Land grabbing en Just Governance Conference - CIDSE

Landroof en Just Governance Conference

Vind hier een verzameling casestudy's gepresenteerd tijdens de conferentie met contactgegevens voor interviews.

Persbericht van de conferentie beschikbaar hier),.

Senegal: boeren en herders eisen dat het Italiaanse bedrijf Senhuile SA hun land verlaat
Het Italiaanse project Senhuile -Senethanol heeft 20.000 hectare land gepacht in het Ndiaël Reservaat, land dat al decennia in gebruik is door inwoners van 37 dorpen in de omgeving. Er is een conflict met de dorpelingen, die willen dat het project wordt stopgezet, en de lokale gemeenschappen worden gesteund door het “Cadre de Réflexion et d'Action sur le Foncier au Sénégal” (CRAFS), dat de strijd op juridisch niveau bracht.

Meer informatie vindt u hier.

Contactpersoon: Sidy Ba (Enda PRONAT) "
E-mail: sidyba2002@yahoo.fr
Tel: + 221.77.628.67.98 + 221.77.758.28.38

Mozambique: Japans megaproject ingesteld om miljoenen boeren te verdringen
Het project ProSavana, geïnitieerd door de Japanse en Braziliaanse overheid, zal 14 miljoen hectare land beschikbaar stellen aan agribusiness-bedrijven voor de productie van sojabonen, maïs en andere basisgewassen die voornamelijk door Japanse multinationals worden geëxporteerd. Dit gebied van Mozambique, bekend als de Nacala Corridor, is de thuisbasis van miljoenen boerenfamilies die het risico lopen hun land te verliezen tijdens het proces.

Meer informatie is hier beschikbaar
Contact: Judite Lopes
E-mail: c / o: Vicente Adriano: adecru2007@gmail.com
Tel: + 258825132059

Cameroun: Nasako Besingi leidt de strijd tegen het Herakles Farms-project
Het Herakles Farms-project, waarbij Amerikaanse en Britse investeerders betrokken zijn, streeft naar de verwerving en ontwikkeling van oliepalmplantages op meer dan 80.000 ha in West- en Centraal-Afrika. Nasako Besingi, de gemeenschapsorganisator en directeur van Struggle to Economic Future Environment (SEFE), heeft onvermoeibaar gewerkt om het project van het bedrijf in Kameroen te onderzoeken en bloot te leggen vanaf het moment dat hij ervan hoorde, en hielp mensen de impact ervan op de lokale bevolking en de milieu. Het verzet tegen het Herakles-project is nu wijdverbreid, maar het heeft een hoge prijs gekregen voor Nasako, die is veroordeeld vanwege zijn vastberadenheid om het bedrijf uit te dagen.

Meer informatie hier beschikbaar

Contact:
Nasako Besingi
nasako.bondoko@gmail.com
Tel: + 237 75136000

Democratische Republiek Congo: een buitenlands plantagebedrijf redden
Ontwikkelingsfondsen van Europese en Amerikaanse regeringen hebben geholpen om een ​​Canadees bedrijf te redden dat arbeiders slechts $ 1 per dag betaalt om te zwoegen op enkele van Afrika's grootste palmolieplantages in de verarmde Democratische Republiek Congo (DRC). Door de overheid gesteunde investeringsfondsen uit Groot-Brittannië, Frankrijk en Spanje, ontworpen om arme landen te helpen zich te ontwikkelen, namen tussen 60 en 35 2012 procent van het in Toronto genoteerde Feronia Inc over voor meer dan $ 2015 miljoen aan afzonderlijke investeringen. Ambtenaren bij de overheidsfondsen zeggen dat dit een investering is in de Afrikaanse landbouw op lange termijn, waardoor banen worden gecreëerd in een van de armste en meest onstabiele landen ter wereld. Maar rechtengroepen zeggen dat de investering in de DRC geen gepaste besteding van publieke middelen is, aangezien het geld dat een verliesgevend bedrijf steunt dat verwikkeld is in landconflicten met lokale gemeenschappen en decennia van ernstige arbeidsuitbuiting en mensenrechtenschendingen.

Meer informatie hier beschikbaar

Contact:
Jean Francois ATUKU
Tel: +221 77 34 69 621
E-mail: jfma2013@gmail.com

Nigeria en Kenia: landroof door Dominion Farm
Boeren in de staat Taraba in Nigeria werden van land verdreven dat ze generaties lang hadden bewerkt om plaats te maken voor het Amerikaanse bedrijf Dominion Farms om een ​​rijstplantage van 30.000 ha te vestigen. Het project wordt gesteund door de Nigeriaanse regering en de New Alliance for Food Security and Nutrition in Africa van de G8. Dit is het tweede grootschalige landbouwproject van Dominion in Afrika. Lokale boeren in Kenia, waar Dominion een grootschalige rijstboerderij exploiteert, zeggen dat ook zij de toegang tot land en water hebben verloren en hebben geleden onder de vervuiling door de pesticiden die op de velden van Dominion werden gespoten.

Meer info is hier en hier beschikbaar.

Contact:
Mariann Bassey Orovwuje
Programmamanager, Voedselsoevereiniteit ERA / FoEN en Voedselsoevereiniteit Coördinator Friends of the Earth Africa
Skype: annybassi
Twitter: @ Food_Affairs
Tel: +234 7034495940 XNUMX XNUMX

Mali: Boerenweerstand tegen Land Grab in de gevallen van Sanamandougou

Het geval van Sanamandougou is hierin interessant dat het een Malinese investeerder is in medeplichtigheid met externe partners, die via de nationale politie de boer van zijn land heeft gezet. Hij gebruikte zijn relatie met het voormalige staatshoofd om dingen te vergemakkelijken, waarbij hij een publiek-privaat partnerschap voorwende. Maatschappelijke organisaties in Mali organiseerden demonstraties en sit-in om te protesteren. Vertegenwoordigers van de getroffen bevolking legden getuigenissen af ​​over de situatie. De onderhandelingen zijn nog gaande en kunnen als lessen dienen.

Contact:
Mamadou Goita
Tel + 223 768 18 793
mamadou_goita@yahoo.fr

Land_grabbing_conference_case_studies_1.pdf
EN_Press_release_land_grabbing_conference_1.pdf
FR_Press_release_land_grabbing_conference_1.pdf
PT__Press_release_land_grabbing_conference_1.pdf

Deel deze inhoud op sociale media