Klimaatrechtvaardigheid en politieke actie - CIDSE

Klimaatrechtvaardigheid en politieke actie

Slechts een paar dagen vooruit op COP21, hoe zal klimaatrechtvaardigheid worden vertaald binnen de te bereiken overeenkomst? Wat zijn in wezen de politieke vragen van CIDSE tegenover COP21? En waarom moet politieke actie verder gaan dan de onderhandelingen in Parijs?

De wereld bereidt zich voor op een van de belangrijkste evenementen van het jaar - de VN-top over klimaatverandering (COP21). Na het falen in Kopenhagen in 2009 was een nieuwe aanpak nodig om de zaken om te keren. Landen over de hele wereld hebben zich verbonden tot het bereiken van een nieuw klimaatakkoord in 2015 en ter voorbereiding werd elk land uitgenodigd om te schetsen welke post-2020 klimaatacties zij van plan zijn uit te voeren onder het nieuwe klimaatakkoord (1), de INDC's. Maar er is nog een lange weg te gaan.

Meera Ghani en Giulia Bondi vormen het Climate Justice Policy and Advocacy-team van CIDSE. In deze aflevering van onze serie 'Stories for Climate Justice' vertellen ze ons over de politieke vragen van CIDSE op COP21, hoe ze de resultaten zullen evalueren en waarom het belangrijk is voor alle burgers - vrouwen, mannen, jong en oud - om deel te nemen en te krijgen gemobiliseerd voor klimaatrechtvaardigheid.

De klimaatcrisis weerspiegelt de afbrokkelende pijlers van een economie en een samenleving die wankelen om de natuur en de mensheid te beschermen. Klimaatrechtvaardigheid betekent daarom in toenemende mate het verband leggen tussen de klimaatcrisis en de vele andere symptomen van structurele onrechtvaardigheden die bestaan ​​en gebaseerd zijn op een extractivistisch economisch en ontwikkelingsmodel, zoals toenemende ongelijkheid, voedselonzekerheid en armoede.

Klimaatrechtvaardigheid vereist daarom een ​​grote mobilisatie van mensen en geweten over de hele wereld, om zich voor te stellen "de systemische veranderingen die nodig zijn om economieën en samenlevingen te transformeren op een manier die rechtvaardigheid voor iedereen oplevert".

Dit is de reden waarom CIDSE en zijn leden vóór COP21 een publicatie hebben uitgegeven, waarin de politieke vragen aan politieke leiders en onderhandelaars in Parijs, maar ook daarbuiten worden beschreven, kijkend naar een nieuwe visie en een verhaal voor verandering, sterk geïnspireerd door de onlangs gepubliceerde Encycliek van de paus 'Laudato Si' '.

De belangrijkste politieke vragen in 'Parijs, voor de mensen en de planeet' omvatten de volledige uitfasering van fossiele brandstoffen door 2050 en een overgang naar hernieuwbare energie voor een schone en veilige toekomst; een temperatuurdrempel die is ingesteld op 1.5 ° C, aangezien het 2 ° C-streefcijfer dat in Kopenhagen is vastgesteld, al grote risico's voor sommige regio's en kwetsbare ecosystemen, zoals de staten van de Stille Oceaan, met zich meebrengt; een sterk engagement voor klimaatfinanciering om ontwikkelingslanden in staat te stellen het hoofd te bieden en zich aan te passen, en vooral, dat de overeenkomst zich moet concentreren op een op mensenrechten gebaseerde aanpak, om te voorkomen dat klimaatmaatregelen of klimaatgerelateerde maatregelen worden genomen bij mensenrechtenschendingen.

Bij het zien van de uitdaging die voor ons ligt, zijn we geroepen om daadkrachtig te handelen, uitgaande van onze keuzes en levensstijlen in het dagelijks leven, en in het bijzonder inspanningen te bundelen om een ​​rechtvaardige en meer inclusieve samenleving op te bouwen. Vooral jonge generaties maken zich zorgen, want zij zullen de dragers zijn van een veel onvoorspelbaarder klimaat en samenleving. Laten we ons verenigen voor Climate Justice!

(1) World Resources Center. Klimaat - INDC's. http://www.wri.org/indc-definition

CIDSE

Deel deze inhoud op sociale media