Bijeenkomst in Mariana van populaire bewegingen in dialoog met paus Franciscus reflecteert op de sociale situatie van Brazilië - CIDSE

Bijeenkomst in Mariana van populaire bewegingen in dialoog met paus Franciscus reflecteert op de sociale situatie van Brazilië

Vergaderingen van populaire bewegingen met paus Franciscus vonden plaats in Rome in 2014 en in juli 2015 in Bolivia. Braziliaanse bewegingen zijn deze maand herenigd, zonder de fysieke aanwezigheid van paus Franciscus deze keer, maar zijn woorden dicht bij het hart houdend.

Tijdens de bijeenkomst van populaire bewegingen die net plaatsvond in Mariana op 2-4 juni, deelden rond 300 mensen, waaronder inheemse volkeren, Afrikaanse afstammelingen, vissersvolk, traditionele gemeenschappen, boeren, arbeiders, vakbonden en pastorale bewegingen hun hoop en ervaringen van verzet.

De volksbewegingen en de kerk hekelden de verantwoordelijkheden van de mijnbedrijven Vale en BHP Billiton, met de medeplichtigheid van de staat, voor de ineenstorting van een dam in november 2015, waardoor 19 slachtoffers werden en de rivier gevaarlijk vervuilde. Mariana aartsbisschop, Mons. Geraldo Lyrio, vroeg nogmaals expliciet dat verantwoordelijkheden worden geïdentificeerd en dat de juiste reparaties worden ingevoerd. Bovenop dit vreselijke milieu- en sociale onrecht, maakt Brazilië een moeilijke en complexe politieke fase door; de crisis is diepgaand.

Reflecties concentreerden zich ook rond de "3T's", in het Spaans "Tierra", "Techo" en "Trabajo" (land, huisvesting en werk), die fundamentele elementen zijn, zoals de paus in Bolivia herinnerde. De bijeenkomst in Mariana onderzocht deze kwesties in de Braziliaanse context. Wat het land betreft, veroordelen traditionele gemeenschappen en familieboeren het grote gebruik van pesticiden, de concentratie van agrarische eigendommen, de criminalisering van degenen die hun land verdedigen en het gebruik van geweld in plattelandsgebieden, en de intensivering van mijnbouwactiviteiten. Een agrarische hervorming en de diversificatie van de lokale economie zijn urgent en kunnen niet worden uitgesteld. In steden zijn hervormingen nodig om speculaties aan te pakken en een recht op huisvesting als overheidsbeleid te garanderen. Werk wordt bedreigd door de mogelijkheid van een neoliberale wending van de politieke situatie, waarbij het dreigende perspectief van werkloosheid wordt gebruikt als een element om discipline onder werknemers te houden.

Volgens de herenigde bewegingen stimuleert de zwaartekracht van de Braziliaanse context echter sociale aggregatie en het creëren van weerstandsfronten in een groeiende dialoog tussen elkaar, zoals de "Frente Brasil Popular" en de "Frente Povo Sem Medo".

Lees de volledige versie van dit artikel in het Portugees en Italiaans uit de bijlage hieronder.

IT_MarianaZmeetingZpopularZmovements.pdf
PT_MarianaZmeetingZpopularZmovements.pdf

Deel deze inhoud op sociale media