Nieuwe video: "Klimaatrechtvaardigheid en betrokkenheid van het maatschappelijk middenveld" - CIDSE

Nieuwe video: "Klimaatrechtvaardigheid en betrokkenheid van het maatschappelijk middenveld"

Sinds september hebben miljoenen mensen over de hele wereld gemobiliseerd rond COP21. In de serie 'Verhalen voor klimaatrechtvaardigheid' van deze maand hebben we de initiatieven achter de bedevaarten onderzocht.

Verzameld in groepen binnen landen of vanuit verschillende delen van Europa, hebben veel mensen van alle religies en geen enkele een lange reis te voet richting Parijs afgelegd om te pleiten voor klimaatrechtvaardigheid en dringende klimaatactie. Naderev 'Yeb' Saño, een voormalige klimaatonderhandelaar voor de Filippijnen, is de leider van de People's pelgrimage, een volksinitiatief dat verschillende mensen samenbrengt - van activisten en vrijwilligers, tot geloofsleiders en bezorgde burgers - om ervaringen te delen, de stem te uiten lokale en menselijke verhalen over klimaatverandering.

Vader Harper Fletcher, uitvoerend directeur van GreenFaith en coördinator van onze stemmen, twee op geloof gebaseerde netwerken die werken voor klimaatrechtvaardigheid, vergezelt Yeb Saño op zijn wandeling naar Parijs. Beide benadrukken dat, hoewel de reactie van politieke, economische leiders en de regering op klimaatverandering grotendeels onvoldoende was, tegelijkertijd deze urgentie het geweten van mensen heeft gewekt en is begonnen met het creëren van een bepaald collectief gevoel dat we ons moeten verenigen om de verandering tot stand te brengen dat is nodig.

In het licht van de klimaatcrisis is betrokkenheid van het maatschappelijk middenveld van cruciaal belang, vooral omdat het kan helpen om bestaande oplossingen zichtbaar te maken. Vanuit de gemeenschap geleide initiatieven zoals agro-ecologie, gedecentraliseerd beheer of natuurlijke hulpbronnen, sociale en solidariteitseconomie, werkende coöperaties, en andere initiatieven, zijn voorbeelden van manieren om eenvoudig en duurzaam te werken, solidariteit en een zorgcultuur te smeden en tegelijkertijd veerkrachtig te bouwen gemeenschappen naar de effecten van klimaatverandering. Deze initiatieven kunnen een aanzienlijke druk genereren op degenen die politieke en economische macht hebben.

In hun perspectief heeft de encycliek Laudato Si 'van de paus mensen in staat gesteld meer bewust te zijn van klimaatverandering en de ecologische crisis, omdat het een grondige diagnose maakt van de wortels van de sociale en ecologische crises van vandaag, terwijl wordt gepleit voor radicale individuele en collectieve verandering, een ecologische conversie die mens en natuur voorop stelt boven privébelangen. De encycliek komt ook op voor eenheid door de versterking van maatschappelijke organisaties en sociale bewegingen die alternatieven op de voorgrond kunnen brengen, terwijl sociale en ecologische rechtvaardigheid worden geëist.

CIDSE en zijn leden zullen zich op de 29th van november aansluiten bij de Pilgrims tijdens de Global Climate March die plaatsvindt in verschillende steden over de hele wereld, om deel te nemen aan de oproep voor sociale en klimaatrechtvaardigheid, voor een radicale verandering in onze levensstijl, om alternatieven aan het licht te brengen die werk, en om politieke actie op te roepen, zowel op COP21 als daarbuiten!

Meer informatie over de Global Climate Marche hier

 

 

 

Deel deze inhoud op sociale media