Persbericht: een nieuwe video laat zien hoe een schone mijn eruit zou kunnen zien onder een meer uitgebreide EU-vereiste voor verantwoorde inkoop - CIDSE
Persbericht

Persbericht: een nieuwe video laat zien hoe een schone mijn eruit zou kunnen zien onder een meer omvattende EU-vereiste voor sourcing

Een nieuwe video, gefilmd in de Fungamwaka-mijn in de Democratische Republiek Congo (DRC), onthult de werkomstandigheden van ambachtelijke mijnwerkers die de mineralen onttrekken die in veel producten van het dagelijks leven terechtkomen, zoals laptops, smartphones en andere
elektronische apparaten. De Fungamwaka-mijn is een voorbeeld van een “schone mijn”, waar geen rebellengroepen aanwezig zijn om de mijnwerkers illegaal te belasten, en kinderarbeid is verboden. In een sector die te vaak wordt gedomineerd door uitbuiting en mensenrechtenschendingen, toont dit voorbeeld aan hoe de sector kan worden opgeschoond door effectieve regelgeving.

Op maandag 1 februari starten de trialoogonderhandelingen tussen het EP, de Raad van de Europese Unie en de Europese Commissie. Het is een historische kans voor de politieke leiders van de EU om de belangrijkste prestatie te behalen die in mei 2015 door het Europees Parlement is gestemd. “De EU-trialoog is een kans voor de onderhandelaars om zich te herinneren toen paus Franciscus in november 2014 tot het EU-parlement sprak. dat mensenrechten voorrang krijgen op geprivatiseerde economische belangen. De regeringen van de EU moeten ook gehoor geven aan deze boodschap en laten zien dat het mogelijk is om de mijnsector op te schonen ”, aldus Bernd Nilles, secretaris-generaal van CIDSE.

Deze video- (in het Duits, binnenkort ook beschikbaar in het Engels), gemaakt door CIDSE's Duitse lid Misereor bevat exclusieve beelden van de Fungamwaka-mijn. Het werd gefilmd door journalist Roland Brockmann die net terugkwam van zijn onderzoeksreis in het RDC. Het laat zien hoe mineralen die verantwoord afkomstig zijn uit schone mijnen, onderscheiden kunnen worden van "vuile" mineralen uit illegale mijnen door hun geologische voetafdruk. De inkomsten uit de schone mijn worden gedeeld tussen ondernemers en arbeiders, in plaats van gewapende groepen van brandstof te voorzien. En toch hebben mijnwerkers nog steeds moeite om een ​​behoorlijk inkomen te verdienen, aangezien de kosten voor het opruimen van de handel aan hen zijn doorberekend in plaats van te worden gedekt door de bedrijven die deze mineralen betrekken.

In december bereikten de EU-regeringen in de Raad overeenstemming over hun eerste onderhandelingsstandpunt en steunden ze een vrijwillig inkoopprogramma dat slechts een deel van de toeleveringsketen van mineralen dekt: dit is een duidelijke terugval bij de stemming van het EP. Stefan Reinhold, CIDSE's coördinator van de conflictmineralencampagne, bevestigde dat “de verordening zoals voorgesteld door de EU-Raad de situatie ter plaatse niet zou veranderen, aangezien deze alleen van toepassing zou zijn op 19 Europese smelterijen en raffinaderijen, terwijl de overgrote meerderheid van de betrokken mineralen wordt gesmolten en verwerkt. in Zuidoost-Azië voordat ze in de EU worden geïmporteerd. Europese burgers kunnen alleen worden gegarandeerd dat hun mobiele telefoons en computers geen conflictmineralen bevatten als de EU eist dat alle in de EU geïmporteerde mineralen op verantwoorde wijze worden betrokken ”.

CIDSE beveelt de lidstaten aan hun standpunten te herzien en:

1. Toon leiderschap op dit gebied door ondersteuning van verplichte due diligence-vereisten in de gehele supply chain.

2. Ondersteuning van een verordening die in overeenstemming is met de OESO-richtlijnen voor due diligence met betrekking tot conflictmineralen, door:

- Ervoor zorgen dat alle due diligence-verplichtingen consistent zijn met de OESO-normen
-Een afnemende bedrijven stroomafwaarts van metaalimporteurs, met name bedrijven die producten die gedekte mineralen bevatten op de EU-markt brengen
-Inclusief taal die het flexibele en progressieve karakter van due diligence weerspiegelt.

