Richting Parijs, stap voor stap - CIDSE

Richting Parijs, stap voor stap

Verschillende bedevaarten vinden momenteel plaats en vragen om klimaatrechtvaardigheid op de klimaatconferentie van Parijs (COP 21) in december 2015.

Duizenden mensen over de hele wereld marcheren naar Parijs om wereldleiders een eerlijke deal te vragen en solidariteit te tonen met mensen die getroffen zijn door klimaatverandering. Hun reis brengt hen naar plaatsen die door klimaatverandering zijn geraakt, maar ook plaatsen die voorbeelden van weerstand en positieve verandering vertonen. Onderweg mobiliseren ze mensen in hun steden en regio's en vragen ze mee te doen aan de roep om klimaatrechtvaardigheid en een rechtvaardige en duurzame wereld. Hoewel de symbolische bestemming Parijs is voor alle pelgrims, doen sommigen van hen hun wandelingen op andere continenten.

Op geloof gebaseerde organisaties staan ​​centraal in deze actie, die echter open staat voor mensen uit alle geloven en niets. Iedereen kan eraan deelnemen en helemaal naar Parijs lopen, of gewoon meedoen aan de bedevaarten voor enkele van zijn stukken: elke stap telt in deze massale mobilisatie voor klimaatrechtvaardigheid.

Mensen wandelen meestal, maar er zijn ook groepen die de uitdaging aangaan met de fiets. Dit is het geval met de Pan Africa Cycling Caravan for Climate Justice: fietsers vertrekken op een 6500km-reis vanuit Maputo om de stemmen van mensen voorop te zetten in de voorhoede van een veranderend klimaat. De caravan zal door Zuid-Afrika, Botswana, Zimbabwe, Zambia, Malawi, Oeganda, Tanzania naar Kenia gaan. Onderweg verzamelen we een miljoen handtekeningen en hopen we een miljoen bomen te planten.

Verschillende CIDSE-lidorganisaties zijn betrokken bij nationale coalities die de bedevaarten leiden: met name Misereor in Duitsland, CAFOD in het VK, Cordaid in Nederland, FOCSIV in Italië, Bridderlech Deelen in Luxemburg, KOO in Oostenrijk en CCFD-Terre Solidaire in Frankrijk.

Pelgrims zijn al onderweg naar binnen Noorwegen, Finland, Zweden, Denemarken, Duitsland, Nederland, Oostenrijk, Verenigd Koninkrijk inclusief Schotland, Italië en in andere Oost- / Midden-Europese landen.

Andere pelgrims uit het VK, Frankrijk en Oostenrijk maken zich op om hun wandelingen te beginnen.

• Je kunt vinden hier wat meer informatie over de Europese bedevaarten en hier een globale kaart van bedevaarten die over de hele wereld plaatsvinden.
• Via haar sociale mediakanalen, de CIDSE-campagnewijziging voor de planeet - Zorg voor de mensen biedt de pelgrims ruimte om hun verhalen te vertellen en hun stem te laten horen.

Deel deze inhoud op sociale media