Een jaar later is de encycliek van de paus over het milieu relevanter dan ooit - CIDSE

Een jaar later is de encycliek van de paus over het milieu relevanter dan ooit

In juni 2015 verwelkomde CIDSE de hoop van de paus op een diepgaande "ecologische bekering" en pleitte voor een eerlijke en bindende mondiale overeenkomst over klimaatverandering op de VN-klimaatconferentie (COP21). Maar samen - politici, zakenmensen, investeerders, leraren, gezondheidswerkers - kunnen en moeten we meer doen om Laudato Si 'te leven.

 

 

De encycliek Laudato Si 'van paus Franciscus, die ongeveer een jaar geleden werd gelanceerd en in juni 2015 werd gepubliceerd, werd wereldwijd geprezen om zijn grote relevantie in tijden van cruciale besluitvorming.

Dit was niet voor niets; de encycliek presenteerde een helder, integraal begrip van de grondoorzaken van klimaatverandering en ongelijkheid in onze wereld. Het bracht de morele verantwoordelijkheid voort die we allemaal delen als onderdeel van de schepping om samen te werken en ‘ons gemeenschappelijke huis’ te beschermen, en het effende de weg voor een open dialoog om gemeenschappelijke oplossingen en alternatieven voor de huidige wereldwijde crisis te vinden.

CIDSE verwelkomde de hoop van de paus op een diepgaande "ecologische bekering" en pleitte voor een eerlijke en bindende wereldwijde overeenkomst over klimaatverandering op de VN-klimaatconferentie (COP21). Maar samen - politici, zakenmensen, investeerders, leraren, gezondheidswerkers - kunnen en moeten we meer doen om Laudato Si 'te leven.

Het is moeilijk om de impact van de encycliek op verschillende niveaus niet op te merken. Het stelde geloofsgemeenschappen in staat samen te komen rond een gemeenschappelijke oproep tot actie inzake klimaatverandering en gerechtigheid voor de armste en meest getroffen gemeenschappen ter wereld. Katholieken over de hele wereld lanceerden een petitie die meer dan 900,000 handtekeningen haalde en eiste van wereldleiders om de uitstoot te verminderen. Na de publicatie van de encycliek werd de Islamitische Verklaring over klimaatverandering ondertekend en het hele jaar door werden verschillende interreligieuze verklaringen uitgesproken als geloofsgemeenschappen wereldwijd verenigd om druk uit te oefenen op besluitvormers om verantwoordelijkheid te nemen en hun toezeggingen ten aanzien van COP21 te verhogen.

Maar Laudato Si 'verenigde en inspireerde ook mensen buiten de geloofsgemeenschappen. Het bracht het maatschappelijk middenveld en sociale bewegingen samen, in navolging van de oproep van de paus voor een diepgaande transformatie - een die ervoor kan zorgen dat alle mensen een waardig leven leiden, binnen de natuurlijke grenzen van de planeet. Samen zorgde deze brede convergentie van stemmen, ook van gemeenschappen in de frontlinies, ervoor dat de doelstelling van 1.5 graden binnen de Overeenkomst van Parijs grotendeels weerspiegeld werd en de onderlinge verbanden tussen klimaatverandering en armoedebestrijding werden erkend.

Omdat ik zelf als waarnemer deel uitmaakte van de onderhandelingen, kon ik niet anders dan opmerken hoe aanwezig de woorden van de paus waren in gesprekken, toespraken en interventies. In dit opzicht zouden we kunnen zeggen dat de encycliek mogelijk heeft bijgedragen aan het algemene gevoel van urgentie en morele verantwoordelijkheid dat nodig was om de zaken vooruit te helpen. We hebben echter nog veel werk voor de boeg. Zoals het er nu uitziet, garandeert de Overeenkomst van Parijs geen effectieve en tijdige actie, en er is op alle niveaus veel moed voor nodig om deze woorden waar te maken.

