Komend juridisch seminar over VN-verdrag - CIDSE
Entraide et Fraternité

Komend juridisch seminar over het VN-Verdrag

Entraide et Fraternité

Als leden van de Alliantie voor het Verdrag organiseren CIDSE, Friends of the Earth Europe, SOMO en Bread for the World mede een juridisch seminarie (Brussel, mei 30-31, 2016)

Als leden van de Verdrag Alliantie, CIDSE, Friends of the Earth Europe, SOMO en Bread for the World, organiseren samen een juridisch seminar bedoeld om opties te bespreken voor handhavingsmechanismen voor het bindende Verdrag in verband met toegang tot de rechter en om lopende discussies in de EU-context te informeren. Dit seminar is een belangrijke gelegenheid om bij te dragen aan de reflectie over enkele van de belangrijkste kwesties in het licht van de sessie van de intergouvernementele werkgroep van oktober voor transnationale ondernemingen en andere zakelijke ondernemingen met betrekking tot mensenrechten (IGWG), zoals de bijdrage van het Verdrag aan het primaat van mensenrechten boven de rechten van bedrijven in de context van de huidige discussies over handels- en investeringsovereenkomsten. Het seminarie vindt plaats op 30 en 31 mei in Brussel. Op 1 juni is er een actiebijeenkomst van Europese ngo's om activiteiten rond het VN-verdrag te plannen.

Zie ook de De nieuwe positie van de Treaty Alliance: "VN-verdrag moet corporate Capture aanpakken" (Rio de Janeiro, mei 1, 2016) (beschikbaar in EN - FR - ES).

 

In hetzelfde licht, eerder dit jaar, het Belgische lid en partner van CIDSE, Entraide et Fraternité en de Commissie Justice et Paix hebben zich voor de Belgische autoriteiten verenigd in gemeenschappelijke belangenbehartiging voor het Verdrag. Deze inspanningen zijn ook gericht op het bevorderen van de goedkeuring van nationale actieplannen en concrete maatregelen om te helpen bij het aanvullen van juridische lacunes op nationaal niveau (Zie hun gemeenschappelijke middelen). Op februari 16, als lid van het project Taratra in Madagaskar, sprak bisschop Philippe Ranaivomanana in de Commissie buitenlandse zaken van het Huis van Afgevaardigden van België over mensenrechten en milieuschendingen door transnationale bedrijven. Mgr. Ranaivomanana opende het debat over landroof, milieurisico's en ontheemden in Madagaskar en riep Belgische parlementsleden op om mensenrechten te verdedigen door actieve deelname aan de onderhandelingen over een bindend verdrag over bedrijfsleven en mensenrechten (zie artikel over zijn bezoek).

 

Contact: Denise Auclair, Senior beleidsadviseur (auclair (at) cidse.org)

 

Deel deze inhoud op sociale media