CIDSE ondertekende verklaring van het maatschappelijk middenveld met betrekking tot het FAO-symposium over biotechnologie - CIDSE

CIDSE ondertekende verklaring van het maatschappelijk middenveld met betrekking tot het FAO-symposium over biotechnologie

CIDSE sloot zich aan bij de vertegenwoordigers van boeren en andere maatschappelijke organisaties die hun bezorgdheid uitten over het FAO International Symposium on "The Role of Agricultural Biotechnologies in Sustainable Food Systems and Nutrition", gehouden op het FAO-hoofdkantoor in Rome op 15-17 februari 2016.

Bekijk de volledige verklaring en de lijst met ondertekenaars in bijlage.

De ondergetekende vertegenwoordigers van boeren- en andere maatschappelijke organisaties, mannen en vrouwen, uiten onze bezorgdheid en verontrusting over het FAO International Symposium "The Role of Agricultural Biotechnologies in Sustainable Food Systems and Nutrition" [1] dat zal worden gehouden op het FAO-hoofdkantoor in Rome op 15-17 februari 2016.

We maken ons zorgen over de vraag waarom FAO heeft besloten dit symposium te houden en waarom nu. We herinneren ons de rampzalige laatste poging van de FAO om op te treden als undercoveragent voor biotechnologiebedrijven, door de 2010, de internationale technische conferentie over landbouwbiotechnologie in ontwikkelingslanden in Guadalajara, Mexico, te organiseren. [2]

We zijn gealarmeerd dat de FAO opnieuw voor dezelfde bedrijven staat, net nu deze bedrijven het hebben over verdere fusies onderling, waardoor de commerciële zadensector in nog minder handen zou zijn geconcentreerd. De FAO zou moeten optreden als kenniscentrum en niet als promotor van de ideologische benadering van de particuliere sector. Helaas is het programma voor dit symposium ontworpen om de "voordelen" van GGO's, kunstmatige genetische constructies die zijn gemaakt met mogelijk nog gevaarlijkere technologieën en andere biotechnologieën die in handen zijn van een handvol TNC's, onder de aandacht te brengen.

Vorig jaar organiseerde de FAO een internationaal symposium over agro-ecologie en drie regionale bijeenkomsten om met regeringen en het maatschappelijk middenveld te bespreken hoe de agro-ecologie-agenda vooruit kon worden bewogen. [3] Die activiteiten waren veel dichter bij de manier waarop FAO zou moeten fungeren als een centrum voor kennisuitwisseling , zonder een verborgen agenda namens enkelen. Maar in dit geval moeten echt nuttige, op boeren gebaseerde technologieën een achterbank vormen voor degenen die alleen dienen om bedrijfswinsten te bevorderen.

Het is duidelijk dat de industrie via de FAO haar valse boodschap wil heropenen dat genetisch gemanipuleerde gewassen de wereld kunnen voeden en de planeet kunnen koelen, terwijl de realiteit is dat er niets is veranderd op het gebied van biotechnologie. GGO's voeden mensen niet, ze worden meestal in een handvol landen aangeplant op industriële plantages voor agrobrandstoffen en veevoer, ze verhogen het gebruik van pesticiden en ze werpen boeren van het land. [4] Het industriële voedselsysteem dat het bevordert, is een van de belangrijkste oorzaken van klimaatverandering. [5]

In ieder geval is de situatie de afgelopen jaren verslechterd:

De kwaliteit van het agrarische onderzoek in de particuliere sector is gedaald, ook al zijn hun uitgaven gestegen, wat heeft geleid tot kwetsbaarheid bij zaad- en chemische invoerbedrijven;

Als gevolg hiervan worden fusies en overnames gepland met, en onder, de Big Six zaad- / pesticidebedrijven die al 75% van het wereldwijde onderzoek en ontwikkeling in de particuliere sector in de landbouw beheren;

In wanhoop roepen de overlevende bedrijven op voor "klimaat-slimme" landbouw, eisen bescherming tegen anti-kartel / mededingingsregelgevers, dringen aan op meer intellectuele eigendomsrechten en op verhoogde publieke subsidies om hen in staat te stellen hun plannen verder te zetten.

Dezelfde bedrijven gaan verder dan conventionele GGO-plantenvariëteiten in de richting van "extreme biotech" -strategieën zoals synthetische biologie om nieuwe genetische constructies te creëren en proberen nogmaals het VN-moratorium tegen Terminator-zaden te vernietigen. Ze negeren niet alleen de rechten van boeren, ze gebruiken biotechnologie om plantengenen te patenteren die zich al in het veld van boeren bevinden en die we zelf hebben geselecteerd. In samenwerking met het Seed-verdrag biedt het zogenaamde Divseek-programma volledig gratis toegang tot alle gensequenties van de zaden die we gratis aan de genenbanken hebben gegeven. Met de nieuwe biotechnologieën voor het bewerken van het genoom hercomponeren internationale bedrijven deze genen om ze te patenteren. Ze willen ons verbieden om onze eigen zaden te produceren en ons verplichten om hun gepatenteerde GGO's elk jaar te kopen, evenals hun giftige pesticiden, onmisbaar om die GGO's te kweken.

In veeteelt en visserij waar al transgene zalm en varkens bestaan, zien we hetzelfde scenario, de versterking van de industriële productie en de toename van het antibioticagebruik….

We herinneren ons de laatste keer dat FAO de biotech-reuzen toestond hen naar een internationale conferentie te duwen, in Guadalajara in 2010, waar de FAO hard werkte, zoals in dit geval, om de betrokkenheid en deelname van La Vía Campesina en andere CSO's te beperken, en werd publiekelijk veroordeeld voor schaamteloze promotie van GGO's door veel organisaties over de hele wereld [6].

Waarom beperkt de FAO zich tot bedrijfsbiotechnologie en ontkent ze het bestaan ​​van boerentechnologieën? Het is tijd om te stoppen met het doorvoeren van deze enge zakelijke biotech-agenda. De overgrote meerderheid van de boeren in de wereld zijn boeren, en het zijn boeren die de wereld voeden. We hebben op boeren gebaseerde technologieën nodig, geen bedrijfsbiotechnologieën.

Het is de hoogste tijd dat FAO zijn prioriteiten duidelijk maakt. In plaats van bedrijven toe te staan ​​hun biotechnologieagenda's te pushen, zou FAO krachtig agroecologie en voedselsoevereiniteit moeten nastreven als het pad om de wereld te voeden en de planeet te koelen!

 

2016-02-12_Joint_Statement_for_FAO_Biotech_Conference-EN-edited.pdf

Deel deze inhoud op sociale media