Er is dringend behoefte aan het ontmantelen van gevestigde belangen gemotiveerd door een logica die winst nastreeft boven het algemeen algemeen belang. Beleidsmakers moeten streven naar langetermijnbeslissingen die verder gaan dan verkiezingscycli op korte termijn. Landen moeten hun ambities voor het verminderen van de uitstoot halverwege de eeuw verhogen, omdat de huidige reductiedoelstellingen verre van wereldwijde inspanningen vertegenwoordigen om temperaturen onder 1.5 graden te houden. Bovendien moeten landen duidelijke prikkels geven om de uitfasering van fossiele brandstoffen te verbeteren door hernieuwbare energie te bevorderen en een beleidslandschap te bieden dat duurzame consumptie en productie-alternatieven mogelijk maakt om te gedijen.

Gemotiveerd door het begrip van onze fundamentele verwevenheid met de natuur, die de kern vormt van de encycliek, hebben we bij CIDSE opgeroepen tot een echte transformatie op individueel en collectief niveau om duurzamere manieren van leven aan te nemen. We lanceerden onze driejarige campagne "Verandering voor de planeet - Zorg voor de mensen”Die ons werk voor sociale rechtvaardigheid koppelt aan de bevordering van duurzame levensstijlen en door mensen geleide alternatieven. Het erkent dat we iets kunnen veranderen als we ons op individueel niveau beginnen aan te passen, terwijl we de manier waarop we ons organiseren en collectief werken om te zorgen voor rechtvaardigere en duurzamere systemen, heroverwegen. Mijn droom is dat alle mensen met een geloof en niemand de kernboodschap van de encycliek van een echte ecologische bekering omarmen. Een die onze huidige acties in twijfel trekt - de manier waarop we consumeren, produceren en met elkaar omgaan - en een die een overgang mogelijk maakt naar manieren van leven die zowel ecologisch als sociaal bewust zijn, gegrondvest op solidariteit en respect voor de natuur op lokaal, nationaal niveau. en internationaal niveau.

In dit opzicht is het geval van conflictmineralen een voorbeeld van het verband tussen aantasting van het milieu, mensenrechtenschendingen en de levensstijl die we leiden. Wanneer we een nieuwe smartphone of een elektronisch product kopen, denken we zelden aan het verhaal achter de productie ervan. Het begint vaak in de afgelegen mijnen van de Democratische Republiek Congo, Colombia en Myanmar, in zeer moeilijke omstandigheden, waar mensen het slachtoffer zijn van geweld en uitsluiting, terwijl ze onherstelbare schade toebrengen aan lokale ecosystemen. Geleid door de principes van Laudato Si ', hebben we gepleit voor een eerlijke en bindende EU-regelgeving voor conflictmineralen in de hele toeleveringsketen om dodelijke uitbuiting van mensen en natuurlijke hulpbronnen in EU-handelspraktijken te voorkomen. Net als de paus in de encycliek verwoordde, zijn er andere modellen die we kunnen nastreven die verder gaan dan het zien van de natuur en de winning van haar hulpbronnen als een bron van winst en gewin.

Een jaar nadat de encycliek voor het eerst werd gepubliceerd, zijn we al in staat om het transformerende potentieel ervan te begrijpen. We hebben nu de mogelijkheid om van koers te veranderen, om gezamenlijk nieuwe verhalen over ontwikkeling en welzijn te bedenken die ons kunnen leiden naar een rechtvaardiger toekomst voor iedereen. Stel je voor wat de maatschappij zou kunnen bereiken als we die woorden ter harte zouden nemen en zouden besluiten actie te ondernemen door samen te werken.

Bernd Nilles is secretaris-generaal van CIDSE, een internationale alliantie van katholieke ontwikkelingsbureaus.

* Deze op-ed werd voor het eerst gepubliceerd in Christian vandaag

Deel deze inhoud op sociale media