Conflictmineralen: waarom de stand van zaken met betrekking tot de EU-verordening niet voldoende is om verandering ter plaatse te bewerkstelligen - CIDSE

Conflictmineralen: waarom de stand van zaken met de EU-regelgeving niet voldoende is om in het veld verandering te bewerkstelligen

© CIDSE

Een nieuw video-interview legt uit waarom de stand van zaken met betrekking tot de EU-regelgeving niet voldoende is om verandering op het terrein te bewerkstelligen. CIDSE-persbericht - 20 mei 2016.

Precies een jaar na de bemoedigende stemming van het Europees Parlement over conflictmineralen publiceert CIDSE, de internationale familie van katholieke organisaties voor sociale rechtvaardigheid, een video-interview van abt Léonard SANTEDI, de secretaris-generaal van de Congolese Bisschoppenconferentie. In de video legt Abbot Santedi uit waarom een ​​vrijwillige regulering niet voldoende zou zijn om de situatie van de bevolking in de buurt van mijngebieden te verbeteren: “Een verplichte regulering zou kunnen leiden tot het einde van misbruiken, maar tegelijkertijd zou het bedrijven ertoe brengen meer te zijn verantwoordelijk. Bedrijven zouden niet langer medeplichtig zijn aan de handel in mineralen die aan de andere kant van de wereld worden gewonnen, in omstandigheden die lijden veroorzaken en het niet respecteren van de menselijke waardigheid. "Een regulering langs de gehele toeleveringsketen" zou ook een stap zijn naar een beter bewustzijn van burgers die zou niet accepteren medeplichtig te zijn aan de dood en het bloedvergieten van medemensen in deze handel ”, zei pater Santedi.

De video is opgenomen tijdens een publiek debat mede georganiseerd door CIDSE in Brussel op 14th March, waarbij het panel ook de voorzitter van de Commissie buitenlandse zaken van het Europees Parlement, de onderneming Umicore en EurAc, het platform van het maatschappelijk middenveld voor de EU en Centraal-Afrika, omvat.

Abt Santedi staat kritisch tegenover de zeer trage voortgang van de besprekingen tussen de verschillende betrokken EU-instellingen. De urgentie om de situatie ter plaatse te verbeteren moet EU-onderhandelaars ertoe aanzetten snel en krachtig op te treden om een ​​einde te maken aan ernstige mensenrechtenschendingen. Als voorbeeld deelde abt Santedi dat de 2010 US Dodd Frank Act echte veranderingen heeft teweeggebracht door bedrijfsactoren van alle nationaliteiten in de richting van verantwoorde winning van mineralen. “Ik kom hier met een schreeuw van lijden aan mijn volk, maar ook een schreeuw van hoop. In overeenstemming met haar waarden en respect voor de menselijke waardigheid heeft de Europese Unie een verantwoordelijkheidsplicht en solidariteit. Anders is het de wet van de jungle. '

CIDSE wordt aangemoedigd door aanwijzingen dat de trialoogvergadering op 11 mei (de onderhandelingen tussen het Europees Parlement, de Europese Commissie en de EU-lidstaten van 28 die de EU-Raad vormen) op weg is naar consensus voor een verplichte aanpak voor een deel van de verordening. Maar de resultaten van de onderhandelingen schieten nog steeds ver onder de eisen van velen maatschappelijke organisaties, evenals die van bijna 150 bisschoppen van overal op de wereld. CIDSE betreurt ten zeerste de indicatie dat downstream-bedrijven (de bedrijven die de producten vervaardigen nadat de mineralen zijn geraffineerd) en KMO's (kleine en middelgrote ondernemingen) nog steeds zouden worden uitgenodigd om op vrijwillige basis in te schrijven. Stefan Reinhold, de coördinator van de CIDSE-campagne voor conflictmineralen, bevestigde dat “EU-lidstaten in overeenstemming moeten zijn met de OESO-richtlijnen voor due diligence en ondersteuning moeten bieden voor alle bedrijven in de hele toeleveringsketen. De EU kan niet beweren dat ze toonaangevend is op het gebied van de bescherming van de mensenrechten, terwijl ze zo'n belangrijke verordening afgezwakt ”. Onlangs sloten enkele Duitse metaalbedrijven zich bij deze oproep aan, door publiekelijk te beweren dat ook downstreambedrijven zijn opgenomen1 in de EU-verordening, om geen onevenwichtigheden en oneerlijke handelsvoorwaarden te creëren.

