Climate Action Network eist gerechtigheid voor vermoorde activist Berta Cáceres - CIDSE
Paul-Emile Dupret

Climate Action Network eist gerechtigheid voor vermoorde activist Berta Cáceres

Paul-Emile Dupret

Open brief aan de Hondurese minister van Mensenrechten, Justitie en Decentralisatie en verklaring van het internationale maatschappelijk middenveld

(CIDSE is onderdeel van het Climate Action Network)

Geachte minister Ayala Alvarenga,

Climate Action Network (CAN), een gemeenschap van meer dan 1,000-ngo's in meer dan 110-landen die vechten voor actie om klimaatverandering aan te pakken, spreekt verdriet, spijt en veroordeling uit bij de brute moord op Berta Cáceres die plaatsvond in haar huis op donderdag 3 maart.

Als 's werelds grootste milieugemeenschap dringen wij er bij de autoriteiten op aan snel te handelen en degenen die verantwoordelijk zijn voor haar moord te berechten.

De CAN-gemeenschap spreekt ook haar bezorgdheid uit over de veiligheid van Berta's collega Gustavo Castro Soto die tijdens de aanval gewond was geraakt. Als een belangrijke getuige van deze ernstige misdaad eisen wij dat de Hondurese autoriteiten zijn welzijn waarborgen en dat zij een transparant onderzoek uitvoeren zonder straffeloosheid. Berta was mede-oprichter van de Nationale Raad van Volks- en Inheemse Organisaties van Honduras (COPINH) om voor hun rechten te vechten. Ze leidde de vreedzame oppositie tegen de bouw van een dam die de landbouwgrond van lokale gemeenschappen en beperkte toegang tot drinkwater zou hebben vernietigd. In 2015 ontving ze de Goldman-prijs, de hoogste erkenning voor milieuactivisme. Samen worden we geconfronteerd met de dreiging van klimaatverandering. Naarmate het klimaat steeds meer thuis raakt, moeten overheden en burgers samenwerken. Om dit effectief te doen, moeten we valse oplossingen mijden en de mensenrechten hooghouden. Dit is wat Berta deed, en zij heeft ervoor betaald met haar leven. CAN roept alle betrokkenen bij regionale damprojecten op alles in het werk te stellen om het geweld en de intimidatie tegen activisten te stoppen.

Deze brief wordt ondersteund door de hele CAN-gemeenschap, u kunt hier een lijst van alle 1,000-organisaties vinden: http://www.climatenetwork.org/about/members

Hoogachtend,

Klimaatactienetwerk

 

CIDSE is ook lid geworden van de verklaring van meer dan 80 Amerikaanse en Europese maatschappelijke organisaties die de moord op Berta Cáceres veroordelen (zie bijlage hieronder in het Engels en Spaans):

“4 maart 2016. De ondertekenende netwerken en organisaties die de verdediging van de mensenrechten in Honduras ondersteunen, veroordelen de moord op Lenca inheemse leider Berta Cáceres, coördinator van de Civic Council of Grassroots en inheemse organisaties in Honduras (Consejo Cívico de Organizaciones Populares e Indígenas de Honduras - COPINH) , die eerder op donderdag plaatsvond in haar huis in La Esperanza, Intibucá, Honduras.

...

Geconfronteerd met deze vreselijke misdaad:

1) We staan ​​in solidariteit met de familie van Berta, met de Lenca-mensen en leden van COPINH en alle sociale organisaties in Honduras die vandaag in rouw zijn.

2) We veroordelen de moord op Berta en we dringen er bij de Hondurese autoriteiten op aan om alle nodige middelen te investeren om degenen die materieel en intellectueel verantwoordelijk zijn onafhankelijk te onderzoeken, te vervolgen en te bestraffen, om de bescherming van getuigen te waarborgen en om passende maatregelen te nemen, waaronder publiekelijk waardig de herinnering aan Berta.

3) We roepen Hondurese instellingen op om hun plicht te vervullen om de bescherming van alle mensen die de mensenrechten in hun land verdedigen en de juiste uitvoering van de wet op de bescherming van mensenrechtenverdedigers, journalisten, sociale communicatoren en operatoren van justitie te waarborgen, momenteel in in Honduras, zodat dergelijke incidenten niet meer gebeuren.

4) We dringen er bij de internationale gemeenschap op aan deze moord te veroordelen en alle nodige maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat de Hondurese staat aan zijn mensenrechtenverplichtingen voldoet. En we roepen hen op om passende maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat bilaterale of multilaterale financiële steun voor Honduras bijdraagt ​​aan de volledige eerbiediging en verwezenlijking van de mensenrechten. "

CAN_carta _-_ Berta_CaYceres.pdf
CAN_open_letter-_Berta_CaYceres.pdf
NL-Internationale gezamenlijke verklaring over Berta Caceres maart 2016
ES-Internationale gezamenlijke verklaring over Berta Caceres maart 2016

Deel deze inhoud op sociale media