Persbericht: Katholieke Kerk wereldwijd roept op tot dringende klimaatactie en tot een grote doorbraak op de COP 21 Conferentie in Parijs - CIDSE
© CIDSE

Persbericht: Katholieke kerk wereldwijd roept op tot dringende klimaatactie en voor een grote doorbraak op de COP 21 conferentie in Parijs

© CIDSE

Vandaag hebben de presidenten van alle continentale verenigingen van bisschoppenconferenties een dwingend beroep gedaan op de onderhandelende partijen en staatshoofden die werken aan een nieuw internationaal klimaatakkoord dat in december in COP 21 in Parijs moet worden overeengekomen.

(De volledige verklaring in het Engels, Frans, Spaans en Italiaans kan in de onderstaande bijlage worden gedownload)

De oproep onderstreept het belang van de Encycliek Laudato Si 'van paus Franciscus. De ondertekenaars 'sluiten zich aan bij de Heilige Vader en pleiten voor een grote doorbraak in Parijs, voor een alomvattend en transformationeel akkoord dat door iedereen wordt ondersteund'.
De oproep is een krachtige oproep om te werken aan de goedkeuring van een eerlijke, juridisch bindende en echt transformationele klimaatovereenkomst die het algemeen belang boven de nationale belangen moet stellen en ons gemeenschappelijk huis en al zijn inwoners moet beschermen. Volgens de ondertekenaars zou de overeenkomst de wereldwijde temperatuurstijgingen moeten beperken om catastrofale weersinvloeden te voorkomen, vooral voor de meest kwetsbare gemeenschappen. Gebaseerd op wetenschappelijk bewijs, erkennen geloofsleiders dat overmatig vertrouwen op fossiele brandstof primair verantwoordelijk is voor versnelde klimaatverandering, en zij roepen niet alleen op voor "drastische vermindering van de uitstoot van kooldioxide en andere giftige gassen", maar ook voor het beëindigen van de fossiele brandstof tijdperk.

Met een voorstel van tien punten (zie de 10-punten in de toelichting bij de redactie), trekt het beroep de concrete ervaring van mensen op verschillende continenten aan en koppelt het klimaatverandering aan sociaal onrecht en de sociale uitsluiting van de armsten en meest kwetsbare onze burgers. Zoals Paus Franciscus in Laudato Si 'verklaart, is het klimaat een gemeenschappelijk goed, dat aan iedereen toebehoort en voor iedereen bedoeld is, en de degradatie ervan daagt ons uit om onze noties van groei en vooruitgang opnieuw te definiëren en onze levensstijl opnieuw te bedenken. De kerk is ook getuige van de invloed van klimaatverandering op kwetsbare gemeenschappen en mensen, en ondertekenaars “roepen daarom op om sociale rechtvaardigheid centraal te stellen”.

De oproep werd op 26 oktober gepresenteerd tijdens een persconferentie bij de Heilige Stoel. Ondertekenaars van de oproep zijn HE Oswald Cardinal Gracias - President van FABC (Azië), HE Peter Cardinal Erdo - President van CCEE (Europa), HE Cardinal Reinhard Marx - President van COMECE (Europe), HE Ruben Cardinal Salazar Gomez - President van CELAM (Latijns-Amerika), Zijne Zaligheid / Eminentie Bechara Boutros Kardinaal Rai - President van CCPO (Council of Catholic Patriarchs of the Orient), Zijne Grace aartsbisschop Gabriel Mbilingi - President van SECAM (Afrika), Zijne Grace aartsbisschop John Ribat - President van FCBCO ( Oceanië), Zijne Grace aartsbisschop Joseph Kurtz - President van USCCB (VS) en Zijne Excellentie Bisschop David Douglas Crosby, OMI - President van CCCB-CECC (Canada).

Het beroep werd geschreven in samenwerking met onze katholieke netwerken CIDSE (internationale alliantie van katholieke ontwikkelingsbureaus) en Caritas Internationalis en met de sponsoring van de Pauselijke Raad voor Justitie en Vrede.
Kardinaal Gracias, president van de FABC, die de persconferentie voorzat, zei: “Wij, de voorzitters van de continentale verenigingen van bisschoppelijke conferenties, roepen de COP21-onderhandelaars in Parijs op om in december een bindende overeenkomst te sluiten om de gevaren van klimaatverandering af te wenden . Het is onze verantwoordelijkheid om met een duidelijke en zelfverzekerde stem de boodschap over te dragen van paus Franciscus encycliek Laudato Si 'van zorg voor de aarde en zorg voor de armen.'
De kerkleiders op de persconferentie benadrukten dat klimaatverandering al in alle regio's een realiteit is en dat klimaateffecten en -risico's bijzonder groot zijn voor kleine eilandstaten, kustgebieden en mensen die in de landbouw werken, met tragische gevolgen voor arme gemeenschappen. De bisschoppen benadrukten dat de rijke landen, die het grootste deel van op koolstof gebaseerde energie produceren en verbruiken, echte verantwoordelijkheden hebben tegenover armere landen.

CIDSE is verheugd over de verklaring, die de inzet van de kerk voor een rechtvaardig en transformationeel klimaatakkoord bevestigt. “Wij zijn van mening dat dit document, evenals de Encycliek Laudato Si ', het werk ondersteunen dat veel katholieke groepen wereldwijd doen voor klimaatrechtvaardigheid. “Klimaatverandering is duidelijk niet alleen een milieuprobleem, maar het resultaat van een falend model van consumentisme, exploitatie van fossiele brandstoffen en onrechtvaardigheid. Een overgang naar welzijn voor iedereen, waarbij de natuur en de atmosfeer als gemeenschappelijke goederen worden erkend, is vereist, ”zei CIDSE-secretaris-generaal Bernd Nilles.