1 http://oenz.de/aktuelles/pm-germanwatch-und-oenz-zu-heutigen-trilog-verhandlungen-auch-teile-der-wirtschaft-wollen

END

Contact details:
Stefan Reinhold, CIDSE Advocacy-coördinator voor conflictmineralen
+ 32 (0) 2 233 37 51, opnieuw vasthouden (at) cidse.org

Valentina Pavarotti, CIDSE Media- en Communicatiemedewerker
+ 32 (0) 2 2824073, pavarotti (at) cidse.org


Opmerkingen voor de redactie
:

Achtergrond van de regeling voor conflictmineralen:
Bij gebrek aan een sterk regelgevend systeem kunnen Europese burgers er niet zeker van zijn dat de producten die ze dagelijks kopen en gebruiken geen schendingen van de mensenrechten inhielden. Om dit probleem aan te pakken, heeft de Europese Commissie in maart 2014 de verordening "conflictmineralen" voorgesteld. Het voorstel was in veel opzichten teleurstellend: het bestond uit een zelfcertificeringssysteem waar bedrijven vrijwillig bij konden aansluiten, en het gold slechts voor 19 smelterijen en raffinaderijen. gevestigd in de EU (hoewel niet alle producten die de EU-markt binnenkomen die de beoogde mineralen bevatten). Op 20 mei 2015 versterkte het Europees Parlement (EP) het voorstel door alle Europese bedrijven die componenten en eindproducten die de beoogde mineralen bevatten te vervaardigen of importeren, te verplichten hun toeleveringsketens te controleren om er zeker van te zijn dat ze geen aanleiding geven tot conflicten of deelnemen aan mensenrechtenschendingen. . Maar de lidstaten hebben geprobeerd de plannen te verzwakken. Onderhandelingen op hoog niveau zijn achter gesloten deuren verlopen in een trialoogproces waarbij de verordening wordt afgezwakt en bijna zinloos wordt gemaakt voor degenen die door deze bloedige handel worden getroffen.

Een bericht van paus Franciscus:
In een openbaar bericht gestuurd naar leiders van gemeenschappen die getroffen zijn door mijnbouw in juli 2015, benadrukt paus Franciscus de gedeelde verantwoordelijkheid van regeringen, burgers en ondernemers en mannen om te handelen om de nodige verandering te brengen: “De hele mijnbouwsector wordt beslist opgeroepen om een ​​radicale paradigmaverschuiving teweeg te brengen om de situatie in veel landen te verbeteren. Aan deze verandering kan een bijdrage worden geleverd door de regeringen van de thuislanden van multinationale ondernemingen en van die waarin zij actief zijn, door ondernemingen en investeerders, door de lokale autoriteiten die toezicht houden op mijnbouwactiviteiten, door werknemers en hun vertegenwoordigers, door internationale toeleveringsketens met hun verschillende tussenpersonen en degenen die actief zijn op de markten van deze materialen, en door de consumenten van goederen waarvan de mineralen nodig zijn. Al deze mensen worden opgeroepen om gedrag aan te nemen geïnspireerd door het feit dat we een enkele menselijke familie vormen, “dat alles met elkaar verbonden is, en dat echte zorg voor ons eigen leven en onze relaties met de natuur onlosmakelijk verbonden is met broederschap, gerechtigheid en trouw aan anderen ”.

CIDSE is een internationale familie van katholieke organisaties voor sociale rechtvaardigheid, die samenwerken om gerechtigheid te bevorderen, de kracht van wereldwijde solidariteit te benutten en transformationele verandering tot stand te brengen om een ​​einde te maken aan armoede en ongelijkheden. We doen dit door zowel systematisch onrecht en ongelijkheid als vernietiging van de natuur uit te dagen. Wij geloven in een wereld waar ieder mens het recht heeft om in waardigheid te leven www.cidse.org
CIDSE-leden: Broederlijk Delen (België), CAFOD (Engeland en Wales), CCFD - Terre Solidaire (Frankrijk), Center of Concern (VS), Cordaid (Nederland), Development & Peace (Canada), Entraide et Fraternité (België) , eRko (Slowakije), Fastenopfer (Zwitserland), FEC (Portugal), FOCSIV (Italië), Fondation Bridderlech Deelen (Luxemburg), KOO (Oostenrijk), Manos Unidas (Spanje), MISEREOR (Duitsland), Progressio (Verenigd Koninkrijk), SCIAF (Schotland), Trócaire (Ierland)

CIDSE heeft a. Gecoördineerd verklaring ondertekend door bijna 150 kerkleiders uit 38-landen op 5-continenten en vroegen om krachtige regelgeving om het doel te bereiken om de koppeling tussen natuurlijke hulpbronnen en conflicten te verbreken.

Andere bronnen van CIDSE over conflictmineralen zijn beschikbaar Hier.

Deel deze inhoud op sociale media