Oecumenische bedevaart voor klimaatrechtvaardigheid van Duitsland naar Frankrijk - CIDSE

Oecumenische bedevaart voor klimaatrechtvaardigheid van Duitsland naar Frankrijk

Veel meer dan 5000 pelgrims hebben al onze pelgrimsroute gelopen die van de Deens-Duitse grens naar Parijs gaat - waarom? Is het echt de moeite waard om bijna 1500km te lopen met het oog op de laatste verschrikkelijke aanvallen in Parijs? Al onze pelgrims zijn het erover eens: Ja, dat is het!

We gaan deze terroristen op geen enkele manier laten winnen en ons verlammen. We moeten blijven streven naar klimaatrechtvaardigheid, de stemmen van gelovige mensen verheffen en onze eenheid op een interreligieuze manier laten zien, waarmee we onderstrepen dat onze moslimzusters en broeders niets te maken hebben met die terroristen. Onze pelgrims willen solidariteit tonen met de vluchtelingen uit Syrië die precies uit dit leger vluchten. De pelgrims zijn zich er ook van bewust dat veel meer mensen hun land zullen moeten verlaten als de gevolgen van klimaatverandering bijdragen aan dergelijke terroristische aanslagen of burgeroorlogen.
Met deze klimaat pelgrimstocht zijn de Franse en Duitse pelgrims een levend voorbeeld van hoe sterk mensen kunnen zijn wanneer ze samen wandelen en aan elkaar plakken - allemaal verenigd voor klimaatrechtvaardigheid en vrede. Door landschappen te passeren waar de gevolgen van de natuurvernietiging te zien zijn of waar duizenden mensen stierven als gevolg van gevechten, kunnen ze het belang van Frans-Duitse vriendschap voelen om dit soort onrecht en onnodige sterfgevallen te bestrijden.
Toen ze van Metz naar Mars-la-Tour in Frankrijk liepen, passeerden de pelgrims de oude grens waar de Elzas-Moezel was geannexeerd van 1870 naar 1918 en bezochten ze de plaats van een gruwelijke strijd tussen Frankrijk en Pruisen in 1870.

De pelgrims bezoeken niet alleen voorbeelden van klimaatvernietiging of oorlog, maar nemen ook deel aan inspirerende discussies over hoe toekomstige energieproductie eruit zou kunnen zien en hoe nuttig het zou zijn voor onze planeet om te investeren in ecologische landbouw. De pelgrims hebben Slow Food Gardens en ecologische boerderijen bezocht waar ze het verschil konden proeven tussen conventionele voedselproductie en die op basis van klimaatproductie.

Duitse pelgrimsfoto 2

Discussie in Metz: "Christenen en het klimaat - waarom gaan we verhuizen?", Met de bisschop van Troyes, de president van Pax Christi Frankrijk en nog veel meer.

Naast theoretische discussies over wat er al is bereikt op het gebied van natuurbescherming en wat er nog meer moet gebeuren, geven onze pelgrims een voorbeeld met concrete acties.

Duitse pelgrimsfoto 3

De pelgrims planten een Gingko-boom en laten een kunstwerk achter in Cochem, Duitsland om aan hun eisen te kunnen voldoen. De foto toont Eva Katarina Agestam, de enige Zweedse pelgrim die helemaal van Zweden naar Parijs is gelopen - ze begon in juni!

De bedevaart heeft niet alleen een 'klimaat'-dimensie, maar ook een spirituele. Gebeden en meditatie verzekeren dat onze pelgrimsgroep zich verenigd voelt met alle andere op geloof gebaseerde activisten, religieuze ordes en normale burgers die spiritueel en met concrete acties ons doel van klimaatrechtvaardigheid ondersteunen. Een meertalig boek met gebeden en liederen is alleen geproduceerd voor deze oecumenische bedevaart voor klimaatrechtvaardigheid.

Duitse pelgrimsfoto 4

Dienst in de kathedraal van Metz, Frankrijk

De pelgrims zullen hun mars naar Parijs voortzetten ondanks de recente gebeurtenissen. Met hun gebeden willen de pelgrims de Parijzenaren versterken die hun geliefden hebben verloren en nu in angst leven. Ze zullen geen ruimte geven aan de terreur die de IS wil verspreiden, maar blijven lopen - voor onze creatie, voor onze toekomstige generaties en voor de meest kwetsbare in de wereld die het meest getroffen zullen worden door de klimaatverandering.

Geschreven door Daniela Bergmaier, coördinator van de Oecumenische Bedevaart voor Klimaatrechtvaardigheid

 

 

Deel deze inhoud op sociale media