Opmerkingen voor de redactie:
-Media contact:
Valentina Pavarotti
CIDSE Media & Communicatie Officer
Mobiel: + 32 (0) 491 39 54 75 T: + 32 (0) 2 2824073, F: + 32 (0) 2 2307082
skype: cidse.comms pavarotti (at) cidse.org www.cidse.org
twitter.com/cidse - facebook.com/cidse - cidse.org/newsletter

-De volledige verklaring kan hieronder worden gedownload

-Foto's van de persconferentie, inclusief de handtekening van de verklaring, zullen hier beschikbaar zijn: https://www.flickr.com/photos/cidse/albums/72157657518271633

-De persconferentie kan worden gevolgd via live audio-video-streaming op de site: http://player.rv.va/ (Vaticaanse speler van de Vaticaanse radio), waar deze vervolgens op aanvraag beschikbaar blijft, of op de CTV YouTube kanaal: http://youtube.com/vatican die alleen directe streaming tijdens het evenement aanbiedt.

De 10-punten:
1. niet alleen de technische maar vooral de ethische en morele dimensies van klimaatverandering in gedachten te houden, zoals aangegeven in artikel 3 van het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake klimaatverandering (UNFCCC).
2. te accepteren dat klimaat en atmosfeer wereldwijde gemeenschappelijke goederen zijn die aan iedereen toebehoren en voor iedereen bedoeld zijn.
3. om een ​​eerlijke, transformationele en juridisch bindende wereldwijde overeenkomst aan te nemen op basis van onze visie op de wereld die de noodzaak erkent om in harmonie met de natuur te leven, en de naleving van mensenrechten voor iedereen te garanderen, inclusief die van inheemse volkeren, vrouwen, jongeren en werknemers.
4. om een ​​wereldwijde temperatuurstijging sterk te beperken en een doel te stellen voor volledige koolstofvrij maken tegen het midden van de eeuw, om eerstelijnsgemeenschappen te beschermen die lijden onder de gevolgen van klimaatverandering, zoals die op de Pacifische eilanden en in kustgebieden.
• ervoor zorgen dat de temperatuurdrempel wordt vastgelegd in een wettelijk bindende wereldwijde overeenkomst, met ambitieuze mitigatieverplichtingen en acties van alle landen die hun gemeenschappelijke maar gedifferentieerde verantwoordelijkheden en respectieve capaciteiten (CBDRRC) erkennen, op basis van gelijkheidsbeginselen, historische verantwoordelijkheden en het recht om duurzame ontwikkeling.
• om ervoor te zorgen dat de emissiereducties van regeringen in overeenstemming zijn met het doel van koolstofarm maken, moeten regeringen periodieke evaluaties uitvoeren van de toezeggingen die zij doen en van de ambitie die ze tonen. En om succesvol te zijn, moeten deze beoordelingen ook op wetenschap en billijkheid zijn gebaseerd en verplicht zijn.
5. om nieuwe ontwikkelingsmodellen en levensstijlen te ontwikkelen die compatibel zijn met het klimaat, ongelijkheid aanpakken en mensen uit de armoede halen. Centraal hierbij staat het beëindigen van het tijdperk van fossiele brandstoffen, het geleidelijk uitfaseren van de uitstoot van fossiele brandstoffen, inclusief die van militairen, de luchtvaart en de scheepvaart, en het bieden van betaalbare, betrouwbare en veilige toegang tot hernieuwbare energie voor iedereen.
6. om de toegang van mensen tot water en land te verzekeren voor klimaatbestendige en duurzame voedselsystemen, die prioriteit geven aan door mensen aangedreven oplossingen in plaats van winst.
7. te zorgen voor integratie en participatie van de armsten, meest kwetsbaren en getroffen op alle niveaus van het besluitvormingsproces.
8. om ervoor te zorgen dat de 2015-overeenkomst een aanpassingsaanpak oplevert die adequaat reageert op de onmiddellijke behoeften van de meest kwetsbare gemeenschappen en voortbouwt op lokale alternatieven.
9. te erkennen dat aanpassingsbehoeften afhankelijk zijn van het succes van genomen mitigatiemaatregelen. Degenen die verantwoordelijk zijn voor klimaatverandering hebben verantwoordelijkheden om de meest kwetsbaren te helpen bij het aanpassen en beheren van verlies en schade en om de nodige technologie en knowhow te delen.
10. duidelijke routekaarten verstrekken over hoe landen zullen voldoen aan de verstrekking van voorspelbare, consistente en aanvullende financieringsverbintenissen, om een ​​evenwichtige financiering van mitigatiemaatregelen en aanpassingsbehoeften te waarborgen.

Press_release_appeal_to_COP_21_negotiating_parties.pdf
EN_APPEAL_TO_COP_21.pdf
FR_Appel_aux_negociateurs_de_la_COP_21.pdf
IT__Appello_COP21.pdf
PT_Apelo_COP_21.pdf
ES__Llamamiento_a_los_Negociadores_de_la_COP_21.pdf
DE_Appeal_final.pdf

Deel deze inhoud op sociale media