De overgang naar een duurzame levensstijl mogelijk maken - CIDSE

De overgang naar een duurzame levensstijl mogelijk maken

Op juni 15 organiseerden CIDSE, Fair Trade Advocacy Office, Action Aid, Via Campesina, de Internationale Federatie van Katholieke Parochiale Jeugdbewegingen, en de Internationale Federatie van Plattelandsvolk Katholieke Bewegingen samen een brainstormsessie op de Europese Ontwikkelingsdagen 2016. Aan de hand van vijf concrete voorbeelden en ervaringen onderzocht deze sessie verschillende manieren om te komen tot meer duurzame manieren van leven, consumeren en produceren.

 

 

 

In het licht van de burgemeestersprocessen die zich wereldwijd op 2015 hebben voorgedaan, met de goedkeuring van de Agenda 2030 en de Overeenkomst van Parijs, hebben we de mogelijkheid en de verantwoordelijkheid om druk uit te oefenen op onze regeringen om de overeenkomsten uit te voeren en actie te ondernemen. De steeds tastbaardere effecten van klimaatverandering in ons dagelijks leven en vooral op de meest kwetsbaren, zoals recente rapporten hebben aangetoond, herinnert ons eraan dat er geen tijd te verliezen is en dat we nu op alle niveaus actie moeten ondernemen.

In deze context verzamelde de labsessie sprekers uit verschillende achtergronden, organisaties en bewegingen in een interactieve ruimte die een actieve deelname en uitwisseling van ideeën van de deelnemers uitnodigde. Het doel is om onze reflectie op de fundamentele verandering die we moeten doorvoeren om een ​​rechtvaardige en milieubewuste samenleving te bevorderen, te bevorderen. Op deze manier stellen de gepresenteerde ervaringen fundamentele vragen en alternatieven voor met betrekking tot de veranderingen die nodig zijn in de manieren waarop we produceren en consumeren om duurzamere manieren van leven te verbeteren.
Van de kleinschalige boeren die strijden voor een duurzame landbouw tot het garanderen van lokaal, biologisch, gezond voedsel op scholen, van het belang van het transformeren van de manier waarop we consumeren om afval te verminderen, tot het verkennen van de rol van lokale overheden bij het bevorderen van alternatieve keuzes voor consumptie, deze waren enkele van de door de sprekers onderzochte ervaringen, die wijzen op het werk dat op verschillende niveaus moet worden gedaan om een ​​beleidslandschap te helpen ontwikkelen dat ideaal is voor duurzame manieren van consumptie en productie in onze economieën en samenlevingen. De ervaringen benadrukten ook de verschillende manieren waarop burgers kunnen worden betrokken om verandering teweeg te brengen voor de mensen en de planeet.

Irmi Salzer van een Oostenrijks lid van La Via Campesina, deelde haar ervaring met de Nyeleni-beweging, een lokale, regionale en wereldwijde beweging die probeert de principes van voedselsoevereiniteit op alle niveaus te introduceren. De Nyeleni-beweging streeft naar een verandering in het politieke en zakelijke kader dat ons voedselsysteem controleert door burgers en producenten de controle over het systeem te laten herwinnen. De beweging streeft ook naar een verandering in de manier waarop voedsel tegenwoordig wordt geproduceerd en geconsumeerd, terwijl wordt gestreefd naar een transformatie in de sociale omstandigheden van kleinschalige boeren en arbeiders in de voedselketen. Dit, zegt ze, komt ook van een ingrijpende verandering in onze manier van denken met betrekking tot de commons, de manier waarop we water, land, bodem, zaad waarnemen en beheren en die essentieel zijn voor het leven. Burgers worden daarom opgeroepen verantwoordelijkheid te nemen over het milieu en hun gemeenschappen.

“Iedereen moet eten. Daarom moet iedereen deel uitmaken van dit voedsel- en landbouwsysteem om samen met andere burgers en producenten te kunnen beslissen - mede beslissen - hoe het [voedsel] -systeem eruit moet zien ”. - Irmi Salzer, Via Campesina, Oostenrijk.

Roberto Sensi is Right to Food Policy Officer bij Actiehulp Italië. Hij presenteerde de campagne "Io mangio giusto!" (Ik eet goed) die tot doel heeft een duurzaam voedselsysteem te bevorderen door de vraag naar voedsel van Italiaanse scholen te richten op duurzamer, lokaal, gezond voedsel. Bovendien wil het voedselverspilling op scholen verminderen, onderwijs over duurzaam voedsel bij kinderen en ouders bevorderen en de participatie van burgers in het voedselsysteem verbeteren. Met dit in gedachten houdt de campagne zich ook bezig met belangenbehartiging ten behoeve van lokale autoriteiten om het systeem voor de inkoop van voedsel te helpen vormgeven. Bovendien wordt een grotere participatie van burgers ontwikkeld door een cateringcomité op gemeente- en schoolniveau in te stellen, dat onder meer studenten, ouders, voedingsdeskundigen bijeenbrengt om te discussiëren en constante feedback te geven om het voedselprogramma van de school vorm te geven.

