Media-adviserend nevenevenement: handel ermee: mensen, rechten, gerechtigheid - CIDSE
Persbericht

Media-adviserend nevenevenement: ga ermee om: People, Rights, Justice

Evenement georganiseerd door CIDSE, Caritas Internationalis, Friends of the Earth International en Misereor.

Een slechte deal in Parijs zal de ongelijkheid verergeren en de rechten van mensen op een waardig en duurzaam leven aantasten. In navolging van de oproep van paus Franciscus om de natuurlijke grenzen van de aarde te respecteren en ecosystemen te beschermen, presenteerden sprekers geleerde lessen en casestudy's die voornamelijk afkomstig waren uit Brazilië en Oceanië, en beoordeelden in hoeverre de overeenkomst van Parijs de principes van klimaatrechtvaardigheid weerspiegelt.

Rt. Hon Nicola Sturgeon MSP, eerste minister van Schotland sprak tijdens het evenement en zei: “(…) de mensen die het minst hebben gedaan om klimaatverandering te veroorzaken en het minst toegerust zijn om de gevolgen ervan op te vangen, zijn de mensen die het hardst worden getroffen. De omvang van het onrecht is enorm. "
Julianne Hickey van Caritas New Zealand zei: "De overeenkomst van Parijs is een kwestie van leven en dood voor de volkeren van Oceanië".

Ivo Poletto van REPAM ((Pan-Amazonian Ecclesial Network) zei: "La humanidad entera, para vivir, necesita de una Amazonia viva y preservada" ("De hele mensheid heeft een levend en behouden Amazonegebied nodig om te kunnen overleven").

Asad Rehman, woordvoerder van Friends of the Earth International zei: “Klimaatverandering is fundamenteel een kwestie van rechtvaardigheid. De armen kunnen de rekening van de vervuiling van de rijken niet oppikken. Landen die rijk zijn geworden door fossiele brandstoffen, slagen er niet in om hun eerlijke aandeel te leveren aan emissiereducties of financiering. Om een ​​rechtvaardige deal te worden, moeten armere landen worden ondersteund bij hun transformatie naar hernieuwbare energie en moeten ze zowel bescherming tegen als herstel voor de gevolgen van een veranderend klimaat krijgen. Elke burger heeft recht op schone energie, recht op voedsel, recht op leven. Een deal die de test niet doorstaat en de wetenschap niet, is geen deal die de moeite waard is ”.

De relatie tussen mensenrechten en klimaatverandering wordt ook onderzocht in de krant "Paris, for the People and the Planet" waarin de visie van CIDSE op COP 21 en verder wordt uiteengezet. Het roept regeringen op om politieke beslissingen te integreren in een morele dimensie, waarbij de armste gemeenschappen die het meest te lijden hebben onder de gevolgen van klimaatverandering centraal staan ​​en stelt de internationale gemeenschap belangrijke vragen over klimaatgerelateerde kwesties.
Zie ook The People's test on Climate, een initiatief dat COP 21 in Parijs ziet als een kans om te beginnen met het verbinden van de eisen van mensen voor gerechtigheid, gelijkheid, voedsel, banen en rechten, en de beweging te versterken op een manier die overheden zal dwingen te luisteren en handelen in het belang van hun volk en niet in het belang van elites.

Volg het gesprek op twitter: #planetimperative

 

 

Deel deze inhoud op sociale media