Persbericht: Overeenkomst van Parijs moet mensen op de eerste plaats zetten - CIDSE
© CIDSE

Persbericht: Overeenkomst van Parijs moet mensen voorop stellen

© CIDSE

Een nieuw rapport, geïnspireerd door paus Encycliek Laudato Si 'en een maand voor het begin van COP 21 gepubliceerd, beschrijft de visie van CIDSE op de overeenkomst van Parijs, die de morele dimensie van klimaatverandering centraal moet stellen

(Download het rapport uit onderstaande bijlage in het Engels, Frans en Spaans)

De wereld moet haar ambitie naar veel hogere niveaus verhogen om de klimaatcrisis aan te pakken en de mensen te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering, stelt een rapport dat vandaag door CIDSE is uitgebracht, een maand voor het begin van de klimaatconferentie COP 21 in Parijs. Het rapport 'Parijs, voor de mensen en de planeet' schetst wat de coalitie van katholieke ontwikkelingsorganisaties van 17 aanbeveelt voor de overeenkomst van Parijs, en het onderzoekt wat de encycliek betekent in verband met de klimaatonderhandelingen.

Op basis van bewijs van de partners van CIDSE, arme gemeenschappen en wetenschappelijke studies, weten we dat een veranderend klimaat al verwoestende effecten vertoont. CIDSE erkent deze dramatische waarheid en is geïnspireerd door de toekomstgerichte visie van de Encycliek en benadrukt dat regeringen de armste gemeenschappen die het meest lijden onder de gevolgen van klimaatverandering centraal moeten stellen in het debat. “Regeringen moeten niet vergeten dat de ecologische crisis niet alleen een economische en ecologische kwestie is, maar ook een morele kwestie. Het levensonderhoud en het bestaan ​​van veel gemeenschappen, zoals de laaggelegen eilanden van Oceanië, de kustgemeenschappen van Bangladesh, boerenfamilies in Afrika en vele anderen, staan ​​direct op het spel ”, aldus Bernd Nilles, secretaris-generaal van CIDSE.

CIDSE pleit voor een overeenkomst van Parijs die moet voorzien in de geleidelijke afschaffing van alle emissies van fossiele brandstoffen en op weg naar een 100% toekomst van duurzame energie Met toegang tot duurzame energie voor iedereen. Het moet ervoor zorgen dat een 1.5 ° C drempel is vastgelegd in een wettelijk bindende wereldwijde overeenkomst, stel een doel voor volledige decarbonisatie door 2050 en vestigen 5-jaarlijkse beoordelingen van beloftes om de ambitie te versterken. Bovendien, om de 'ecologische debt ”vanwege armere landen, moeten rijke landen adequate, voorspelbare en tijdige klimaatfinanciering leveren aan arme landen.

Er zijn nog een aantal andere kwesties die deel moeten uitmaken van de besprekingen in de Overeenkomst van Parijs, zoals het operationaliserende concept van mensenrechten en het verband met voedselzekerheid en gendergelijkheid, en de noodzaak om elektriciteit te leveren aan miljarden mensen die het niet hebben . We willen ook het huidige economische groeimodel en de exclusieve focus op marktgebaseerde oplossingen uitdagen.

'Parijs, voor de mensen en de planeet' presenteert door mensen gestuurde initiatieven als cruciaal om klimaatrechtvaardigheid te bereiken. De CIDSE-campagne 'Change for the Planet - Care for the People”Waarnaar in het rapport wordt verwezen, moedigt mensen aan om hun dagelijkse keuzes uit te dagen en systematische verandering te eisen door mobilisatie.

Opmerkingen voor de redactie:
-CIDSE is een internationale alliantie van katholieke ontwikkelingsorganisaties die samenwerken voor wereldwijde gerechtigheid. Onze 17-lidorganisaties uit Europa en Noord-Amerika komen samen onder de paraplu van CIDSE om armoede en ongelijkheid te bestrijden. We dagen regeringen, bedrijven, kerken en internationale organisaties uit om beleid en gedrag te voeren dat mensenrechten, sociale rechtvaardigheid en duurzame ontwikkeling bevordert. www.cidse.org

-Het papier is beschikbaar in het Engels, Frans en Spaans.

-Meer informatie over het werk van CIDSE Climate Justice: https://www.cidse.org/climate-justice.html

-Leer meer te weten over de campagne: Change for the Planet- Care for the People: https://www.cidse.org/rethinking-development/change-for-the-planet-care-for-the-people.html

-De encycliek is hier beschikbaar:
http://w2.vatican.va/content/francesco/en/encyclicals/documents/papa-francesco_20150524_enciclica-laudato-si.html

-Klik hier om onze serie 'Verhalen voor klimaatrechtvaardigheid' te bekijken, met interviews van mensen die worstelen met klimaatgerelateerde uitdagingen, waaronder een interventie van de premier van Tuvalu, een kleine eilandstaat die wordt bedreigd door de stijgende niveaus van de oceanen.

-Klik hier om een ​​reeks interviews te bekijken die door CIDSE zijn gefilmd over de encycliek, waaronder sprekers zoals Naomi Klein (auteur), Mary Robinson (Mary Robinson Foundation), Victoria-Tauli Corpuz (speciale VN-rapporteur voor de rechten van inheemse volkeren), Peter Turkson ( Voorzitter van de Pauselijke Raad voor Justitie en Vrede).

Neem contact op met:
Valentina Pavarotti, CIDSE Media & Communication Officer, pavarotti (at) cidse.org, +32 (0) 2 282 40

 

CIDSE_COP21_Paper_October_2015_EN.pdf
CIDSE_COP21_Paper_October_2015_ES.pdf
CIDSE_COP21_Paper_October_2015_FR.pdf
CIDSE_press_release_launch_of_COP21_paper.pdf

Deel deze inhoud op sociale media