Internationale Vrouwendag: een gelegenheid om na te denken over gendergelijkheid - CIDSE
Foto © Abbie Trayler-Smith

Internationale Vrouwendag: een gelegenheid om na te denken over gendergelijkheid

Foto © Abbie Trayler-Smith

Ontdek de aanpak van CIDSE met betrekking tot gendergelijkheid.

Internationale Vrouwendag biedt ons de mogelijkheid om na te denken over gendergelijkheid en hoe we dit integreren in ons werk.

Als een internationale familie van katholieke instanties voor sociale rechtvaardigheid is ons doel om wereldwijde rechtvaardigheid te bereiken, en we beschouwen gendergelijkheid als centraal voor het bereiken van dit doel. In ons werk met partners en gemeenschappen over de hele wereld weten we dat de genderdimensie historische, culturele en institutionele oorzaken van onrecht wegneemt die armoede in stand houden. Daarom hebben we bij onze werkzaamheden prioriteit gegeven aan gendergelijkheid als een horizontale kwestie.

Om reflecties op gang te brengen over het onderwerp gendergelijkheid, hebben we een blogserie gelanceerd waarin partners, leden, medewerkers en inspirerende denkers elke maand hun gedachten over gendergelijkheid delen, op basis van hun ervaringen en worstelingen.

In februari hebben we een openingsartikel gepubliceerd, waarin we het standpunt van CIDSE hebben uitgedrukt. Jij kunt lezen hier het artikel, inclusief de standpunten van onze secretaris-generaal Bernd Nilles en onze senior beleidsadviseur Jean Saldanha.

Deze maand hebben twee auteurs blogs geschreven over de relatie tussen de kerk en gendergelijkheid. Jij kunt lezen hier het blog "Christendom en gendergelijkheid", waarin wordt gesteld dat de katholieke kerk voorop moet lopen in de gelijkheid van mannen en vrouwen door Ivo Poletto, Philosopher, Theologian and Social Scientist, nationaal adviseur voor het Forum on Climate Change and Social Justice (Brazilië), en hier de blog "Gendergelijkheid gaat niet over vrouwen: het gaat over onze gedeelde menselijkheid" door Finola Finnan, directeur Strategie, Programma's en belangenbehartiging bij CIDSE's lid in Trócaire, Ierland. Het beschrijft de visie en aanpak van Trocaire op gendergelijkheid en spreekt over werk dat in Oeganda is gedaan samen met de Oegandese bisschoppelijke conferentie van bisschoppen om huiselijk geweld nationaal en lokaal te beëindigen. 

In 2015 hebben we de discussienota gepubliceerd: CIDSE's Discussie papier, “Gendergelijkheid: begrip en definitie van CIDSE. Het staat voor de gelijke waardigheid van mannen en vrouwen. 'Het verklaart ons begrip van het begrip' geslacht 'en' gendergelijkheid ', geïnspireerd door de katholieke sociale leer en geworteld in het principe van de waardigheid van alle mensen. Impliciet in dit principe is de eis dat mannen en vrouwen de mogelijkheid hebben om al hun mensenrechten volledig uit te oefenen.

 

Deel deze inhoud op sociale media