Gerechtigheid voor slachtoffers van de giftige modderstroom van BHP-Vale in Mariana, Brazilië - CIDSE

Gerechtigheid voor slachtoffers van de giftige modderstroom van BHP-Vale in Mariana, Brazilië

Op 5th November 2015 braken twee dammen van Samarco SA, een joint venture tussen Vale SA (50%) en BHP Billiton Brasil Ltda (50%), waardoor er een stortvloed van modder en mijnafval ontstond in het district Bento Rodrigues, in de stad van Mariana, in de Braziliaanse deelstaat Minas Gerais.

Het eerste gescheurde reservoir bevatte vijfenvijftig miljoen kubieke meter ijzerhoudende minerale afzettingen. De tweede dam die zeven miljoen kubieke meter afval tegenhield, brak kort daarna uit (een totaal van 62 miljoen kubieke meter). Een lawine van modder en vervuild water onder water steden, velden en alles op zijn passage. Het district is volledig begraven onder deze giftige modder, met alleen toegang per helikopter. Dit zorgt voor een opgedroogde bedekking van de bodem, waardoor al het leven op dit land niet kan groeien. Het afval dat langs de rivier Rio Doce stroomt, zal uiteindelijk de oceaan en drie beschermde mariene gebieden bereiken. De gevolgen zullen decennia lang voelbaar zijn.

Volgens het laatste nieuws van de Braziliaanse autoriteiten veroorzaakte de ramp de dood van negen mensen, terwijl er achttien nog worden vermist. CIDSE betuigt zijn solidariteit met de families en alle getroffen gemeenschappen.

Deze sociale en ecologische tragedie heeft een duidelijk verband met de discussies die momenteel ter gelegenheid van de vierde in Genève worden gevoerd Forum voor bedrijven en mensenrechten (van 16th tot 18th November 2015). Hoewel veel staten en particuliere bedrijven pleiten voor de implementatie van de UN Guiding Principles, veroordeelt CIDSE samen met haar partners dat de inspanningen tot nu toe weinig aandacht hebben besteed aan concrete acties om vrouwen en mannen te beschermen die hun rechten willen verdedigen tegen schadelijke bedrijven praktijk of wettelijke maatregelen om de toegang tot rechtsmiddelen te verbeteren.

De ramp met Mariana is nog een ander voorbeeld van het misbruik dat wordt geleden door gemeenschappen en individuen als gevolg van schadelijke bedrijfsactiviteiten. Voor de gemeenschappen die in de buurt van de gescheurde dammen en vervuilde rivieren wonen, zullen de VN-leidende principes geen betrouwbare manier zijn om toegang te krijgen tot gerechtigheid. Deze dramatische gebeurtenis benadrukt de noodzaak van effectieve extraterritoriale acties door staten waar multinationale ondernemingen zijn gevestigd, evenals nationale due diligence-verplichtingen voor moedermaatschappijen die van toepassing zijn op hun relaties met dochterondernemingen en onderaannemers.

In de context van complexe bedrijfsstructuren, waaronder transnationale verantwoordelijkheid (zoals het geval is voor de Mariana-ramp die de verantwoordelijkheid is van twee grote mijnbedrijven, Vale uit Brazilië en BHP Billiton als een Anglo-Australische onderneming), een betrouwbare manier om toegang te krijgen tot justitie kan worden geholpen door een juridisch bindend instrument voor transnationale ondernemingen. Een dergelijk instrument zou de wettelijke aansprakelijkheid van bedrijven voor schendingen van mensenrechten kunnen aanpakken, zowel als een stimulans voor bedrijven om de juiste due diligence voor de mensenrechten te ondernemen, en om schade te herstellen die is toegebracht wanneer ze falen. Voor dit geval, maar ook voor veel schendingen van milieu- en mensenrechten in de hele wereld, geloven CIDSE en zijn partners dat een dergelijk instrument een belangrijk aanvullend hulpmiddel zou zijn om de strijd van deze gemeenschappen te ondersteunen.

Afbeelding 2

Activisten demonstreren voor het hoofdkwartier van Vale.

Deel deze inhoud op sociale media