Bedevaart voor klimaatrechtvaardigheid in Oostenrijk - CIDSE

Bedevaart voor klimaatrechtvaardigheid in Oostenrijk

Lopen betekent klaar zijn voor verandering. Vier mensen (Anja Appel, Ferdinand Kaineder, Rembert Schleicher en Silvia Wieser) liepen in 21 dagen de hele weg van Wenen naar Salzburg.

Artikel door Rembert J. Schleicher (PILGRIM)

Over 330 hebben mensen zich enkele uren, een dag of zelfs meerdere dagen bij ons gevoegd om samen te wandelen voor klimaatrechtvaardigheid. We zagen prachtige landschappen, maar ook plaatsen waar mensen de natuur verwoestten en waar we bijvoorbeeld de gevolgen van bodemafdekking konden zien. We namen deel aan bemoedigende vergaderingen, discussies over klimaatverandering en de gevolgen voor onze planeet. Soms voelden we angst en woede over de situatie van onze planeet, maar tegelijkertijd ook hoop en macht.

H. Angerbauer 2

Foto door H. Angerbauer. "Tijdens onze wandeling konden we zien wat een prachtige natuur we zouden verliezen als we de integriteit van de schepping niet verzekeren."

Lopen voor de planeet betekent de wereld veranderen. We kunnen dit. Het is laat maar nog niet te laat. We moeten leren en leren en duurzaamheid oefenen. Dit hebben we ervaren in ontmoetingen met leerlingen in Melk, Yspertal en Vöcklabruck. Jongeren in Yspertal (een school binnen het Oostenrijkse PILGRIM-netwerk voor duurzaamheid) bleken experts te zijn voor klimaatvragen. We hebben er meer nodig!

We hebben veel ideeën en voorstellen voor onze Rugzak van Alternatieven gepakt die we eind november naar Parijs zullen brengen:

1) Het concept van Cradle to Cradle of the Gugler Printery in Melk

2) De ontdekking van traditionele Europese geneeskunde in Bad Kreuzen

3) De gemeenschapsbouwteelt van een gemeenschappelijke boomgaardweide in Ottensheim met traditionele lokale fruitbomen

M.Krenn

Foto door Martin Krenn

Lezen en bespreken van Paus Franciscus 'encycliek' Laudato si 'en wandelen voor klimaatrechtvaardigheid konden we zien, dat rechtvaardigheid altijd een ecologische en sociale kwestie is. We kunnen deze twee aspecten niet scheiden. Een onderwerp waar dit heel duidelijk te zien is, is de situatie van vluchtelingen die uit Syrië komen en uit andere landen naar Europa. Het was een belangrijke zorg voor ons om onze solidariteit met de vluchtelingen te verklaren. Een van de redenen daarvoor is dat we klimaatverandering beschouwen als een van de redenen waarom vluchtelingen hun huis moeten verlaten. We ontmoetten alle pelgrimsroutes langs (in Sindelburg, Bad Kreuzen, St. Georgen / Gusen, Ottensheim, Wels, Berndorf, Salzburg etc.) vluchtelingen en hun helpers, sommigen van hen gingen zelfs een tijdje met ons mee. Dit was een echte levensschool.

Aankomen betekent klaar zijn om verder te gaan en door te gaan. 8th November begonnen we in Salzburg op weg naar Parijs.

Deel deze inhoud op sociale media