EINDE

Contactgegevens:

Stefan Reinhold, CIDSE Advocacy-coördinator voor conflictmineralen, + 32 (0) 2 233 37 51, reinhold (at) cidse.org

Valentina Pavarotti, CIDSE Media and Communication Officer, + 32 (0) 2 2824073, pavarotti (at) cidse.org

Opmerkingen voor de redactie:

Achtergrond van de regeling voor conflictmineralen:

Bij gebrek aan een sterk regelgevend systeem kunnen Europese burgers er niet zeker van zijn dat de producten die ze dagelijks kopen en gebruiken geen schendingen van de mensenrechten inhielden. Om dit probleem aan te pakken, heeft de Europese Commissie in maart 2014 de verordening "conflictmineralen" voorgesteld. Het voorstel was in veel opzichten teleurstellend: het bestond uit een zelfcertificeringssysteem waar bedrijven vrijwillig bij konden aansluiten, en het gold slechts voor 19 smelterijen en raffinaderijen. gevestigd in de EU (hoewel niet alle producten die de EU-markt binnenkomen die de beoogde mineralen bevatten). In mei 2015 versterkte het Europees Parlement (EP) het voorstel door alle Europese bedrijven die componenten en eindproducten die de beoogde mineralen bevatten te vervaardigen of importeren, te verplichten hun toeleveringsketens te controleren om er zeker van te zijn dat ze geen conflicten veroorzaken of deelnemen aan mensenrechtenschendingen. Zelfs als er nog steeds enkele hiaten zijn, verwelkomde CIDSE deze stemming als een geweldige evolutie.

De positie van paus Franciscus:

In een openbare boodschap die in juli 2015 is gestuurd naar leiders van gemeenschappen die getroffen zijn door mijnbouw, benadrukt paus Franciscus de gedeelde verantwoordelijkheid van regeringen, burgers en ondernemers en mannen om op te treden om de nodige verandering teweeg te brengen: “De hele mijnbouwsector wordt beslist opgeroepen een radicale paradigmaverschuiving om de situatie in veel landen te verbeteren. Aan deze verandering kan een bijdrage worden geleverd door de regeringen van de thuislanden van multinationale ondernemingen en van die waarin zij actief zijn, door ondernemingen en investeerders, door de lokale autoriteiten die toezicht houden op mijnbouwactiviteiten, door werknemers en hun vertegenwoordigers, door internationale toeleveringsketens met hun verschillende tussenpersonen en degenen die actief zijn op de markten van deze materialen, en door de consumenten van goederen waarvan de mineralen nodig zijn. Al deze mensen worden opgeroepen om gedrag aan te nemen geïnspireerd door het feit dat we een enkele menselijke familie vormen, “dat alles met elkaar verbonden is, en dat
echte zorg voor ons eigen leven en onze relaties met de natuur is onlosmakelijk verbonden met broederschap, gerechtigheid en trouw aan anderen ”.

CIDSE is een internationale familie van katholieke organisaties voor sociale rechtvaardigheid, die samenwerken om gerechtigheid te bevorderen, de kracht van wereldwijde solidariteit te benutten en transformationele verandering tot stand te brengen om een ​​einde te maken aan armoede en ongelijkheden. We doen dit door zowel systematisch onrecht en ongelijkheid als vernietiging van de natuur uit te dagen. Wij geloven in een wereld waar ieder mens het recht heeft om in waardigheid te leven www.cidse.org

CIDSE-leden: Broederlijk Delen (België), CAFOD (Engeland en Wales), CCFD - Terre Solidaire (Frankrijk), Center of Concern (VS), Cordaid (Nederland), Development & Peace (Canada), Entraide et Fraternité (België), eRko (Slowakije), Fastenopfer (Zwitserland), FEC (Portugal), FOCSIV (Italië), Fondation Bridderlech Deelen (Luxemburg), KOO (Oostenrijk), Manos Unidas (Spanje), MISEREOR (Duitsland), Progressio (Verenigd Koninkrijk), SCIAF ( Schotland), Trócaire (Ierland)

CIDSE heeft a. Gecoördineerd verklaring ondertekend door bijna 150 kerkleiders uit 38-landen op 5-continenten en vroegen om krachtige regelgeving om het doel te bereiken om de koppeling tussen natuurlijke hulpbronnen en conflicten te verbreken.

Andere bronnen van CIDSE aan conflictmineralen zijn hier beschikbaar.

De beelden, evenals deze foto's die tijdens dezelfde reis zijn genomen, kunnen worden gebruikt, gepost en uitgezonden om verhalen over conflictmineralen en de realiteit op het terrein te illustreren. Copyright Roland Brockmann / MISEREOR

 

PR_CIDSE_trialogue_conflict_minerals.pdf

...

Roland Brockmann / MISEREOR

Deel deze inhoud op sociale media