Wouter Boesman is beleidsadviseur bij PLATFORM, de Europese stem van lokale en regionale overheden voor ontwikkeling. Hij presenteerde de ervaring van de stad Gent, waar hij meer dan tien jaar werkte, in zijn streven om lokale bedrijven en de lokale economie te helpen de vraag naar en het aanbod van duurzame, fair trade-producten, voornamelijk kleding, te vergroten. Het idee was om lokale bedrijven en leveranciers te betrekken bij het integreren van ethische principes in hun inkoop en inkoop, zodat eerlijke handel een essentieel onderdeel van de lokale economische realiteit zou kunnen worden. De gemeente was zeer betrokken door hen bij te staan ​​met expertise en advies over onder andere alternatieve inkoop. Om een ​​mentaliteitsverandering onder burgers teweeg te brengen, organiseerde de gemeente Gent ook een duurzame modebeurs waar verschillende geïnteresseerden bijeenkwamen. Dit bleek een zeer succesvol model om in andere steden te repliceren. Wouter herinnert eraan dat burgers een zeer belangrijke rol spelen op lokaal niveau. Burgers moeten de manier waarop ze consumeren en wat ze consumeren heroverwegen.

“Burgers zijn niet alleen consumenten. Burgers maken in de eerste plaats deel uit van een lokale gemeenschap en een stad. Ze moeten met hun stadsbestuur praten en actie eisen om deze alternatieven te laten gedijen. ” - Wouter Boesman, PLATAFORMA, België.

Anthony de Proft is een vrijwilliger van Broederlijk Delen. Hij werkt als docent afvalbeheer en milieuwetgeving in Gent. Hij spreekt van een oud maar nuttig model van afvalbeheer - de Lasinks-ladder, een basisprincipe dat het algemene Europese afvalbeheersysteem heeft geleid, maar dat het in andere landen niet wordt toegepast. Over het algemeen moeten gebruikte producten worden hergebruikt en dienen als "voedsel" voor een ander product. Dit is het idee achter recycling. Op de lange termijn herinnert Anthony ons echter dat we kunnen en moeten heroverwegen hoe we hergebruiken en recyclen met minder grondstoffen, minder afval en minder broeikasgassen. Iedereen kan dit concept gemakkelijk gebruiken, wat in feite een natuurlijk concept is.

“In de natuur is er geen verspilling, alles wordt gebruikt voor de groei van iets anders. We moeten ons er alleen maar bewuster van worden. '- Anthony de Proft, Broederlijk Delen, België.

Daisy Hermann, van ACRF Femmes en Milieu Rural komt uit België. Haar beweging maakt deel uit van de grotere beweging die veel volwassenen op het platteland (FIMARC) hergroepeert en werkt aan het bevorderen van de rechten van kleinschalige boeren, vooral vrouwen. Ze deelde hun ervaring als onderdeel van het producentencollege, een nieuw orgaan opgericht door de Waalse landbouwminister in 2014 als onderdeel van de nieuwe landbouwcode die in 2013 werd gelanceerd. Het college is gestructureerd door productiepijlers (vee, granen ...), die de producenten. Milieubeschermingsorganisaties en consumenten zijn ook vertegenwoordigd in het nieuwe orgaan, waaronder de ACRF als beweging. In het begin was het een uitdagende ervaring, omdat er vertrouwensbanden moeten worden gecreëerd tussen al deze verschillende actoren, maar het werd bereikt door regelmatige bijeenkomsten. Het proces omvatte een reeks raadplegingen met landbouwers en producenten, en twee studies waarbij de stemmen van burgers en consumenten in Wallonië werden verzameld. Hierdoor konden ze een belangrijke intermediaire rol spelen tussen consumenten en producenten.

Deze ervaringen herinneren ons aan de reeks mogelijkheden die door mensen over de hele wereld worden geboden, waaronder sociale bewegingen, burgers en het maatschappelijk middenveld, beleidsmakers, om van koers te veranderen en te handelen in kwesties die de samenleving en het milieu het meest raken. Daarom is een van de focuspunten van onze gezamenlijke actiecampagne 'Change for the Planet - Care for the People”Benadrukt het belang van mensgerichte verandering. Wij geloven dat wij als burgers de sleutel zijn om de verandering te bewerkstelligen die we nodig hebben, en we kunnen dit samen met anderen doen.

In de loop van de komende weken zullen we video-interviews met de vertegenwoordigers van deze verhalen publiceren op de sociale mediakanalen van de campagne "Change for the Planet - Care for the People”. Volg ons om te horen wat zij te zeggen hebben over hun alternatieve projecten.

Deel deze inhoud op sociale media