Christendom en gendergelijkheid - CIDSE
Foto door Casa de America

Christendom en gendergelijkheid

Foto door Casa de America
Ivo Poletto

De reflectie op gendergelijkheid in de christelijke traditie - en in het geval van de katholieke kerk - moet Jezus van Nazareth en zijn christelijke project als referentie hebben; in werkelijkheid is het een referentie voor iedereen in de verschillende dimensies van het leven, persoonlijk, communitair, economisch, politiek, enz. Dit vermijdt een debat gebaseerd op filosofische tradities, over het algemeen onschadelijk en een bron van verdeeldheid.

 NB: De standpunten in deze blog weerspiegelen niet noodzakelijk de officiële standpunten van CIDSE.

Dit is een onofficiële vertaling, scroll naar beneden om de originele versie van de blog in het Portugees te lezen.

De praktijk van Jezus maakt duidelijk hoe hij met alle mensen omgaat zonder vooroordelen of discriminatie. In de enige aflevering waarin een exclusieve kijk op het "Huis van Israël" wordt uitgedrukt, herinnert de Kanaänitische vrouw hem eraan dat "zelfs de honden de kruimels eten die van de tafel van zijn meester vallen". Zodra Jezus dit hoorde, veranderde hij onmiddellijk zijn houding en verklaarde: “O vrouw, groot is uw geloof; het zal voor u worden gedaan zoals u wilt ”(Matt. 15: 21-28).

Maria Magdalena was de apostel van de overwinning op de dood: zij was de eerste die Jezus zag opstaan, en was ook de boodschapper van dit grote nieuws, met de kracht om de geesten, het geloof en de moed van de 'twaalf' op te heffen en van alle discipelen in hun missie. Zelfs toen ze geen deel uitmaakte van de "groep van de twaalf", was zij het die de deur opende naar het overwinnen van de geloofscrisis die door de volgelingen van Jezus werd ervaren.

De gemeenschappen - kerken - van Jezus 'volgelingen zouden voorop moeten staan ​​in de bewering van gelijkheid tussen mannen en vrouwen, die niet alleen “Het Toekomstige Koninkrijk” signaleert, dat de Vader zal beseffen, maar ook tot uitdrukking moet worden gebracht in alle stappen die zijn genomen om 'Gods plan' ontmoeten en uitvoeren. Als gevolg van een zekere invloed van filosofische en culturele tradities die de oorspronkelijke boodschap van Jezus vervuilde, rustte de katholieke kerk niet immuun. Het nam ook deel aan de vooroordelen, discriminatie, segregatie en de ontkenning van vrouwen. Mannelijke seksistische dominantie plaatste vrouwen in de positie van “de oorsprong en de bron van zonde, gekoppeld aan seksualiteit”.

Er zijn echter belangrijke vorderingen gemaakt in de erkenning van vrouwen als mensen en gelovigen, die recht hebben op dezelfde rechten en kansen in de evangelisatie die worden uitgevoerd door de gemeenschap van Jezus 'volgelingen. Toch hebben we de situatie in kerken, waar de relaties tussen mannen en vrouwen de boodschap van Jezus en zijn werk om het 'koninkrijk van God' op te bouwen in deze wereld, volledig onthullen.

Het gaat niet alleen om de regels die verhinderen dat de Geest mannen en vrouwen, al dan niet getrouwd, verwelkomt bij ministeries en kerkdiensten. Het gaat over een gebrek aan seksuele theologie die een inspirerende bron van begeleiding kan worden voor de stappen die moeten worden gezet in de richting van effectieve gendergelijkheid en de betekenis van liefde.

***

A reflexão sobre igualdade de gênero numa igreja cristã - no caso, na Igreja Católica - precisa ter como referência Jesus de Nazaré e seu projeto de cristianismo; na verdade ele é a referência para todas as dimensões da vida, pessoal, comunitária, econômica, política etc. das pessoas que o seguem. Evita-se com isso o debat fundado em tradições filosóficas, em geral inócuo e fonte de divisões.

Een prática van Jesus deixa claro que seu ideal en relacionar com todas as pessoas sem preconceitos and sem discrimininações. Geen enkele aflevering in een expressa carregado met een exclusieve zichtbaarheid van "casa de Israel", een meer cananeia lhe lembra que também os cachorrinhos comem das migalhas que caem da mesa de seu senhor, en ele imediatamente muda de grande é declara: een tua fé, mulher; vá e que se realis o que você precisa… (Mt 15,21-28)
Maria Madalena foi a apóstola da vitória sobre a morte: foi a primeira a ver Jesus ressuscitado, e foi a mensageira desta boa notícia que ressuscita o ânimo, a fé ea coragem da missão dos “doze” e de todas e todos os discípulos. Mesmo se aparentemente não era do "grupo dos doze", foi ela quem abriu a porta da superação da primeira crise de fé dos seguidores e seguidoras de Jesus.

Als comunidades - igrejas - de seguidores / as de Jesus deveriam estar na dianteira da afirmação da igualdade entre homens e mulheres, sendo sinais não apenas no "reino futuro", que o Pai tornará pleno, mas em todos os passos dados no caminho que vai oa encontro e vai realizando este "plano de Deus". Por força de influenências filosóficas e culturais que contaminaram a mensagem originária de Jesus, a Igreja Católica se tornou espaço de preconceito, discriminação, segregação e mesmo negação da mulher. A dominação machista a colocou em posição de "origem e fonte do pecado ligado à sexualidade".

Hou van avanços significativos no reconhecimento da mulher como pessoa e como crente que tem iguais direitos e oportunidades na evangelização realizada pelas comunidades de seguidores / as de Jesus. Mas ainda não se chegou em igrejas em que as relações entre homens e mulheres revelem Jesus e sua mensagem e suas práticas de construção do Reino de Deus já neste mundo.

Não se trata apenas das normas que impedem o Espírito de atrair livremente para todos os ministérios e serviços eclesiais homens e mulheres, casados ​​ou não. Trata-se da falta que faz uma teologia da sexualidade, que se torne fonte iluminadora dos passos a dar na direção da igualdade efetiva de gênero e do sentido do amor.

Over de auteur:

Ivo Poletto is een filosoof, theoloog en sociaal wetenschapper, nationaal adviseur voor het Forum on Climate Change and Social Justice (Brazilië).

Deel deze inhoud op sociale media