Mensenvoeding is geen bedrijf - CIDSE
CIDSE

Mensenvoeding is geen bedrijf

CIDSE

Rapport gepromoot ter gelegenheid van de Wereldvoedseldag

Ter gelegenheid van de Wereldvoedseldag promoot CIDSE het door het maatschappelijk middenveld geleide Right to Food and Nutrition Watch-rapport 2015, "Peoples 'Nutrition Is Not Business", dat een licht werpt op de controle die bedrijven hebben over voedselsystemen en -beleid. CIDSE heeft betrekking op verschillende kwesties die in het rapport worden behandeld en die ook tot uiting komen in ons werk aan Bedrijfsleven en mensenrechten en Alleen eten. CIDSE heeft ook actief de kwestie van de bedrijfsovername gevolgd tijdens het werken aan de G7 / G8 nieuwe alliantie voor voedselzekerheid zowel in Afrika als op het internet Global Alliance for Climate Smart Agriculture.

Het rapport erkent dat “corporate capture”, de controle die bedrijven uitoefenen, omhoog is geschoten. Vooral aanwezig sinds de crisis van de voedselprijsvolatiliteit de wereld heeft geschud in 2007 / 08, brengt deze realiteit de mensenrechten in gevaar. Zoals blijkt uit de diverse problemen waarmee de wereld de afgelopen decennia te maken heeft gehad, kan het huidige economische model niet garanderen dat de nationale regeringen hun mensenrechtenverplichtingen kunnen nakomen.

Door middel van verschillende case-studies, toont het rapport verschillende kanten van corporate capture. Het werk van CIDSE komt goed overeen met het geval van gemeenschappen die getroffen zijn door mijnbouw en ontheemding in Essakane, Burkina Faso. Dit voorbeeld weerspiegelt onze bezorgdheid over hoe het Zuiden dramatisch kan worden beïnvloed door de winning en handel van natuurlijke hulpbronnen die worden gebruikt voor dagelijkse producten die over de hele wereld worden verkocht.

Gemeenschappen getroffen door mijnbouw en verplaatsing in Essakane, Burkina Faso
Als gevolg van de groeiende activiteiten van het Canadese mijnconglomeraat IAMGOLD in West-Afrika werden 2,500-huishoudens in het noorden van Burkina Faso verplaatst en hervestigd buiten het mijngebied in 2009. Ter ondersteuning van de inspanningen van de gemeenschappen om de bescherming van hun mensenrechten te eisen en de staat Burkina Faso verantwoordelijk te houden voor zijn mensenrechtenverplichtingen, documenteerden FIAN International en FIAN Burkina Faso de perspectieven van vrouwen op de impact van mijnbouw en ontheemding op vrouwenrechten zoals het recht van leden van de gemeenschap op voldoende voedsel en voeding en de toegang van kinderen tot voeding. De bevindingen tonen de algehele precaire situatie van de mensenrechten van vrouwen in Essakane en de significante invloed ervan op het recht op voldoende voedsel en voeding voor de kinderen van de gemeenschappen. De situatie van de mensenrechten van vrouwen en kinderen wordt verslechterd door de langdurige en soms permanente migratie van volwassen mannen op zoek naar werk op andere mijnlocaties.

Lesen Sie hier verslag om meer te weten te komen over deze en andere gevallen.

 

 

Deel deze inhoud op sociale media