Persbericht: presentatie van rapport over de 3e internationale missie naar Guatemala - CIDSE

Persbericht: presentatie van het rapport over de 3rd internationale missie in Guatemala

Organisaties, netwerken en sociale bewegingen publiceren het langverwachte rapport over de 3rd International Mission on the Right to Adequate Food and Nutrition in Guatemala, terwijl ze ook ingaan op de status van mensenrechtenverdedigers in het land. Dit rapport stelt een reeks aanbevelingen voor om de structurele oorzaken van honger in Guatemala aan te pakken.

Hoewel Guatemala het wettelijke, politieke en institutionele kader heeft om de vervulling van het recht op voldoende voedsel en voeding te ondersteunen, en het ook rijk is aan natuurlijke hulpbronnen en economisch sterk is, moeten er nog structurele veranderingen plaatsvinden om de levensomstandigheden van Guatemala te verbeteren. Wat armoede betreft, is de staat Guatemala het op twee na slechtste Latijns-Amerikaanse land met 54.8% van de bevolking die onder de armoedegrens leeft. En bovendien heeft Guatemala het hoogste niveau van chronische ondervoeding ter wereld.

Volgens de bevindingen van de missie vormt de op hulp gebaseerde benadering van de voedselzekerheidsprogramma's in Guatemala een belangrijke factor in deze situatie. Het rapport wijst erop dat het gebrek aan samenhang tussen dergelijke programma's en wetgeving die mensenrechten erkent enerzijds, en overheidsbeleid en wetten inzake het gebruik en beheer van natuurlijke, arbeids- en commerciële hulpbronnen anderzijds.

Bovendien dwingt de staat een ontwikkelingsmodel af dat gebaseerd is op het winnen van natuurlijke hulpbronnen voor export, wat vooral het internationale bedrijfsleven ten goede komt. Een dergelijk model is in tegenspraak met de visie op ontwikkeling van inheemse gemeenschappen, boeren en andere plattelandsgroepen, aangezien het resulteert in het grijpen van natuurlijke hulpbronnen, waardoor de toegang van deze gemeenschappen tot, het beheer en de controle over deze hulpbronnen wordt beperkt. “Dit productiemodel is afgestemd op de agribusiness en grote landgoederen. Zeer hoge niveaus van landconcentratie, in combinatie met de uitbreiding van grootschalige monoculturen, hebben een directe impact op de rechten van mensen en de voedselsoevereiniteit van Guatemala, met alarmerende incidenten van geweld en schending van mensenrechten. De missie heeft deze aspecten opgemerkt, en het gaat ons echt aan ”, onderstreept Gerardo Iglesias, secretaris van het IUF Latin American Regional Office (Rel -UITA).

Angélica Castañeda, coördinator van FIAN International voor het programma over Latijns-Amerika, gaf commentaar op het rapport en benadrukte het volgende: “Zoals de missie bevestigde, neemt de privésector de plaats in van de staat op gebieden die verband houden met mensenrechtenverplichtingen, zoals voedselhulp , onderwijs, gezondheid, veiligheid, werkgelegenheid. De particuliere sector gebruikt ook de openbare ruimte voor propaganda en om de toegang van de bevolking tot openbare diensten te reguleren. In sommige van de gevallen die we tijdens de missie hebben bezocht, worden vrouwen en kinderen die behoren tot groepen en gemeenschappen die tegen dergelijke zakelijke projecten zijn, gediscrimineerd, uitgesloten en zelfs bedreigd. "

Bovendien bevestigde dit rapport ook dat individuen die de economische, sociale, culturele of milieurechten (ESCER) verdedigen - en vooral vrouwen in deze rollen - in toenemende mate lijden onder stigmatisering, bedreigingen, criminalisering en geweld gepleegd door de staat en andere actoren. Onder de talrijke gevallen verwijst het rapport ook naar de vrouwen uit La Puya en hun strategie van 'vrouwen in leiderschap' die stellen dat 'om te voldoen aan deze plicht [om de rechten van onze gemeenschap te verdedigen] we minder tijd aan onze gezinnen ”.

Het rapport zal worden gepresenteerd op 22nd oktober tijdens een openbaar evenement in Guatemala, evenals bij internationale instellingen en agentschappen in de komende maanden.

Download het rapport en de samenvatting hier),.

Neem voor meer informatie contact op met: castaneda-flores [at] fian.org

Contact in CIDSE:
Valentina Pavarotti
CIDSE Media- en communicatieofficier
pavarotti@cidse.org

NOOT VOOR DE REDACTIE:
-Deze internationale missie en haar rapport maken deel uit van een initiatief van de ACT Alliance EU, de International Alliance of Catholic Development Agencies (CIDSE), het Kopenhagen-initiatief voor Midden-Amerika en Mexico (CIFCA), FIAN International, de Latijns-Amerikaanse tak van de Internationale Unie van voedsel, landbouw, hotel, restaurant, tabak en geallieerde werknemers, en La Vía Campesina International.
-De missie omvatte verschillende bezoeken aan de sites van belangrijke gevallen van schendingen van het recht op voldoende voedsel en voeding, evenals ontmoetingen met overheidsinstellingen en verschillende sociale en politieke actoren.
- CIDSE pleitte eerder voor alleen voedsel- en landbouwsystemen en kwam onlangs samen met meer dan 350 maatschappelijke organisaties die hun bezorgdheid uitten over de Global Alliance for Climate Smart Agriculture (CSA). Hun kritieken, waaronder het feit dat de CSA-definitie ruimte laat voor schadelijke praktijken, worden in dit persbericht uitgelegd. Het maatschappelijk middenveld heeft in plaats daarvan oplossingen voorgesteld zoals agro-ecologie, die wereldwijd de belangrijkste pijler van de kaders voor landbouwbeleid moet zijn.

 U kunt het persbericht hieronder in het Engels en het Spaans downloaden.

EN_Press_Release_Presentation_Report_Guatemala.pdf
Comunicado_Presentacion_Informe_Guatemala_ES_Final.pdf

Deel deze inhoud op sociale media