aTerra Project: lokale voedselsystemen en gemeenschappen verbinden - CIDSE

aTerra Project: lokale voedselsystemen en gemeenschappen verbinden

Margarida Alvim is de coördinator van de ATerra project in Portugal, en onderdeel van Fundação, Fé e Cooperação (FEC). In dit interview deelt ze het verhaal van dit project en hoe het is ontstaan ​​met het doel om lokale voedselproducenten in contact te brengen met lokale scholen en lokale beleidsmakers, zowel als een manier om duurzame voedselproductie en -consumptie te verbeteren, als om het Portugese platteland te betrekken en nieuw leven in te blazen. gebieden uit het centrum en het noorden, die vaak worden uitgesloten.

 

Hoewel het de meest verspreide vorm van landbouw wereldwijd is, wordt kleinschalige familiale landbouw bedreigd door de omvang van grootschalige industriële landbouw. De globalisering van de voedselproductie heeft een systeem gegenereerd waarbij een paar bedrijven onder andere de toevoer van zaden, verwerking en distributie beheersen. Desondanks hebben velen door de jaren heen geconstateerd dat we de sociaal-economische en ecologische grenzen van dit model ervaren.

ATerra is geboren met het doel om lokale gemeenschappen met lokale boeren te betrekken en de nodige banden tussen boeren en lokale autoriteiten te creëren. Op deze manier beoogt het project veerkrachtige, lokale, duurzame ontwikkeling te genereren door duurzame productie en consumptie van voedsel.

ATerra werd opgericht in februari 2014 en combineert lokale capaciteitsopbouwende trainingen en integratie van kleinschalige boeren, bewustmaking en betrokkenheid van de jeugd door middel van ontwikkelingseducatie in lokale scholen en het mogelijk maken van de verbinding tussen lokale boeren en lokale autoriteiten om lokale netwerken versterken.

Met de nadruk op plattelandsontwikkeling, beoogt het project het beleid voor duurzame ontwikkeling te koppelen aan de realiteit van de mensen in het veld, rekening houdend met de specificiteit van de plattelandsgebieden en deze te articuleren met wereldwijde bewegingen en strijd om de overgang naar duurzamer en ecologisch bewuster manieren van leven.

De ATerra ervaring is een levendige getuigenis van hoe het terugwinnen van eigendom over voedselproductie door burgers en kleinschalige boeren een krachtige manier is om mensen weer in contact te brengen met het voedsel dat ze eten en de mensen die het produceren, een sterk gevoel van gemeenschap en solidariteit te vestigen, terwijl ze actief zorgen voor het milieu.

Vind hier meer informatie: http://www.projetoaterra.org/

Bekijk de aTerra-projectdocumentaire hier

Hieronder het interview met Margarida Alvim:

 

 

Deel deze inhoud op sociale media