De economie van zorg en de rol van de vakbonden - CIDSE

De zorgeconomie en de rol van de vakbonden

Een vriend vertelde me onlangs over een sciencefictionboek waarin alle individuen die op een denkbeeldige planeet leven "ambiseksueel" zijn, zonder vaste genderidentiteit, en dus zowel in staat zijn te bevallen, hun pasgeboren kinderen borstvoeding te geven als voor hun gezinsleden te zorgen.

NB: De standpunten in deze blog weerspiegelen niet noodzakelijk de officiële standpunten van CIDSE.

Het is duidelijk dat de schrijver, de feministe Ursula Le Guin, probeert te suggereren hoe de samenleving en sociale relaties eruit zouden zien wanneer genderrollen niet meer relevant zijn. Stel je voor dat!

Op aarde is de realiteit echter dat de genderrollen die vrouwen traditioneel worden toegewezen een zeer "negatieve" directe impact hebben op hun deelname aan de arbeidsmarkt, hun lonen en het soort werk dat voor hen beschikbaar is. Als gevolg hiervan zijn vrouwen onevenredig vertegenwoordigd in laagbetaalde, ondergewaardeerde en onzekere banen. Door hun situatie nog moeilijker te maken, worden veel vrouwen zwaar getroffen door het strenge bezuinigingsbeleid dat in steeds meer landen wordt toegepast en uitgevoerd.

Elke dag brengen vrouwen over de hele wereld door tussen 2 en 10 keer meer dan mannen over onbetaald zorgwerk, inclusief de zorg voor hun geliefden (de kinderen, zieken en ouderen) en huishoudelijke en huishoudelijke taken (koken, schoonmaken, voedsel en brandstof verzamelen, water halen enz.). In India besteden vrouwen 6-uren per dag aan onbetaald zorgwerk, terwijl mannen slechts één uur per dag doorbrengen. Studies hebben aangetoond dat hoe meer tijd vrouwen besteden aan onbetaalde zorg, hoe minder waarschijnlijk het is dat ze werk doen dat wordt betaald. En wanneer ze een betaalde baan hebben, wordt dit vaak als laaggeschoold en als een lage waarde beschouwd. In deze doodlopende situatie hebben vrouwen het gevoel dat ze geen keus meer hebben.

Denk nu eens aan het aantal 'zorgzame' uren dat miljarden vrouwen elke dag inzetten. In de VS alleen in 2014 Amerikanen zorgden voor bijna 18 miljard uur onbetaalde zorg aan familieleden getroffen door de ziekte van Alzheimer. Wat als dit onbetaalde zorgwerk wordt erkend, gewaardeerd, herverdeeld en uiteindelijk een groot deel ervan wordt geleverd door geschoolde zorgverleners?

Een nieuw rapport door de ITUC betoogt dat investeren in zorg de loonkloof tussen mannen en vrouwen verkleint, de algemene ongelijkheid vermindert en de uitsluiting van vrouwen van fatsoenlijke banen helpt herstellen. De studie toont aan dat overheidsinvesteringen van 2% van het BBP in sociale infrastructuur (onderwijs, gezondheidszorg en sociale zorg) in 7 OESO-landen (Australië, Denemarken, Duitsland, Italië, Japan, het VK en de VS) een aanzienlijk effect zouden hebben op het scheppen van werkgelegenheid voor zowel vrouwen als mannen, helpt de genderkloof in de werkgelegenheid te verkleinen en uiteindelijk een grotere economische groei te bevorderen.

Decennia lang hebben vakbonden een zeer centrale rol gespeeld in de strijd voor sociale rechtvaardigheid en het veiligstellen van rechten voor werknemers, inclusief vrouwen, jongeren en migrerende werknemers. Vakbonden hebben gezinsvriendelijk beleid voor de werkplek vastgesteld en uitgebreide sociale bescherming geboden aan miljoenen vrouwelijke werknemers, waaronder huishoudelijk personeel, via sociale dialoog en collectieve onderhandelingen. Sinds de laatste financiële en economische crisis in 2008 hebben vakbonden actief campagne gevoerd tegen bezuinigingen. In een recente verklaring, vrijgegeven aan de vooravond van de “voorjaarsvergaderingen” op ministerieel niveau van het IMF en de Wereldbank (Washington 15-17 april), roepen de ITUC en haar partnerorganisaties van de Wereldwijde Unies “de internationale financiële instellingen (IFI's) op om actie te ondernemen die het herstel van de wereldeconomie ondersteunen door publieke investeringen in fysieke en sociale infrastructuur, inclusief de zorgeconomie, en door loonsverhogingen.

Onbetaald zorgwerk is essentieel voor het welzijn van een gezin en de samenleving. Dit is onbetwistbaar. Bovendien is het economische aspect van zorg, dat over het algemeen door economen en beleidsmakers is verwaarloosd, iets dat in toenemende mate wordt erkend door regeringen en internationale instellingen. En landen zoals Chili, Japan, Ecuador en het VK hebben stappen ondernomen om dit probleem aan te pakken.

In 2014 heeft de G20 een doelstelling vastgesteld om de genderkloof in arbeidsparticipatie met 25% te verminderen met 2025. De kwestie van zorg bovenaan de agenda van de economische en sociale beleidsagenda zetten, is de enige mogelijke manier om dit te bereiken.

Over de auteur:

Maria Tsirantonaki werkt bij de afdeling Gelijkheid van ITUC, de International Trade Union Confederation.

Deel deze inhoud op sociale media