat van een economisch model dat steeds meer consumptie vereist in onze huishoudens en in onze individuele levens. Deze drive moet in de kern worden aangepakt en niet alleen de gevolgen ervan behandelen. Hoewel wetenschap en technologie een belangrijke rol spelen bij het reageren op klimaatverandering, is het niet voldoende om alleen op hen te vertrouwen. Het aanpakken van ethische kwesties, het opleiden en betrekken van mensen zijn must's in klimaatprogramma's.

Katholieke groepen CIDSE en Caritas Europa vragen ook dat de 1.5 ° C-drempel wordt vastgelegd in een juridisch bindende wereldwijde overeenkomst, om de visie van Laudato Si 'te realiseren. Door ervoor te zorgen dat een graad van 1.5 ° C binnen ons bereik blijft, zou de wereldgemeenschap zich inzetten om alle kwetsbare groepen te beschermen.

Overeenkomen in Parijs en daarbuiten zal alleen gebeuren met het opzij zetten van onze verschillende privébelangen en door ons te concentreren op deze uitdaging die we alleen samen kunnen oplossen.

Contact: Valentina Pavarotti, CIDSE Media and Communication Officer, pavarotti (at) cidse.org

Noot voor de redactie:

De oecumenische conferentie vond plaats na Paus 'Franciscus-toespraak tot de Algemene Vergadering van de VN, waarop CIDSE reageerde dit uitspraak. CIDSE en Caritas Internationalis hielden ook de bijeenkomst op hoog niveau over klimaatverandering in New York op 26 september, als antwoord op de oproep van paus Francis in de encycliek Laudato Si 'aan iedereen op de planeet om een ​​dialoog aan te gaan over hoe de toekomst van onze gemeenschappelijk huis.

Faith_communities_urge_EU_to_take_the_lead_in_climate_change.pdf

Deel deze inhoud op sociale media