Opties voor het vormgeven van het VN-verdrag inzake bedrijven en mensenrechten - CIDSE
© CIDSE

Opties voor het vormgeven van het VN-Verdrag voor bedrijven en mensenrechten

© CIDSE

In mei hield CIDSE een juridisch seminar over het Verdrag in Brussel.

Als leden van de Verdragsalliantie, een wereldwijde beweging die werkt aan het Verdrag, organiseerden CIDSE, Friends of the Earth Europe, SOMO en Bread for the World een juridisch seminar om opties voor handhavingsmechanismen voor het Verdrag te bespreken in verband met toegang tot de rechter.

Het seminar bracht academici, ngo's en leden van basisorganisaties samen die gevallen van mensenrechtenschendingen door bedrijven in verschillende continenten meldden. Het omvatte ook een uitwisseling met vertegenwoordigers van de EU-instellingen.

Tot dusverre heeft het internationale recht de plichten van staten om de mensenrechten te beschermen gedefinieerd, maar het heeft de verantwoordelijkheid van bedrijven voor hun mensenrechtenschendingen niet voldoende onderzocht. Een keerpunt is bereikt op 25 2014 in juni, toen de VN-Mensenrechtenraad in Genève een resolutie aannam over de uitwerking van een internationaal juridisch bindend instrument voor transnationale ondernemingen en andere zakelijke ondernemingen met betrekking tot mensenrechten, ook wel 'VN' genoemd Verdrag". Het Verdrag is een unieke gelegenheid om de vele mensenrechtenschendingen aan te pakken die tegenwoordig door tal van bedrijven worden gepleegd.

De VN-resolutie riep op tot de oprichting van een Intergouvernementele Werkgroep (IGWG) met het mandaat om het Verdrag uit te werken. Het juridische seminar vond plaats voorafgaand aan de 2e IGWG-sessie in oktober van dit jaar en bood de gelegenheid om na te denken over kwesties als de bijdrage van het Verdrag aan het waarborgen van het primaat van mensenrechten boven de rechten van bedrijven in de context van de huidige discussies over handel en investeringen overeenkomsten.

Tijdens het seminar werden verhalen gedeeld over mensenrechtenschendingen en de juridische en praktische belemmeringen voor toegang tot de rechter in verschillende landen. De casus gemeld door Elisabet Pèriz van Tierra Digna, een studiecentrum voor sociale rechtvaardigheid in Colombia, legde het Hydro-elektrische Dam Project El Quimbo bloot, gebouwd en geëxploiteerd door ENGESA, een Colombiaanse dochteronderneming van Enel (Italiaanse multinationale fabrikant en distributeur van elektriciteit en gas) . Evenzo illustreerde Chima Williams, hoofd van de juridische middelen van de milieurechtenactie van Friends of the Earth Nigeria, twee zaken tegen Shell; een over het affakkelen van gas en de tweede over olievlekken in landbouwgronden en visvijvers in Zuid-Nigeria.

Deze gevallen waren een voorbeeld van de uitdagingen van transnationale rechtszaken en toonden het onvermogen van gastlanden om rechterlijke beslissingen af ​​te dwingen, evenals de terughoudendheid van thuislanden om verantwoordelijkheid op te leggen aan moedermaatschappijen wanneer deze verantwoordelijkheid naar verwachting juridisch wordt gedeeld door zowel ouders als dochterondernemingen . Een VN-verdrag zou een belangrijke vooruitgang kunnen betekenen bij het reguleren van extraterritoriale verplichtingen door universele jurisdictie in te stellen.

Bovendien breken bedrijven vaak milieu- en sociale verplichtingen met betrekking tot de impact op gemeenschappen, maar er is een zwakke follow-up of handhaving door de juridische autoriteiten. In de bovengenoemde zaken zijn obstakels voor getroffen personen voor toegang tot de rechter aan het licht gekomen, zoals gebrek aan informatie en middelen, onbetrouwbare rechtsstelsels en het gebrek aan handhaving en uitvoering wanneer de zaken worden veroordeeld. Al deze elementen druisen in tegen de bescherming van rechthebbenden en ten gunste van particuliere ondernemingen en hun winst.

Tijdens het seminar werd ook benadrukt dat staten vaak kwetsbaar zijn voor juridische aanvallen door transnationale ondernemingen die op hun grondgebied actief zijn. Vandaar dat er vragen rijzen over de relatie die het VN-Verdrag zou moeten hebben met vrijhandelsovereenkomsten en, met name, wat betreft het systeem voor de beslechting van geschillen tussen investeerders en staten (ISDS) in particuliere rechtbanken, bijvoorbeeld door te eisen dat daarin mensenrechtenverplichtingen worden opgenomen.

Bovendien zijn juridische acties tegen bedrijven lang en duur. In dit verband kan het Verdrag een waardevol instrument zijn om getroffen gemeenschappen te helpen de uitdagingen van buitenlandse rechtbanken aan te gaan, maar ook om de wederzijdse juridische bijstand tussen gastland waar schendingen plaatsvinden en het thuisland van de moedermaatschappij te verbeteren om de lokale gerechtigheid te versterken systemen.

Maatschappelijke organisaties zoeken naar manieren waarop het Verdrag mensgericht kan zijn, van preventieve maatregelen zoals het betrekken van getroffen personen bij effectbeoordelingen tot het definiëren van verantwoordelijkheden van bedrijven, directe en indirecte verplichtingen voor bedrijven, principes voor bedrijfsaansprakelijkheid en uiteindelijk criminele aansprakelijkheid voor ernstige mensenrechtenschendingen.

Het is duidelijk dat het Verdrag alleen niet alle beperkingen van de toegang tot de rechter voor slachtoffers kan overwinnen, noch de juiste handhaving van justitie en de rechtsstaat kan garanderen. Op basis van serieuze overweging van verschillende opties kan het echter een wereldwijd wettelijk kader creëren dat de verantwoording van bedrijfsactoren verbetert voor hun betrokkenheid bij mensen- en milieurechtenschendingen.

Deel deze inhoud op sociale media