Persbericht: Landroof en rechtvaardig bestuur besproken in een unieke pan-Afrikaanse conferentie die vandaag begint voorafgaand aan het bezoek van de paus aan Afrika. - CIDSE

Persbericht: Landroof en alleen governance besproken in een unieke pan-Afrikaanse conferentie die vandaag begint voorafgaand aan het bezoek van Paus aan Afrika.

De conferentie zal de toestand van landroof in Afrika, gevallen van verzet over het continent, evenals de reacties van de kerk en de toenemende betrokkenheid bij kwesties van landroof belichten.

Landroof is een serieus probleem in heel Afrika en vereist dringende aandacht omdat het levensonderhoud en voedselzekerheid bedreigt. Het heeft al honderdduizenden mensen uit hun land ontwricht, hun van natuurlijke bronnen beroofd en hun levensonderhoud bedreigd.

Landroof en rechtvaardig bestuur, kwesties die een belangrijke bedreiging vormen voor voedselsoevereiniteit, zullen worden besproken op de conferentie “Land Grab and Just governance in Africa”, die vandaag in Nairobi, Kenia wordt geopend en wordt georganiseerd door SECAM (Symposium van bisschoppenconferenties van Afrika en Madagaskar) in samenwerking met AEFJN (Africa Europe Faith and Justice Network), AFJN (Africa Faith & Justice Network) en CIDSE (netwerk van katholieke ontwikkelingsbureaus). Het evenement zal verzamelen over 150-deelnemers van het Afrikaanse continent en daarbuiten, waaronder veel mensen die direct betrokken zijn bij landroofstrijd.

Land grabbing wordt meestal beschreven als de verwerving van grote delen van het land in ontwikkelingslanden door internationale bedrijven, overheden of individuen. In de afgelopen jaren zijn de grondgrepen toegenomen als gevolg van de wereldwijde stijging van de voedselprijzen in 2008, wat beleggers ertoe aanzet om naar het wereldwijde zuiden te kijken, met name Afrika, voor potentiële landinvesteringen om voedsel en biobrandstof te produceren voor export en internationale markten. Grote stukken land worden ook gekocht voor speculatieve doeleinden, bekend als "landbankieren", waar de koper het land bewaart en later verkoopt.

Een van de cases die tijdens de conferentie zullen worden gepresenteerd, is die van het Italiaanse project Senhuile SA, dat 20.000 hectare land heeft gepacht in het Ndiaël-reservaat in Senegal, land dat al tientallen jaren wordt gebruikt door inwoners van zo'n 40 dorpen in het gebied. Dit resulteerde in een aanhoudend conflict met de dorpelingen, die willen dat het project wordt stopgezet. Ook de zaak van boeren in de staat Taraba in Nigeria en in Kenia, die van land worden verdreven dat ze generaties lang hebben bewerkt om plaats te maken voor het Amerikaanse bedrijf Dominion Farms om een ​​rijstplantage te vestigen, zal ook onderwerp van discussie zijn. Ook zaken met betrekking tot Bollore-landdeal in Ivoorkust, Kameroen, Liberia en Sierra Leone en zaken uit Mozambique, de Democratische Republiek Congo en Mali zullen worden getoond.

Deze conferentie vindt plaats voorafgaand aan het bezoek van paus Franciscus aan Kenia, Oeganda en de Centraal-Afrikaanse Republiek. De paus heeft eerder grote bezorgdheid geuit over de kwestie van landroof. In een toespraak gehouden op de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN in Rome in juni 2015, waarschuwde paus Franciscus tegen het "monopoliseren van landbouwgronden door transnationale ondernemingen en staten, die niet alleen boeren een essentieel goed beroven, maar die ook rechtstreeks de soevereiniteit van landen ”. De Heilige Vader wees er ook op: "Er zijn al veel regio's waar het geproduceerde voedsel naar het buitenland gaat en de lokale bevolking is dubbel verarmd, omdat ze geen voedsel of land heeft".

Verdere richtlijnen en aanwijzingen met betrekking tot de gevaren van landroof werden uitgedrukt in de Encycliekbrief van de Paus Laudato Si ', waarin hij een uitbuitende benadering van land aan de kaak stelt, terwijl hij eraan herinnert: "Voor hen (inheemse gemeenschappen) is land geen handelswaar, maar eerder een geschenk van God en van hun voorouders die daar rusten, een heilige ruimte waarmee ze moeten communiceren om hun identiteit en waarden te behouden. Als ze op hun land blijven, zorgen ze er zelf het beste voor. Niettemin wordt in verschillende delen van de wereld druk op hen uitgeoefend om hun thuisland te verlaten om ruimte te maken voor [industriële] landbouw- of mijnbouwprojecten die worden uitgevoerd zonder rekening te houden met de aantasting van natuur en cultuur. ”(146). Ter ondersteuning van Laudato Si en voorafgaand aan de klimaatconferentie COP 21 in Parijs, ondertekenden de bisschoppenconferenties over de hele wereld op 22nd oktober hoger beroep waarin werd opgeroepen tot COP 21 "om ervoor te zorgen dat mensen toegang hebben tot water en te landen voor klimaatbestendige en duurzame voedselsystemen, die prioriteit geven aan door mensen aangestuurde oplossingen in plaats van winst."

