De bedevaart naar Parijs in Italië - CIDSE

De bedevaart naar Parijs in Italië

Enkele dagen geleden, de bedevaart "Una Terra, Una Famiglia Umana. In cammino verso verliet Parigi 'Italië om verder te lopen naar Parijs.

De bedevaart, die meer dan 800 kilometers aflegde, stopte bij 26 Italiaanse steden: tijdens dit pad brachten de pelgrims hun boodschap over ongeveer 500 studenten van 10 scholen, ze ontmoetten meer dan 15 vertegenwoordigers van verschillende gemeenten en ontvingen de steun en de warme welkom van meer dan 70 maatschappelijke organisaties, in hun verschillende vormen op lokaal, regionaal en nationaal niveau.

De pelgrims namen deel aan verschillende 40-evenementen die de burgers en experts confronteren met betrekking tot de kwestie van klimaatverandering, waarbij het onderwerp aan de orde werd gesteld volgens de relevante lokale kwestie: koolstofvrij maken, voedselverspilling, zorg voor ons gemeenschappelijke huis, water als openbaar goed, integrale ecologie, klimaatverandering en landbouw, toegang tot land, bescherming van biodiversiteit, duurzame en inclusieve ontwikkeling van steden, belang van recycling, voedselzekerheid, participatie van het maatschappelijk middenveld, onderwijs voor duurzame ontwikkeling.

Focsiv 2

Het initiatief van de bedevaart werd verrijkt door de aanwezigheid van verschillende mensen die de groep tijdens de wandeling vergezelden (studenten, freelances, universitaire hoogleraren, wandelgidsen, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties) die hen begeleidden op weg naar ecologisch belangrijke plaatsen, beide in een positieve en negatieve betekenis (oases, natuurparken, paden, zuiveringsinstallaties, kolencentrales en stortplaatsen).

De pelgrims ontmoetten onderweg veel mensen: ze kwamen een paar kilometer bij elkaar, boden een warme maaltijd en een bed aan, verzorgden hun huis voor een warme douche, die de pelgrims hartelijk verwelkomden bij de ingang van de stad. Elk van die mensen, zelfs als ze fysiek niet zijn, lopen symbolisch met de pelgrims.

Door te wandelen door Italië kon de groep verschillende bijeenkomsten houden, institutioneel en informeel, maar allemaal met hetzelfde belang en hetzelfde gemeenschappelijke doel: het bewustzijn vergroten dat de kwestie van klimaatverandering geen onbekende is voor de Italiaanse bevolking, dat wij allemaal in ons dagelijks leven lijdt onder de negatieve effecten van de verwaarlozing waarmee we de planeet behandelen, dat we in de menselijke familie allemaal verantwoordelijk zijn voor de zorg voor onze gemeenschappelijke thuisaarde.

De boodschap die tijdens de bedevaart werd verspreid, was duidelijk: klimaatverandering is een van de grootste uitdagingen waarmee de mensheid wordt geconfronteerd en het is noodzakelijk om dit snel te doen. Het nieuws over extreme weersomstandigheden van de afgelopen maanden (onder andere overstromingen in Italië, de cycloon Patricia in Mexico en de gevolgen van Nino in Zuid-Amerika) en, recentelijk, over de terroristische aanslagen in Parijs, begeleidde de reis en versterkte de overtuiging dat het initiatief van de bedevaart naar Parijs meer dan ooit goed en noodzakelijk was.

Focsiv 3

Voorbij de pure beschrijving van het doel van de reis, verspreidden de pelgrims de boodschap op verschillende manieren:

• directe getuigenis van degenen die hun huizen verwoest hebben gezien vanwege de tyfoon op de Filippijnen Hayan of degenen die bang zijn om hun leven te verliezen door stijgende waterstanden van de oceanen (dit is het geval van de Pacific Climate Warriors, een groep mensen die komen van 10 verschillende eilanden in de Stille Oceaan die de pelgrims in Assisi bereikten);
• stilte van enkele pelgrims voor een paar dagen om symbolisch een stem te geven aan alle slachtoffers van klimaatverandering, 'fysieke slachtoffers' (de verwijzing is niet alleen naar mensen maar naar alle wezens, planten en dieren die elke dag verdwijnen verandering) maar ook "sociale slachtoffers" die het residu zijn van een onrechtvaardige samenleving die niet toestaat dat degenen die lijden onder de gevolgen van klimaatverandering hun stem laten horen;
• handschrift van de Encycliek "Laudato Si", een tekst die de bedevaart inspireert en die de groep wil presenteren aan wereldleiders in Parijs via een dagelijkse transcriptie op een klein notitieboekje;
• verzameling van lokale milieu-instanties: door symbolische milieuplaatsen te bezoeken, hebben lokale gemeenschapsvertegenwoordigers de problemen met betrekking tot het milieu op hun eigen grondgebied beschreven die de pelgrims in Parijs willen brengen.
• interviews met lokale, nationale en internationale media.

Elke stap telt: dit is niet alleen de slogan van de bedevaart maar het is de diepe boodschap die het initiatief wil verspreiden, dat is de overtuiging dat het lopen en het directe contact met mensen een effectief bewustzijnscommunicatie-instrument is voor de kwestie van het klimaat verandering en vrede. Elke stap telt en elke mens telt: iedereen moet bijdragen aan de bevordering van een duurzame manier van leven, zowel in de individuele activiteiten van het dagelijkse leven als samen bij het vragen aan wereldleiders om een ​​serieuze overeenkomst te ondertekenen die de klimaatverandering stopt.

FOCSIV, vereerd om de Italiaanse bedevaart “Una Terra. Una Famiglia Umana ”, heeft besloten de bedevaart tot Parijs te volgen, met een vertegenwoordiger die met de pelgrims naar de Franse hoofdstad zal wandelen. Het is belangrijk om onze inzet voor ecologische rechtvaardigheid voort te zetten en, samen met de verschillende initiatieven waarbij we betrokken zijn bij de Italiaanse klimaatcoalitie, is de pelgrimstocht een fundamentele kans voor de mobilisatie van het maatschappelijk middenveld die politieke leiders vraagt ​​om verantwoordelijk te zijn voor de planeet. Zoals Yeb Sano graag zegt: "Het is het moment om te stoppen met praten en te gaan lopen!"

 

Deel deze inhoud op sociale media