Laatste oproep van katholieke ontwikkelingsagentschappen voor het einde van COP 21 - CIDSE

Laatste oproep van katholieke ontwikkelingsbureaus voor het einde van COP 21

Gisteravond werd een nieuwe tekst van de Overeenkomst van Parijs vrijgegeven en CIDSE, alliantie van katholieke ontwikkelingsbureaus van 17, hoopt dat een aantal belangrijke kwesties nog zullen worden aangepakt voordat de voor morgen geplande onderhandelingen worden afgesloten.

 
"We roepen leiders op om in de weinige tijd die nog over is, al het mogelijke te doen om de afspraak te maken om naar de stemmen van de meest kwetsbaren ter wereld te luisteren en ze niet achter te laten." zei Bernd Nilles, secretaris-generaal van CIDSE. 
 
We zijn vooral teleurgesteld dat op de dag van de mensenrechten (gisteren gevierd voor de 67e verjaardag van de verklaring van de mensenrechten) de onderhandelaars de bescherming van de mensenrechten uit de kern van de overeenkomst. Dit houdt het risico in dat bepaalde klimaatprojecten de mensenrechten in gevaar kunnen brengen en het betekent een stap terug in plaats van verbetering van het verdrag (UNFCCC).  
 
Het ontbreken van enige verwijzing naar de noodzaak om voedselzekerheid beschermen in de huidige tekst, terwijl schadelijke taal op voedselproductie blijft, is een verder belangrijk negatief. Zorgen voor voldoende voedsel voor de meest kwetsbaren is een kwestie van toegang. Dit is consequent verklaard door andere VN-organen. Het eenvoudigweg beschermen van de productie waarborgt niet de voedselzekerheid of het recht op voldoende voedsel en leidt eerder tot schadelijke toename van de uitstoot.
 
Land is ook behandeld in de tekst alleen als een bron om emissies te compenseren en geen aandacht schenkt aan mensen die op die landen wonen en daarom het levensonderhoud en de manier van leven van mensen zou kunnen ondermijnen. Dit geeft grote vervuilers de kans om land te veroveren naar projecten compenseren en inheemse gemeenschappen verplaatsen, terwijl bouwland wordt verminderd en de uitstoot thuis blijft toenemen. 
 
Landen bieden geen garanties op financiering van de aanpassingsbehoeften van ontwikkelingslanden: dit betekent dat veel arme en kwetsbare gemeenschappen die niet over de middelen beschikken om met hun veranderende klimaat om te gaan, nu voor zichzelf moeten zorgen. Degenen met de meeste verantwoordelijkheden voor het veroorzaken van klimaatverandering moeten hun billijk aandeel leveren, op basis van hun historische verantwoordelijkheid en draagkracht. Het is tijd voor rijke landen om hun ecologische schuld te betalen. 
 
De hoop is ook dat de Overeenkomst van Parijs de wereld een duidelijk, ondubbelzinnig signaal zal geven dat de tijdperk van fossiele brandstoffen is ingesteld om te eindigen. Zoals het er nu uitziet, geeft de huidige versie enige zekerheid dat we op die weg zijn. Decarbonisatie door 2050 en een verschuiving naar 100% duurzame energie, zoals gevraagd door de meest kwetsbare landen, zou verder gaan en de grootste duidelijkheid verschaffen over onze collectieve reisrichting.
 
We zullen geen genoegen nemen met een overeenkomst die de mensen niet op de eerste plaats stelt, en zoals de paus zei: “De dringende uitdaging om ons gemeenschappelijk huis te beschermen omvat de zorg om de hele menselijke familie samen te brengen om een ​​duurzame en integrale ontwikkeling te zoeken, want we weten dat dingen kunnen veranderen. " - Laudato Si '.  
 
Contact: Valentina Pavarotti
CIDSE Media & Communicatie Officer
Mobiel: + 32 (0) 491 39 54 75
pavarotti (at) cidse.org
 

 

Deel deze inhoud op sociale media