De conferentie is gericht op het ontwikkelen van strategieën om lokale gemeenschappen te ondersteunen en te versterken in hun strijd om deze dreiging te stoppen en veerkracht te creëren.

Download van de bijlage hieronder het persbericht in het Engels, Frans en Portugees, en een beschrijving van de case-study's gepresenteerd tijdens de persconferentie.

Opmerkingen voor de redactie:
-SECAM (gebaseerd in Accra), het Symposium van Bisschoppelijke Conferenties van Afrika en Madagaskar, is een vereniging van alle Katholieke Bisschoppenconferenties van Afrika en zijn eilanden. Sinds de oprichting in 1969 heeft SECAM blijk gegeven van bezorgdheid over kwesties met betrekking tot menselijke ontwikkeling. Daarom heeft SECAM in haar secretariaat in Accra, Ghana een ministerie van Justitie, Vrede en Ontwikkeling opgezet. SECAM brengt alle bisdommen in alle landen op het continent. SECAM vertegenwoordigt bijna 20% van de totale bevolking van Afrika die katholiek is.

-AEFJN (gevestigd in Brussel), Africa Europe Faith & Justice netwerk, is een zusterorganisatie van AFJN die gebaseerd is op dezelfde kernwaarden en ethos door in Europa gevestigde religieuze congregaties. De AEFJN is echter in 1988 opgericht om rechtvaardigere economische betrekkingen tussen Europa en Afrika te bevorderen door middel van haar belangenbehartiging bij de EU en heeft momenteel meer dan 43 religieuze congregaties in haar lidmaatschap. AEFJN voltooide onlangs casestudy's over landroof en "extractivisme" in respectievelijk Senegal en Madagaskar
-AFJN (gevestigd in Washington), het Africa Faith and Justice Network, begon in 1983 als een reactie op wat katholieke missionaire congregaties ter plaatse in Afrika zagen. AFJN is opgericht om meer verantwoorde en rechtvaardige betrekkingen tussen de Verenigde Staten en de landen van Afrika te bevorderen en om beleid dat schadelijk is voor Afrika te bestrijden. AFJN heeft 34 organisatorische leden. Vanuit haar kantoren in Washington DC zet AFJN haar belangenbehartiging voort met congreswetgevers en met Amerikaanse administratieve agentschappen.

- CIDSE (gevestigd in Brussel) is een internationale alliantie van katholieke ontwikkelingsbureaus die samenwerken voor wereldwijde gerechtigheid. Onze 17-lidorganisaties uit Europa en Noord-Amerika komen samen onder de paraplu van CIDSE om armoede en ongelijkheid te bestrijden. We dagen regeringen, bedrijven, kerken en internationale organisaties uit om beleid en gedrag te voeren dat mensenrechten, sociale rechtvaardigheid en duurzame ontwikkeling bevordert.

Vind meer informatie over het werk van CIDSE met betrekking tot alleen voedsel hier.

Contact:
Ter plaatse aanwezig:
• Antony Mbandi, regionaal coördinator Justice Peace and Caritas, AMECEA justiceandpeace@amecea.org
• Samuel de Jesus, tweede plaatsvervangend secretaris-generaal, SECAM secam.jpdc@yahoo.com
• Aniedi Okure, uitvoerend directeur, AFJN director@afjn.org
• Chika Onyejiuwa, uitvoerend secretaris, AEFJN, execsecreatry@afjn.org
• Francois Delvaux, beleids- en advocatenfunctionaris, voedsel, landbouw en duurzame handel delvaux@cidse.org
In Brussel gevestigd: Valentina Pavarotti, media- en communicatiemedewerker: pavarotti@cidse.org

 

 

EN_Press_release_land_grabbing_conference.pdf
FR_Press_release_land_grabbing_conference.pdf
PT__Press_release_land_grabbing_conference.pdf
Land_grabbing_conference_case_studies.pdf
Land_grabbing_conference_media_programm.pdf

Deel deze inhoud op sociale media