2015 leverde niet op, zuinige overvloed zal - CIDSE
Blog

2015 heeft niet geleverd, zuinige overvloed wel

2015 is binnenkort voorbij. In de loop van dit jaar werden twee belangrijke documenten aangenomen die onze gemeenschappelijke toekomst vorm moesten geven - en terwijl deze blogpost wordt geschreven, lopen de onderhandelingen in Parijs langzaam ten einde.

 

 

De "duurzame ontwikkelingsdoelen" moeten ons gemeenschappelijke pad bepalen naar een wereldwijde gedeelde welvaart (door 2030), terwijl de "Overeenkomst van Parijs" gericht is op de ontwikkeling van een "wettelijk bindende klimaatovereenkomst, met als doel de opwarming van de aarde onder 2 ° C te houden. ”[1] (voorbij 2020). De kern van deze overeenkomsten is één zilveren oplossing: "het groeiparadigma". Hoewel doel 8 van de SDG's is gewijd aan "bevordering van inclusieve en duurzame economische groei" en aangezien de SDG's worden gezien als een kans om "duurzame groei te versterken" [2], bevestigde Barack Obama in de toespraak die hij in Parijs hield dat "we hebben bewezen dat sterke economische groei en een veiliger omgeving niet langer met elkaar in conflict hoeven te komen; ze kunnen samenwerken met elkaar ”[3].

Al in september wees CIDSE's beoordeling van de SDG's al uit dat ze 'tegenstrijdigheden in het zoeken naar harmonie met de natuur niet overwonnen, terwijl prioriteit werd gegeven aan duurzame groei voor alle landen. De doelstellingen impliceren voortdurende concurrentie om beperkte natuurlijke hulpbronnen en dus een verdere toename van de uitstoot van broeikasgassen ”[4]. Helaas vormt dezelfde tegenstrijdigheid de kern van het toekomstige akkoord van Parijs. Het is inderdaad duidelijk dat "niemand die aan de onderhandelingstafel in Parijs zit, noch het mandaat, noch de neiging heeft om fundamentele, systemische vragen te stellen over de logica van het dominante economische systeem en de manier waarop we de hulpbronnen van deze planeet consumeren" [5 ]. Als Obama benadrukte dat "een van de vijanden die we op deze conferentie zullen vechten, cynisme is - het vermoeden dat we niets aan klimaatverandering kunnen doen", is onze grootste vijand in feite het idee dat "we alles kunnen veranderen zonder iets te veranderen" ”, Dat kapitalisme verder kan evolueren door de klimaatverandering aan te passen aan zijn model - net als bij elke dreiging of uitdaging waarmee het te maken heeft gehad en zichzelf van dergelijke dreigingen heeft voorzien om voortdurend zijn grenzen te verleggen.

Met dergelijke agenda's blijven we ons gedragen alsof onze levensstijl niet onderhandelbaar was en dat kleine veranderingen in onze gewoonten samen met marktmechanismen en nieuwe technologie zouden kunnen doen. Erger nog, we zijn geneigd te denken dat zogenaamde 'ontwikkelingslanden' onze levensstijl kunnen inhalen: hoewel er duidelijk behoefte is aan 'ontwikkelingslanden' om een ​​soort ontwikkelingspad te volgen om hun bevolking een waardig leven te laten leiden, leven van karige overvloed, "zouden we manieren moeten bedenken om rijke landen ertoe te brengen" in te halen "naar meer geschikte ontwikkelingsniveaus. We moeten samenlevingen waar mensen een lang en gelukkig leven leiden met een relatief laag inkomen en consumptie (…) als voorbeelden van efficiënt leven beschouwen ”[6]. Dit is in feite wat de kern zou moeten zijn van het principe van "gemeenschappelijke maar gedifferentieerde verantwoordelijkheden".

De vele problemen waarmee onze samenlevingen vandaag worden geconfronteerd, vragen om een ​​volledige herschikking van onze samenlevingen. Voor mensen die in "ontwikkelde" landen wonen, betekent dit dat ze moeten omgaan met enorme veranderingen in levensstijl. Hoewel meer mensen zich bewust lijken te zijn van deze noodzakelijke veranderingen, worden we nog steeds geconfronteerd met problemen om een ​​realistische voorstelling te maken van de diepgaande veranderingen die nodig zijn. Hier is wat informatie die ons zou kunnen helpen: "'s werelds meest succesvolle en langdurige ecodorpen [7] (...) hebben nog geen" fair share "ecologische voetafdruk bereikt" [8], aangezien ze "hulpbronnen verbruiken en afval uitstoten ver meer dan wat zou kunnen worden volgehouden als iedereen op deze manier zou leven ”[9].

Gelukkig zijn er veel pogingen om nieuwe manieren te proberen om een ​​samenleving te maken: van lokale valuta tot door de gemeenschap ondersteunde landbouw, en van zelfgeorganiseerde coöperaties tot overgangssteden: de zoektocht naar zuinige overvloed is al op veel plaatsen in de wereld begonnen. Ze effenen allemaal de weg voor een dringend noodzakelijke transitie. Hier in Parijs wisselen mensen van over de hele wereld ook uit, delen en leren ze over dergelijke initiatieven en reflecteren ze op thema's zoals duurzame levensstijlen en post-extractivisme ... Deze zoektocht vormt ook de kern van de gezamenlijke actiecampagne van CIDSE 'Verandering voor de Planet - Care for the People ”. Terwijl we vooruitgaan, kunnen we allemaal verenigd zijn onder dezelfde vlag, een die stelt dat “koolstofemissies niet los kunnen worden gezien van groei. Welzijn kan ”[10]. Dit vereist niet alleen een paradigmaverschuiving (het verhaal veranderen en onze politieke en maatschappelijke structuren heroverwegen) maar ook een culturele verschuiving (een "revolutie in het bewustzijn [11]"). En hoewel onze leiders ideologisch en cultureel opgesloten zitten in doodlopende wegen, zullen initiatieven die de overgang naar zuinige overvloed leiden, blijven bloeien. Zolang dit ons werk inspireert, dat we er alles aan doen om er deel van uit te maken, ze te initiëren of te ondersteunen, zijn we op de goede weg.

 

-

[1] http://www.cop21paris.org/about/cop21
[2] http://www.un.org/sg/speeches/reports/70/report-growth.shtml (naast vele andere potentiële bronnen)
[3] https://www.whitehouse.gov/the-press-office/2015/11/30/remarks-president-obama-first-session-cop21
[4] https://www.cidse.org/sectors/rethinking-development/public-call-to-world-leaders-on-the-occasion-of-the-united-nations-summit-on-s Sustainable-development -september-2015.html
[5] https://theconversation.com/why-the-paris-climate-talks-are-doomed-to-failure-like-all-the-others-50815
[6] http://www.theguardian.com/global-development-professionals-network/2015/sep/23/developing-poor-countries-de-develop-rich-countries-sdgs
[7] "die ruim kan worden opgevat als" intentionele gemeenschappen "die zich vormen met het expliciete doel om lichter op de planeet te leven"
[8] http://shift-magazine.net/2015/11/20/frugal-abundance-in-an-age-of-limits/
[9] Ibidem.
[10] PostGrowth Institute
[11] http://shift-magazine.net/2015/11/20/frugal-abundance-in-an-age-of-limits/

Deel deze inhoud op sociale media