Straffeloosheid van bedrijven en gebrek aan toegang tot de rechter in Colombia: hoe een VN-verdrag zou kunnen helpen - CIDSE
© CIDSE

Straffeloosheid van bedrijven en gebrek aan toegang tot de rechter in Colombia: hoe een VN-verdrag zou kunnen helpen

© CIDSE

In een video-interview illustreert Elisabet Pèriz van Tierra Digna enkele kwesties die verband houden met transnationale ondernemingen en de schendingen van de mensenrechten in Colombia.

In juni nam 2016 Elisabet Pèriz van het onderzoekscentrum voor sociale rechtvaardigheid Tierra Digna in Colombia deel aan een juridisch seminar georganiseerd in Brussel door CIDSE, Friends of the Earth Europe, SOMO en Bread for the World over het VN-Verdrag inzake bedrijven en mensenrechten. Ze nam ook deel aan een hoorzitting van het Europees Parlement over "Hoe transnationale ondernemingen verantwoordelijk te houden voor mensenrechtenschendingen".

Uit het interview blijkt duidelijk dat er in Colombia een fundamenteel probleem bestaat met betrekking tot de toegang tot de rechter door mensen die getroffen zijn door de mijnbouwprojecten van transnationale ondernemingen, voornamelijk vanwege zwakke en dure administratieve en gerechtelijke mechanismen die de rechten van de gemeenschappen opzij zetten. in een dergelijke situatie zijn multinationals vaak vrij om te werken zonder rekening te houden met mensenrechten, zonder zich zorgen te hoeven maken over de gevolgen van wetgeving.

Volgens Elisabet zou een VN-verdrag de situatie ingrijpend kunnen veranderen ten gunste van de mensen, wier belangen en rechten uiteindelijk zouden worden overwogen en beschermd omdat bedrijven op internationaal niveau verantwoordelijk zouden worden gehouden. Elisabet heeft ook een duidelijke boodschap aan de Europese Unie: het moet verantwoordelijk zijn voor het gedrag van haar bedrijven in andere gebieden, en Europese leiders moeten een bindend verdrag steunen om de acties van hun bedrijven onder controle te houden.

Klik hier om het interview te bekijken.

 

Deel deze inhoud op sociale media